MTI

Fizetős lesz a Twitter?

A Twitter alapítói bejelentették, hogy előbb-utóbb fizetni kell a közösségi mikroblog szolgáltatásaiért, ám azt még nem tudják pontosan, milyen úton-módon kérnek majd pénzt a felhasználóktól.

"Bekövetkezik egy olyan pillanat, amikor ki kell tölteni egy online kérdőívet, amelyen keresztül kell majd megadni a fizetési adatokat. Már dolgozunk rajta" - hangoztatta Evan Williams vezérigazgató a The Wall Street Journal amerikai napilap által rendezett All Things Digital elnevezésű konferencián elmondott beszédében. Williams és alapítótársa, Biz Stone többféle bevételi forrást említett a Twitter számára: többek között egy olyan szolgáltatást is, amely az információ megbízhatóságát ellenőrzi - olvasható a Yahoo hírportálon (www.yahoo.com). Példaként említették, hogy vállalatok, szolgáltatások fizethetnének azért, hogy a nevükben imposztorok ne küldjenek szanaszét üzeneteket.

Ugyanakkor az újságírók a konferencián hiába kérdezték többször is: mi lesz a Twitter legfőbb jövedelmi forrása az elkövetkezendő két évben, a két alapító tag képtelen volt pontos válasszal szolgálni. Williams a banner reklámokra vonatkozó felvetésre azt válaszolta: bár ez nincs ellenükre, azonban ez a megoldás a legkevésbé szimpatikus számukra. Williams még azt is hozzátette, hogy a bevételi források megtalálása mellett az a legfőbb célkitűzésük, hogy újabb alkalmazottakat vegyenek fel. A Twitter San Franciscó-i központjában pusztán 43-an dolgoznak.

A Twittert 2007-ben alapították, és a közösségi mikroblog az internet egyik leggyorsabban növekvő honlapja. A Nielsen piackutató cég egy minapi felmérése szerint 2008 februárjában még csak 475 ezer felhasználója volt, egy évvel később már 7 millió. A portál érdekessége, hogy a felhasználók bármit írhatnak magukról - de csak 140 karakterben. Ezeket a irományokat "tweet"-nek, magyarul csicsergésnek hívják. Az ingyenes szolgáltatás rendkívüli népszerűségével az alapítók tisztában van, ám tudatában vannak annak is, hogy ez a felfokozott érdeklődés nem tart örökké. "Épp amiatt mehetünk ki gyorsan a divatból, ha túlságosan is felfigyelnek ránk" - vélekedett Stone a konferencián.

Éppen ezért a Twitternek minél gyorsabban biztos jövedelmi források után kell néznie, hogy fejleszteni tudják az alapszolgáltatást. Korábban több nagyobb cég - köztük a Facebook, illetve a Google - kapcsán is felmerült, hogy esetleg felvásárolnák, ám az üzleti tárgyalások eredménytelenül zárultak, így Ewan Williams szerint a Twitter a jövőben is független marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #17
    Ez vicces. Legalább a felhasználók nagy része aki nem használja a Twittert törli az accountját...

    http://www.isite.hu/internet_hirek/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-m%C3%A9dia/20090607/birk%C3%A1k-twitteren-nagy-ny%C3%A1j-%C3%A9s-kev%C3%A9s-vez%C3%A9r
  • tntmax #16
    Talán ha ők fizetnének, akkor esetleg használnám ezt az amúgy végtelenül haszontalan divatmarhaságot.
  • KillerBee #15
    Az evolúciónak nincs megszabott iránya, sem célja. Az evolúciónak a visszafejlődés is része.

    Na meg beszélhetünk a korlátozások evolúciójáról is. Hurrá!
  • Eriongtk #14
    Evolúció?
    Valóban. Az nagyon nagy fejlődés h már nem csak az oldalra, hanem videók "előttre" is akarnak reklámokat szórni, valamint már nem csak content filter van (amit google részéről meg is értek) hanem country filter, ráadásul ezek többsége magánszemélyek videóit is érinti.
    Evolúciónak pl azt tartanám, h ezt a country filtert ki lehessen kapcsolni pénz ellenébe, pl havidijas szolgáltatás - bár én nem élnék vele - ... na az pl az lenne. Ellenben más oldalak megvannak ilyen és ehhez hasonló 'fejlődés' nélkül, mégis vannak olyan népszerűek mint youtube.
  • [HUN]FaTaL #13
    Micsoda evolúció egy oldalt telibaszni reklámmal. Ugye ezt te sem gondoltad komolyan?:D
  • winnie #12
    ""szeretem" az ilyet, amikor van 1 oldal, kicsit feljebb küzdi magát a ranglétrán, és elkurvul...lásd youtube. "

    én meg azt szeretem, amikor valaki az evolúciót elkurvulásnak tartja.
  • Eriongtk #11
    Adblock nélkül sincs rajta reklám:

    Igen látom, nem is arra mondtam, hanem arra h felőlem az oldal másból sem állhatna, csak adból, akkor sem hatna meg, emiatt, viszont ha továbbra sem értenéd, h hogy értettem, akkor szakadjunk el a twittertől, és vegyük példának mondjuk [adokkal teli oldal neve]-t.

    "Pl fizet, hogy jobb odlalon kiemelten..."

    Mint ahogy irtam: ha neki megéri, ámen. (az indok, szolgáltatás mind1)
  • Eriongtk #10
    re-re: country filter:

    Eeeeegen, és egyre több ilyen jellegű viedeó van blokkolva. Mostanában egyre kevesebbet nézem pont emiatt, mert vagy felb@szom agyam rajta h ez sem elérhető, vagy alapból az esélyt nem adom meg neki he ezt elérje. Nem reklám helye, de szerintem dailymotion sokkal jobb, ott még 1 ilyen szarral sem találkoztam, pedig az még régebbi is talán mint youtube, forgalmomban is megközeliti. Remélem, kedves youtube, h hamarosan kitaláljátok a qouta-t is rá, napi 15 perc limittel, tuti siker lenne!

    Azt meg zárójelben jegyzem meg h nem kevés oldal van, ami viszont a country filtert cselezi ki, le tudod játszani vele a blokkolt tartalmakat, csak rá kell keresni
  • passatgt #9
    adblock nélkül nincs rajta reklám

    "Legszomorúbb az egészben, h van aki fizetne is érte, mert...valamilyen felindulásból igy gondolja h neki megéri - nem a jogosságát vitatom, ha neki megéri, ámen-"

    Pl fizet, hogy jobb odlalon kiemelten jelenjenek meg a bejegyzései, vagy hogy színes legyen, stb...

    Ettől még a többi ingyenes user nem fog hátrányba kerülni
  • KillerBee #8
    Re: country filter

    Nemrég a jútyúbon találtam egy talán mexikói csajt, aki saját előadásában énekelt pár dalt, nem is olyan rosszul. Ahogy elkezdtem végighallgatni őket, többször is találkoztam ezzel a szöveggel: "This video is not available in your country".

    Itt még nem is arról van szó, hogy egy kiadó korlátozni akarja, mely országokban lehessen megnézni valamit, bár az is nagy görénység. A kis csaj énekelt és gitárral kísérte magát, a haverja készítette a videót. Minek erre country filter??? Megáll az ész és ácsorog.