Gyurkity Péter

Saját programozási nyelvet mutatott be a Google

Nem bír magával a keresőcégként indult IT-óriás: az internetes kereső, a térkép- és egyéb online szolgáltatások, a böngésző és az operációs rendszerek, valamint a navigáció után most programozási nyelvet jelentettek be.

A Google lerántotta a leplet új programozási nyelvéről, amely állításuk szerint bizonyos meglévő nyelvek sebességét, rugalmasságát, valamint az általuk nyújtott biztonságot és teljesítményt ötvözi egyetlen platformban. Arra hivatkoznak, hogy az idők változásával szükség van a programozási nyelvek fejlődésére is, ez pedig az utóbbi években nem folytatódott a kívánt szinten.

A nemes egyszerűséggel csak Go névre keresztelt nyelv elsősorban a dinamikus Python, valamint a C és C++ hagyományaira, azok előnyeire épít, egyfajta keverékként. A megoldás sebességét a megszokott módon egy YouTube videón keresztül is bemutatják, a teljesítmény mellett pedig az egyszerűségre is nagy hangsúlyt helyeznek. A hivatalos oldalon a gyakran elhangzó kérdések szekcióban pedig arra igyekeznek választ nyújtani, hogy miért is látták szükségét egy saját nyelv kidolgozásának - szerintük eljárt az idő a meglévő platformok felett.


A listában rögtön első helyen említik meg, hogy a számítógépek fejlődését, azok gyorsulását nem követte a programozási nyelvek ehhez fogható evolúciója, így napjainkra a fejlesztés folyamata nem vált gyorsabbá. Ráadásul egyre nagyobb ellenérzést figyelhetünk meg az olyan összetett platformok iránt, mint amilyen a Java és a C++, amely a dinamikus alternatívák felé kényszeríti az érdeklődőket (lásd Python és Javascript). Ehhez kapcsolódik, hogy a párhuzamos számításokhoz sem nyújtanak kényelmes hátteret a meglévő nyelvek, így szükség van egy újfajta megközelítésre, amit a sokmagos processzorok megjelenése tovább erősít.

A külső szakértők véleménye szerint a Go mindenképpen érdekes próbálkozás, ám azt nem lehet megjósolni, hogy milyen ütemben hódít majd teret magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomjani #46
    Azért kell egy kis idő, hogy ezt a nyelvet iskolákban is tanítsák.:)
  • Sir Ny #45
    ezt nem hiszem el. megjelent a java ablak, felinstallálta magát, és működik vazze. elsőre, minden birizgálás nélkül. ubunun is. és szépen fut, nem akad, se semmi.

    és már vagy rengeteg év nem játszottam vele, de emlékeztem, hogy a c-vel kell leguggolni. sajnos az első pályát már nem tudtam átvinni, nem találtam meg, hogy merre kell menni :( :)
  • Komolytalan #44
    Szerinted 1 programnyelv hogy "tart sakkban" egy fejlesztőt? Ha nem kényelmes, akkor nem használom - ennyi...

    Egyébként szerintem egy laikus ne akarjon már megítélni programnyelveket. De még csak ne is firkáljon róla cikkeket. Én se akarok megműteni senkit se. A felsorolt nyelvekből durván mindet ismerem, igaz C-s pályafutásom kimaradt 1 beadandó megírásában (nem sajátmagamnak, ismerős megkért, én meg megtanultam a C-t annyira, hogy meg tudjam írni neki a fél éves beadandóját). Mindennapokban fejlesztek flashben, javaban, és phpban. Általában párhuzamosan, mindent abban írok meg, amire leginkább való.

    JAVA applet nagyságrendekkel nehézkesebb fejlesztésileg a flashhez képest, plusz nincs is elterjedve. Ezért a kliens oldal=flash.
    Web szerveren php vagy java servlet, attól függően hogy php elég-e, vagy sem. Mivel a servlet 1000x annyi lehetőség, és 100x akkora sebesség. Viszont a php meg egyszerű mint a faék, és az esetek 99%-ában elég.
    Speciális szervereket javaban írok. Azért mert nem nagyon ismerem a C* nyelveket, és most csak azért nem fogom megtanulni, hogy hátha jobb, mint a célra egyébként is tökéletesen megfelelő java. Mivel az olyan, mintha szerver írásra találták volna ki (kiváló thread kezelés, memória kezelés).

