Gyurkity Péter

Elindult a Google zenei keresője

A Google bejelentette zenei keresőjének útnak indítását, a végeredmény azonban nem éppen az, amire sokan számítottak - saját szolgáltatásuk ötvözték a meglévő megoldásokkal, megkönnyítve a vásárlást.

Az első hírek még októberben bukkantak fel az új zenei kereső elindításáról, ekkor pedig még sokan abban reménykedtek, hogy a cég a Kínában alkalmazott megoldást másolja le, ingyenes elérést biztosítva a tartalmak nagy részéhez. A jelek szerint azonban erre csak a kalózkodástól fulladozó területeken fanyalodnak, a nyugati világban marad a legális szolgáltatások előtérbe helyezése, azok használatának megkönnyítése.

Pontosan ez utóbbit teszi ugyanis lehetővé az új szolgáltatás, amely többek között a Lala és a MySpace oldalán található lejátszókat jeleníti meg a megszokott keresőn belül - egyelőre kizárólag az amerikai felhasználók számára. Amennyiben valamilyen zenei alkotásra keresünk rá a Google megoldásával, a találatok között ezentúl helyet kapnak a teljes albumokra, illetve az egyes zeneszámokra mutató hivatkozások, a felugró ablakban megjelenő lejátszók, valamint a kiadványok különböző kiegészítői, legyen szó borítókról, a szövegekről, illetve egyéb bónuszokról.


A felhasználók a legtöbb alkotást egyszer hallgathatják meg a felugró lejátszókban, ezt követően az azt kínáló oldalra navigálhatnak, ahol megvásárolhatják az adott tartalmat. A partnerek között megtalálható a Lala, az iMeem, az iLike, a Pandora, valamint a Rhapsody, a jövőben pedig minden bizonnyal nemzetközi területekre is kimerészkedik a Google, így idővel számíthatunk akár az európai megjelenésre is (jelenleg amennyiben az Egyesült Államok területén kívül keresünk rá zenei tartalmakra, avagy az együttesekre, semmilyen változást nem észlelhetünk a találatok listáját illetően).

A Google tehát ezúttal nem forradalmi megoldással, hanem a meglévő szolgáltatások ötvözésével aratna sikert - meglátjuk, mennyiben lesz igény a könnyítésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!