• mármindfoglalt
    Hát annak nagyon örülnék, ha a html szabványt leváltaná valaki végre, mert az már valami kész szerencsétlenség. Igaz, én csak botcsinálta "webfejlesztő" vagyok, de talán pont ezért idegesít fokozottan, hogy teljesen összevissza működik az egész, minden böngészőnek saját privát utasításai vannak, egyáltalán semmilyen általánosan működő konvenció nincsen arra, hogy az egyes html tageknek mi lesz a hatása az egyes böngészőkben, ráadásul az egész nyelv felépítése teljesen logikátlan és szedett-vedettnek tűnik, a lezáró tageknek például gyakran egyáltalán nincsen semmilyen hatása semelyik böngészőben sem. Nem tudom feltűnt-e már valakinek például, hogy egy dokumentum tetszőleges részére tetszőlegesen sok </html> tag elhelyezhető, vagy az sem baj, ha nem raksz bele egyet sem, a végeredmény mindig pontosan ugyanúgy jelenik meg, de ez csak egy a sok hülyeség közül. Jó, mondjuk ez még annyira nem idegesítő, csak jól szemlélteti a nyelv logikátlanságát, és összeszedetlenségét. Persze az a baj, hogy az új szabványra is mindig lehet majd egy csomó egyénieskedő böngésző funkciót ráépíteni, és azzal szétbarmolni. Márpedig én nem akarom kiírni az oldalamra, hogy csak az xy böngészővel a megadott oprendszeren működik, vagy hogy erre van optimalizálva. Aki ilyet tesz, az szerintem a web alapvető céljával nincsen tisztában. Annál nagyobb blamázs szerintem kevés lehet egy webfejlesztő számára, mintha nyíltan kimondja, hogy ő csak a megadott rendszerre fejleszt.

A PHP viszont nekem nagyon bejön, azt nem szeretném lecserélni, ha nem muszáj. A gyenge típusosságot meg kifejezetten praktikus dolognak tartom, akárki akármit is mond. Egy csomó esetben nagyon leegyszerűsíti egy kód megírását, és még sohasem okozott nekem komolyabb problémát, nem úgy, mint amikor mindenféle szarul működő típuskonverziókkal kell vesződni, ami ráadásul nem is "elegáns", úgyhogy méginkább azon kell törni a fejemet, hogy hogyan oldjam meg típuskonverzió nélkül, ha egyszer a nyelvet úgy találtak ki, hogy azok a műveletek, amik nekem kellenek, különböző típusú változókra vannak értelmezve. Cserébe valamivel lassabb, de a PHP-nak úgysem az a célja, hogy natív kód gyorsasággal fusson.