    És a google nyelv? Hát izé... van mindenre megfelelő. Akkor meg miért váltsak erre? Csak mert lebutítottak 1 javat, azért piszkítsak magam alá? Köszi, nekem ez a bonyolult, meg veszélyes, és hűdenehéz is megy.
  • Vorpal #43
    A Java szar - ilyet egy laikus mond.

    A PHP ra nem mondja a laikus, hogy szar, mert neki fagy szét a gépe az ócska szkriptektől és appletektől. Ti fejlesztők valamit nagyon tudhattok, hogy ezekkel nem találkoztok, csak mi meg nem találkozunk a ti oldalaitokkal.

    Ezért kell egy olyan nyelv, ami a hülye programozót is sakkban tudja tartani (mert ugye ti zsenik nem irtok rosszul meg semmit).
  • Komolytalan #42
    Egyébként nem gépzabáló flash:
    www.luxuryculture.com
    És ez még as2, vagyis 7-es player kell hozzá.
  • Komolytalan #41
    Java appletnek nincs 50%-os elterjedtsége se a netes gépeken. A video lejátszás azért lehet proci terhelőbb mint mondjuk 1 media playerben, mert a media player directx-et használ, így a video overlayben lesz, és fölé már semmi se kerülhet. A flash meg nem nagyon szabad hogy overlay legyen alapból. Vagyis lehet akkor, ha a fejlesztő ezt akarja, és jelzi a böngésző felé egy beágyazási kapcsolóval. A flash10 player ettől kezdve directx-et használ a saját video lejátszója helyett, vagyis pont olyan gyors, mintha bármi másban játszanád le a videot. A google (youtube) azért nem ezt használja, mert innen kezdve nem tudnának a lejátszási területre semmit se írni/rajzolni. Márpedig a jelenlegi rendszerükben vannak a video felett megjelenő flashes elemek.
  • Sanyix #40
    most kipróbáltam néhány régi jar-ba fordított programomat(guis). Először úgy 2secet recsegett, majd megjelent az ablak. A másik szintén javas már rögtön csinálta magának az ablakot, úgyhogy ha egyszer betölt...
    (amúgy a c#-nál tovább tart a vm indítása, sokkal egy olyat is kipróbáltam az 5 másodpercig szüttyögött indulásnál, másodszorra már ez is rögtön indul).
  • Ahoy #39
    Ja, tötymörög a jvm-el, de pont ez benne szép, az órádon is lefut a kód, ha van rajta jvm :P
  • kvp #38
    "Valahol azt olvastam h ez a go objektum orientált.
    Meg azt is hogy egy függvény több értékkel is visszatérhet.
    Miért nem objektummal tér vissza? -.-"
    Gratulálok egy új gány nyelv megszületéséhez!"

    Igen, valoban objektum orientalt, csak nem kotelezo hasznalni, mivel mukodik proceduralis szemlelettel is. Egy visszateresi ertek pedig barmi lehet, meg akar objektum is. Vagy tobb ertek eseten tobb objektum. Bar tobbszoros visszateresi ertek most is van c-ben es c++-ban is, csak nem trivialis a hasznalatuk. (sajnos az stl szereti hasznalni oket) A go nyelv nem tunik annyira rossznak, mint amilyennek sokan gondoljak. Sokkal jobb mint a c++. Az igazi kerdes, hogy van-e olyan jo, vagy jobb-e mint a c#?
  • andersh #37
    Valahol azt olvastam h ez a go objektum orientált.
    Meg azt is hogy egy függvény több értékkel is visszatérhet.
    Miért nem objektummal tér vissza? -.-"
    Gratulálok egy új gány nyelv megszületéséhez!