Berta Sándor

WordPress, a Facebook-konkurens

A népszerű blogportál története igazi sikersztori. Napjainkban több mint 15 millió online napló frissül a szolgáltatás segítségével. Egy új kiegészítőnek köszönhetően azonban a WordPress szociális hálózattá alakulhat át és ezzel komoly konkurenciát jelenthet majd a Facebooknak és a többi közösségi portálnak.

Matt Mullenweget, a Wordpress alapítóját tavaly a BusinessWeek beválasztotta a World Wide Web 25 legbefolyásosabb személyisége közé. A fiatalember 19 évesen teljesen újraírta a b2/cafelog blogszoftvert és ezzel megteremtette a szabadon hozzáférhető szolgáltatást, amely pillanatokon belül világszerte népszerű lett.

Mullenweg azonban nem ül a babérjain, hanem egy új program fejlesztésébe kezdett. A BuddyPress a meglévő WordPress-alkalmazásokra épül és képes azokat szociális hálózati egységekké átváltoztatni. A szakember ezt úgy nevezi, hogy "Facebook in a box". A blogszoftvernek hamarosan megjelenik a 2.8-as verziója, amely az elődeinél jobban támogatja a widgetek használatát és még inkább kompatibilis az olyan szolgáltatásokkal, mint a Flickr és a Twitter.


Mullenweg kiáll a nyílt forráskódú programok alkalmazása és fejlesztése mellett, mert szerinte csak így adhatunk majd át valami értékeset utódainknak. Csak a Wordpress.com-on 6 millió blog található, az összes blog számát pedig több mint 180 millióra becsülik a szakemberek. Mullenweg elmondta, hogy csak tartalomszűréssel lehet megőrizni az minőséget. A minket ismerő emberek, akikben megbízunk segíthetnek abban, hogy mindenki megtalálja a számára fontos információkat.

"A Google jelenleg nagyszerűen végzi az oldalak szűrését és a keresési találatok személyre szabhatóak. A következő lépés az lehet, hogy mondjuk a Facebookot használjuk személyi keresőként. Amennyiben ott egy világszerte gyakori névvel rendelkező felhasználóra keresek rá, akkor érdekes találatokat kaphatok. Ezek az adatok azonban csak a nyílt szabványok segítségével használhatok fel a közösségi portálokon kívül is. Ráadásul ezek a szabványok segíthetnének a hatékonyabb szűrésben."

"Nem fontos, hogy ezek az információk logikus felépítésűek legyenek, elég, ha a gépek számára olvasható formátumban elérhetőek. Elég csak a Google-re gondolni. A legtöbb webes ajánlat nincs megfelelő struktúra szerint rendezve, a kereső mégis megtalálja őket. Második lépésként a platformoknak azonosítási mechanizmusokra van szükségük, hiszen az emberek van, amit szeretnének megosztani másokkal és van, amit nem. Az én programomnak ezt tudnia kell. Ez ugyan egy összetett technikai probléma, de meg lehet oldani" - jelentette ki Matt Mullenweg.

A szakember hozzátette, hogy az olyan platformok, mint a Facebook előbb vagy utóbb a cenzúra eszközévé válhatnak. Az ellenőrzéshez használt eszközök azonban nagyon gyorsan manipulációs megoldásokká is átváltozhatnak. A WordPress alapítója úgy vélte, hogy szabad projektek is lehetnek sikeresek. elég csak a Wikipediára gondolni, amely népszerűbb lett, mint a Microsoft Encarta vagy az Encyclopedia Britannia. De a Twitter sem érezheti magát páholyban, mivel az Identi.ca évek múlva megelőzheti.

S hogy mit hozhat a jövő? Nos, Mullenweg szerint a hagyományos médiák nem fognak eltűnni, hiszen a rádió piacra lépésével sem tűntek el az újságok és a televízió megjelenése sem jelentette a rádió végét. Az üzleti modellek viszont változni fognak. Az újságok még mindig sokakat érdekelnek, de a kiadóknak változtatniuk kell az árpolitikájukon. Az elmúlt időszakban tapasztalt lapmegszűnések ugyanakkor szintén nem hatnak negatívan az információáramlásra, mivel az emberek mindig megtalálják az új útját, módját annak, hogy kommunikáljanak. S ekkor kerülhetnek a képbe a blogok.

A WordPress magyar oldala 2006 decemberében indult el. A szolgáltatás 2007-ben azért került a címlapokra, mert a darwini elméletet tagadó Adnan Oktar író ügyvédjeinek sikerült elérnie, hogy Törökországban az internetszolgáltatók letiltsák elérhetőségét. Ez az incidens azonban nem törte meg Mullenweg fejlesztési kedvét, aki gőzerővel dolgozik a BuddyPress-projekten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsizoz #3
    A kedvenc oldalam: http://ulloi129.wordpress.com/
  • Sir Ny #2
    az idézőjel lemaradt. képzeljétek oda.
  • Sir Ny #1
    Nos, Mullenweg szerint a hagyományos médiák nem fognak eltűnni,