MTI

Az új technológiák ösztönzik a társadalmi kapcsolatokat

A közkeletű vádakkal ellentétben az internet és az új technológiák nem szüntetik meg az egyének közötti kapcsolatokat, ennek inkább a fordítottja tapasztalható: az amerikaiak ma nem elszigeteltebbek egymástól, mint negyed százada - mutatta ki a Pew Internet kutatóközpont friss tanulmánya.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói által 2512 amerikai kikérdezése alapján készített jelentés szerint az internet és a Facebookhoz hasonló közösségi portálok használói, illetve a mobiltelefonok tulajdonosai ma több és változatosabb társadalmi kapcsolattal rendelkeznek, mint azok, akik nem élnek az új technológiákkal. Keith Hampton és Lauren Sessions, a felmérés készítői arra a következésre jutottak, hogy a társadalmi elszigeteltség nem változott 1985-höz képest, amikor az internet és a maroktelefon még ismeretlen volt a nagyközönség számára.

Ez volt az első olyan kutatás, amely az új technológia és a társadalmi elszigeteltség közötti összefüggést vizsgálta, és noha gyakori, hogy az új technológiát teszik felelőssé a bajokért, az eredmény éppen a fordítottját igazolja. Azok, akik a világhálót és a mobiltelefont használják, komoly társadalmi előnyökre tesznek szert" - hangsúlyozták a kutatók.

A felnőtt lakosság 6 százalékának nincs senkije, akivel beszélgethetne, és 12 százalékának nincs bizalmasa - ez nagyjából megfelel a 25 évvel ezelőtti helyzetnek. Ám azoknak a kapcsolatrendszere, akik mobiltelefonnal rendelkeznek vagy interneten cserélnek fotókat, kiterjedtebb.

Az elmélyültebb társadalmi kapcsolatok az átlagnál 12 százalékkal gyakoribbak azok esetében, akik maroktelefonnal, és 9 százalékkal azoknál, akik online osztják meg fotóikat vagy elektronikus üzeneteket küldenek" - állítják a szerzők.

Az új technológiák kedvelőinek szociális kapcsolatrendszere általában változatosabb, mint másoké. Amerikai átlagban az emberek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komoly témákat megbeszél családján kívül álló személyekkel is, az internethasználóknál ez az arány 55 százalék. Azoknál, akik fényképeket cserélnek a hálón, 61 százalékkal nagyobb az esély eltérő politikai meggyőződésű személyekkel való eszmecserére, mint a többieknél. A blogírók esélye arra, hogy más bőrszínű személlyel legyen társadalmi kapcsolatuk, 95 százalékkal magasabb, mint azoké, akik nem blogoznak.

Az internet nem szögez a képernyő elé: használóinak 42 százaléka gyakrabban megy kávéházba vagy sétálni a parkba, mint a nem internetezők. Októberben a könyvtárlátogatók 38 százaléka volt internethasználó. Ugyanakkor a tanulmány szerzői megjegyezték, hogy Facebook és a MySpace használata csökkenti a szomszédokkal való érintkezést.

Mindazonáltal a szociális kapcsolattartás zöme ma is a fizikai kommunikáció útján történik, ami évente átlag 210 napon mutatható ki. A második helyen a mobiltelefon használata áll, évente 195 napon. Az sms szöveges üzenetek és a telefonvonalak használata azonos mértékű: évi átlagban 125 nap. A képeslapok és levelek ugyanakkor kimentek a divatból: évente ha nyolc napon élnek ezzel az eszközzel az amerikaiak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!