Berta Sándor

Meghalt a világ legidősebb női bloggere

María Amelia López első online naplóbejegyzésekor 95 éves volt. Az idős hölgy csupán két és fél évig publikált rendszeresen, de halála sokakat megrázott világszerte.

Gyászol az internetes közösség. Ugyan nem egy nagy gondolkodó távozott az élők sorából, hanem egy egyszerű nyugdíjas, ám sokan mégis a virtuális világot meghatározó személyként emlékeznek rá. "Ma van a születésnapom és mivel az unokám eléggé zsugori, így egy blogot ajándékozott nekem" - ez volt María Amelia López első blogbejegyzése 2006. december 23-án.

Az északnyugati spanyol halászfaluban, Muxiában élő özvegy idős nőnek eredetileg fogalma sem volt arról, hogy mihez is kezdjen az asztalán lévő számítógéppel. Akkor még nem sejthette, hogy az online naplója hamarosan afféle zarándokhellyé fog változni. Jellemző, hogy eddig több mint 1,5 millióan keresték fel az oldalát. Azonban friss bejegyzést hiába is keresnénk. Az internetnagyinak is nevezett hölgy, aki a világ legidősebb női bloggere volt, 97 éves korában elhunyt. Az utolsó mondatát egy hangfájlban örökítette meg: "Ez a világháló nagyszerű dolog, olyan mint egy nyitott könyv."


Tény, hogy María Amelia egy teljesen új világot nyitott meg és mind az öt kontinensen voltak ismerősei, barátai. Ahogy egyszer írta: "Több ezer barátom van. Kár, hogy nem ismerhetem mindannyiukat személyesen." A kivételek közé tartozott José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, akivel tavaly találkozott. A nagymamának ez volt élete egyik legszebb pillanata.

Az internetnagyi jól szituált családból származott, amelyben megtalálhatók voltak orvosok, katonák és írók. A vámosként dolgozó apja viszont sohasem hagyta neki, hogy lediplomázzon. A világhálónak köszönhetően azonban sokmindent bepótolhatott. Naplóját bankár unokája, Daniel és egy diktafon segítségével vezette, mivel nem tudta használni a billentyűket. María Amelia López lediktálta az élményeit, amelyeket aztán Daniel órákon át gépelt be. A nő makacs személyiség volt, nem akart idősek otthonában élni, így az unokája magához vette. Utolsó nyolc évét így élte le.

Blogját többször is kitüntették. A nyilvánosságra hozott régi történetekből kiderült, hogy López és a családja csak nagy szerencsével élte túl a spanyol polgárháborút. Az internetnagyi mindvégig derűs volt és rendszeresen arra biztatta az idős embereket, hogy a technika ne riassza el őket és fedezzék fel az online világot. A fiataloktól pedig azt kérte, hogy ne taszítsák el maguktól az időseket. Ahogy írta: "Az öregek szeretnénk részt venni az életben és nem a sarokban gubbasztani."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #8
    Ez az élet rendje! Még jó hogy nem egy fiatalabb női bolgger halt meg.
  • Yv@n #7
    http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_Riley
  • irkab1rka #6
    97 évig jó fej volt. Respect!
  • Miss Popolina #5
  • USAMEN POWER #4
    Nyugodjon békében !
  • Solten #3
    Szupernagyi. R.I.P
  • Julius Caesar #2
    én nem tudtam erről, de szerintem magáért beszél a történet. kedves, és érdekes, hogy 95 évesen volt még ereje megtanulni egy ilyen dolgot... sokan 30 évesen se vállalkoznak rá.

    az a lényeg, hogy boldogságban hunyt el, úgy, hogy élvezte az életét. nyugodjék békében!
  • Tetsuo #1
    Húha.