Berta Sándor

Blogot indított az Osztrák Alkotmánybíróság

Új kommunikációs szolgáltatásokkal igyekszik megfelelni a felhasználói igényeknek az Osztrák Alkotmánybíróság (VfGH).

A VfGH honlapján a látogatók több lehetőség közül is választhatnak. Gerhart Holzinger, a testület elnöke chaten válaszol a beérkező kérdésekre, míg a hivatalos blogban egyaránt megtalálhatók a bírósággal, illetve a bírókkal és a munkájukkal kapcsolatos aktuális információk, érdekességek. A cél az, hogy az osztrák állampolgárok az eddiginél jobban betekinthessenek a szervezet munkájába.

A köszöntőben Holzinger üdvözölte a felhasználókat és örömét fejezte ki, hogy az emberek új módon is kommunikálhatnak majd az alkotmánybírósággal. Az aktuális kérdések a közelgő osztrák hallgatói önkormányzati választásokkal és az először alkalmazandó elektronikus voksolással kapcsolatosak. Többek között megtudható, hogy miről szól a választás és hogy mik a testület legközelebbi feladatai. Holzinger jelezte, hogy ő ugyan ellenzi az elektronikus voksolásokat, de ettől függetlenül természetesen örömmel válaszol a beérkező kérdésekre és felvetésekre.

Christian Neuwirth, az Osztrák Alkotmánybíróság szóvivője leszögezte, hogy egy legfelső állami testületnek haladnia kell a korral és új kommunikációs utakat kell használnia. Ezért született meg a blog is. Ennek segítségével bárki betekinthet a kulisszák mögé, figyelemmel kísérheti a napi eseményeket és a beadványok sorsát. Sőt, a blog segít az egyes ítéletek értelmezésében is. A szakember hozzátette, hogy a chaten beérkező kérdésekre és észrevételekre Holzinger nem élőben fog válaszolni, hanem azokat először összegyűjtik és a válaszokat később nyilvánosságra hozzák.

Az új szolgáltatás egyedülálló a világon és mindenképpen hasznos tapasztalat lehet nem csak az állampolgárok, de az alkotmánybíróság számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Ez az első hallásra örömelinek tűnő hír a valóságban semmi érdemleges javulást sem fog hozni azügyben, hogy az ember ne érezze annyira, hogy a feje felett, meg a háttérben zajlanak a döntések!
    A jog -- és kiváltképp az alkotmányjog -- meglehetősen bonyolult és elvont, józan "paraszti" ésszel néha elég nehezen érthető.
    (Megjegyzem, hogy én a józan paraszti észt 100000-szer többre tartom, mint a jogászi csűrűs csavarásokat, amelyek a rafinált bűnözőknek és az iszonyatosan aljas gyalázatos háttérhatalomnak kedveznek)

    Kiváltképp ha a jogot és főleg az alkotmányjogot MÁR ELEVE SZÁNDÉKOSAN ELBONYOLÍTJÁK, KIFORGATJÁK, MERT NEM A TISZTESSÉG A CÉL, HANEM PONT ELLENKEZŐLEG