Berta Sándor

Twitterezési irányelveket adott ki a brit kormány

A brit kormány úgy gondolja, hogy a Twitter nagyon hatékony és hasznos eszköz lehet a hivatalnokok számára és segítheti munkavégzésüket, ezért ki is adták a jelszót: menjetek és twitterezzetek!

Demi Moore, Ashton Kutcher vagy éppen Barack Obama után a brit hivatalnokok is kihasználhatják a Twitterben rejlő lehetőségeket. A hivatalok és minisztériumok dolgozói persze közel sem kaptak szabad kezet, pontosan rögzítették ugyanis, hogy mit tehetnek és mit nem. Az interneten is elérhető dokumentum nem kevesebb, mint 20 oldalas és meglehetősen részletes szabályozásnak tekinthető.

A brit kormány nem sajnálta az időt és az energiát, hogy több mint 5000 szóban írja le, hogy a hivatalnokoknak "emberi és szavahihető" módon kell twitterezniük és emellett "a nem formálisan beszélt angol nyelvet kell használniuk." Meghatározták azt is, hogy az egyes hivatalok és minisztériumok naponta legalább kettő és legfeljebb tíz Twitter-üzenetet hozzanak nyilvánosságra. Az egyes tweeteknek nevezett bejegyezések között legalább 30 percnek kell eltelnie.

A Twitter a brit kormány álláspontja szerint elsősorban azért lehet hasznos, mert hatékonyan felhasználható a hivatalos bejelentések és mindenféle információ közzétételére. Sőt, egy válsághelyzetben a Twitternek kell lennie a kabinet és az állampolgárok közötti kapcsolattartásban az első számú kommunikációs csatornának. Az alkalmazottak figyelmét ugyanakkor nyomatékosan felhívták arra, hogy a szolgáltatást ne csak politikai üzenetek továbbítására használják. A bejegyzések lehetnek humorosok is, a lényeg, hogy a kormány álláspontját tükrözzék vissza. A kabinet jelezte: tisztában van azzal, hogy e lépés miatt számos kritika érheti majd, de erre már előre felkészült.

Nagy-Britanniában a külügyminisztériumnak van már saját Twitter-oldala, így a lépés nem meglepő. A szigetország ebben a kérdésben is igyekszik Barack Obamát követni, akinek a Twitter-üzenetfolyamát 1,8 millióan olvassák rendszeresen. Gordon Brown brit miniszterelnök sem panaszkodhat, hiszen a tweetjeire rendszeresen egymillióan kíváncsiak. Ezzel szemben az alig twitterezők közé tartozik Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #8
  A Twitter az egy elektronikus napló. Ugye, régen is vezettek naplót az emberek, amelyben leírták hogy épp mit csináltak az adott napon.

  Ezzel szemben, a Twitter egy valós idejű e-napló, amelybe leírod, hogy épp mivel foglalatoskodsz, és ezt azok, akik rád kíváncsiak, elolvassák. A kézzel írt naplóval szemben még az az előnye is megvan, hogy mobiltelefonról is tudsz bejegyezni. Emiatt a terjedelem egy nagy SMS hosszára van korlátozva, de ezt megkerülheted úgy, hogy több bejegyzést írsz.

  Elmondom a cucc hasznát: a moldovai fiatalok 2009. tavaszi forradalmát twitter-forradalomnak hívták, mert így a fiatalok gyorsan és hatékonyan tudták egymással tartani a kapcsolatot.

  Gondolj bele: nem kell felhívnod 101 ismerőst, hogy figyu, most megyünk át a Leninovszka hídon, ahol 4 tank látható, hanem leírod egyszer, és ezt minden érintett ismerősöd látja. Ugyanígy, te is látod a bejelölt ismik bejegyzéseit.

  Mindenki mindenkivel! Klassz, nem?
 • chuky123 #7
  Ez is 1 túl hypolt Bullshit.
 • Warhola #6
  Aha. Szóval ez egy gigantikus üzenőfal. "Le vagyok nyűgözve"
 • SW0RD FISH #5
  Nézd meg http://twitter.com/ most néztem meg én is. szerintem semmi értelme az a sok 1-2 soros üzenet nemhordoz semmi hasznos információt. Ha 1 mégis hasznos lenne azt úgyse találod meg. Rádadásúl olvasni is unalmas. Közelébe se ér a blogoknak és fórumoknak. Az sms-t se tudja helyettesíteni.
  A 2 perc után ez a véleményem miután megnéztem.
 • Warhola #4
  Valaki mondja már el mi az a twitter könyörgöm! Nem ez az első twitteres cikk itt, és az előzőnél is csak bambultam: vajon mi a szar az a twitter?
 • winnie #3
  épp ez NEM a twitter lényege. az rss-t nem kell kiváltani, mert arra ott az rss. ez a ház, hogy sok oldal még csak kvázi rss-nek használja a twittert. más kérdés, hogy az 1.0-s felhasználónak az rss magas, a twitter meg érthető.

  az #1-es kommentelő 1.-0 kollegának pedig: a twitter az egy blog. a blognak is van értelme, ha információt hordoz. a twitternek is van értelme, ha infót hordoz. egy fórumkommentnek is akkor lenne értelme.
 • Palinko #2
  a twitter pont akkor lesz jó ha minnél többen használják. talán kiválthatja az rsst is ha pl felmennek azok az oldalak amiknek az rss ét követem sztem én is használni fogom. persze ez nem a közeljövőben lesz, de látok benne lehetőséget,most jelenleg nem sok magyarnak lehet érdekes.
 • Sanyix #1
  Ha a twitter létező valami lenne, megparancsolnám a kutyámnak, hogy csináljon rá egy kis barna bűzölgő kupacot. Ez a véleményem a tripper... vagyis twitterről(és a kutyámnak is :D).