Berta Sándor

Nem twitterezhetnek a sportolók?

Az élsportolók szeretnek magánemberek is lenni, megosztani a gondolataikat az internet segítségével. Vannak azonban, akiknek erre a jövőben nem lesz lehetőségük.

Chad Ochocincónak nincs kedve a további twitterezéshez. "Köszönöm és szeretlek benneteket, hogy követtetek. Remélem, örömet okozott nektek, hogy megismerhettétek a valódi énemet. Esteban kiszállt." Ez az NFL-játékos utolsó Twitter-bejegyzése, múlt héten szombat este 21 óra 13 perckor. Előtte két perccel pedig ezt írta: "A NFL által hozott sok szabály miatt, nehézzé vált számomra, hogy örömet okozzon a twitterezés. Törölni fogom a hozzáférésemet."

Az amerikai futball liga profija Ochocinco, aki az online világban gyakran nevezte magát Estebannak, kénytelen volt befejezni a twitterezést, mivel az ellentétessé vált az NFL új szabályaival. A Cincinatti Bengals játékosának bűne az volt, hogy az úgynevezett endzone mellől akarta tudósítani az internetezőket egy-egy mérkőzés közben. Az előírás várhatóan Lex Ochocinco néven válik ismertté. Az NFL illetékesei cseppet sem találták tolerálhatónak az ötletet és betiltották a twitterezést. Sőt, az NFL egy lépéssel továbbment. Egyetlen játékos, riporter vagy televízió, illetve rádió sem tudósíthat egyetlen mérkőzésről sem a közösségi portálokon keresztül. Az indok: a liga így védi a gazdasági érdekeket és nem akar nevetség tárgyává válni.


Azonban nem csak Ochocinco életében játszott fontos szerepet a Twitter. Lance Armstrong például gyakran vitatkozik egy-egy dologról a látogatóival vagy osztja meg velük a véleményét cseppet sem szépirodalmi stílusban. A kerékpáros arról híres, hogy az őt bíráló újságírókat szó nélkül otthagyja és nem is nyilatkozik nekik. A múlt hét pénteken egy dán tudós doppingvádjait például úgy kommentálta: "Ki tudja, hogy lehet az ssdd-t dánra lefordítani?" Az ssdd a same shit, different day fogalom rövidítése.

Tény, a Twitter használata egyre nagyobb fejtörést okoz a különböző profi ligák és szervezetek vezetőinek. A US Open kezdete előtt nyolc nappal a rendezők külön táblákat helyeztek el minden öltözőben, hogy így hívják fel a teniszezők és a mérkőzésvezetők figyelmét a problémára. A táblákon ez áll: "Figyelem. Fontos. Twitter-figyelmeztetés." Az ok: a szervezők attól félnek, hogy a bűnözők a játékosok bejegyzéseit a fogadások manipulálására használhatják fel. A játéktérről egy teniszező sem küldhet Twitter-bejegyzést és a profiknak még a szabadidejükben is meg kell gondolniuk,hogy mit is írnak be a Twitter-profiljukba.

Sok játékos finoman szólva sem örült az új szabálynak. Egyikük, Andy Roddick egy szóban foglalta össze a szabályokról alkotott véleményét: "Bénák". Később ezt jegyezte be a profiljába: "Nincsenek problémáim a mérkőzések közbeni szabályokkal. Ugyanakkor azt nem tudom, hogy előírhatják-e nekünk, hogy mit csinálhatunk a szabadidőnkben. Különben is teljesen hülyeség lenne bennfentes információkat a Twitteren keresztül küldeni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #14
    2 cikk per hírportál hír MINT a tripperről,
  • Justil #13
    Ha jól látom/emlékszem, téged érdekel a java. Szerintem csinálj 1 twitter accot, és kezdd el követni a javas arcokat. Lehet magad is meglepődnél, mennyi okos dolgot tudhatsz meg így, amiket amúgy nem találnál meg, talán mert nem is tudsz/hallottál a létezéséről.
  • Justil #12
    Egyetértek abban, hogy óriási divathullám övezi.
    De mint már azt leírtam, nem egy rohadt nagy marhaság.
    Ha te nem tudod mire használni, az a te bajod. Nekem óriási segítséget nyújt a mindennapokban, és szerintem vagyunk még ezzel így egy páran azért...
  • Sanyix #11
    Az a bajom vele, hogy a csapból is ez folyik, egy rohadt fos divathullám, mint anno az iwiw volt, és nem is olyan rég a faszbúk, vagyis ezeknél sokkal nagyobb, hiszen anno nem jelent meg minden nap 2 cikk per hírportál hír a tripperről, csak ritkábban. És az egész rohadt nagy marhaság, "trendyee" hülyegyerekeknek és picsáknak, hogy még hülyébbek lehessenek.
  • winnie #10
    nyilván olyat kell olvasnod, ami érdekes.
  • Justil #9
    Már többször is leírtam, de megteszem még 1x.
    Az, hogy olyan emberek tweetjeit olvasgattad, akik a kis napi dolgaikat osztják meg, még nem jelenti azt, hogy az egész haszontalan.
    Jómagam szakmai célokra használom, olyan embereket követek akik hasznos infókat osztanak meg, és meg kell, hogy mondjam, jóval több okos dolgot tudtam meg a twitter segítségével cirka fél év alatt, mint előtte több év alatt blogokból/netről úgy általában.
    Ez olyan, mint az újság olvasás, érted, lehet blikket is olvasni, meg értelmes/érdekes/hasznos lapokat...de csak azért, mert van blikk, meg story még nem lehet azt mondani, hogy az újság, mint olyan szar és kész...
  • Justil #8
    inkább beléd már...
    olyan unalmas hogy minden twitterrel kapcsolatos cikknél jössz, és fikázol, de semmi értelmes érvet nem tudsz felhozni, csak ezt, hogy a nagy dákódat bele...
    talán 1x leírhatnád, mi bajod vele!
  • Sadun Tryst #7
    sose vágtam h miért olyan jó ez a twitter. 1-2x beleolvastam 1-1 ismertebb ember blogjába, de egyszerűen borzalmas. "elmentem kávézni haverokkal, puszi"
    és ennyi, semmi érdekes információt nem osztanak meg, csak beszélnek teljesen lényegtelen dolgokról (legalábbis a legtöbb esetben).
    szvsz ez a twitter azoknak van akik folyamatosan a figyelem központjában akarnak lenni.
  • Ferrer #6
    A twitter az ilyen menő dolog?
  • Sanyix #5
    lehet hogy ez a játékos IS magyar származású :D