Berta Sándor

Újabb részletek a HADOPI 2 törvényből

Egyre többen tiltakoznak a Loi HADOPI hivatalról szóló, módosított jogszabály és annak pontjai ellen. A jobbkonzervatív francia kormány elszánt és mindenképpen keresztül akarja vinni a HADOPI 2-törvényt.

A fokozatosan ismertté váló pontok miatt most már a francia ellenzék is azért aggódik, hogy a totális állami cenzúra korszaka köszönthet be Franciaországban. A legújabb vita azért robbant ki, mert a Szenátus által elfogadott szöveg külön kitér a nyilvános vezetéknélküli kapcsolatokra. Az elképzelések szerint a jövőben akkor is elítélhetnek valakit, hogy ha nem ő, hanem egy harmadik személy használta az internetelérést másolt művek letöltésére vagy terjesztésére. Ebben az esetben az illető maximum 1500 eurós bírsággal és egy hónapos hozzáférésblokkolással sújtható.

A francia kormány azt akarja elérni, hogy a felhasználók felkészüljenek ezekre az esetekre és biztosítsák, hogy rajtuk kívül más ne használhassa az internethozzáférésüket. Az ellenzék attól tart, hogy ez egyfajta automatikus kötelezettséget jelentene és az embereket köteleznék egy állami biztonsági ellenőrzőszoftver telepítésére és alkalmazására. A Libération francia napilap csütörtöki számában arról számolt be, hogy a vitatott pont bekerült a Szenátus által elfogadott szövegbe. Az új szabályozás elsősorban a WLAN- és a WiFi-hálózatokat használókra vonatkozna. Az eléréseket titkosítani kellene, aki ezt elmulasztja számíthat az 1500 eurós bírságra.

Michel Thiolliere, a jobbkonzervatív UMP párt szenátora úgy vélte, hogy mindenkit meg kell büntetni, aki szándékosan vagy véletlenül nem biztosítja az internetkapcsolatát és nem alkalmazza az ehhez "szükséges eszközöket". Magyarán, aki ezt elmulasztja, az könnyen a médiaipar és a HADOPI szabad prédájává válhat. A Libération információi szerint a program ingyenesen elérhető és egy központi szerverrel kommunikál. Marie-Christine Blandin, a Zöldek szenátora a hírre megjegyezte: "A következő lépés az lesz, hogy mulasztással vádolnak majd mindenkit, aki mondjuk Linuxot használ."

A La Quadrature du Net polgárjogi szervezet szintén azonnal tiltakozott az elképzelés ellen. A kapcsolat biztosítását ugyanis a felhasználóknak kellene majd bizonyítaniuk a gyorsított eljárás keretében. Mindez azért érdekes, mert egy eljárásra 45 percet szánnak és egy bíró legfeljebb öt percet (!) foglalkozhat egy üggyel. Jeremie Zimmermann, a La Quadrature du Net munkatársa a Szenátus döntésére csak annyit mondott: "szánalmas". Az aktivista hozzátette: a kormánynak inkább olyan modellek kidolgozásával kellene foglalkoznia, amelyek segítségével a kreatív emberek kárpótolhatók a digitális korszakban végzett munkájukért.

A módosított HADOPI-törvényről július 21-én a Nemzetgyűlés dönt. A végső szót alighanem ezúttal is a francia alkotmánybíróság mondja majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BenceYCE #60
    Jut eszembe, most kezdődik a "látványosanverjükszétegészpestethogymindenkilássavanittfejlődés" c. izgalmas nyári, szezonális egy éven át tartó szappanopera amire fejlettebb országokban rájöttek, hogy bár jó dolog egy választási időszakig az erre el nem költött lóvét forgatni saját haszonra, de ott elég nehéz lenne megetetni az embereket azzal a dumával, hogy mi nem lopunk csak félre tettük, magyarázkodni meg minek, úgyis 4 évente passzoljuk a labdád. Majd 4 év múlva siránkozunk, hogy üresen adták vissza az államkasszát. Nálunk Kátyúfalva gúnynevet adtak itt-ott-amott az akkor még döntő többségében maszop kézen lévő önko.-k kezében lévő településeknek. Most senki sem érti miért olyan rohadt drágán új utakra van pénz 1 évvel a választások előtt, történelmi népszerűtlenség után. Remélem mindenki megjegyzi az útfelújítások saccperkábé dátumát, mert a következő kampányig tuti nem húzza ki az új aszfaltszőnyeg. De erről is készült riport a fent említett tévében és elejtettek egy igen fontos részletet. A leterített szőnyeg rugalmasságáért felelős anyag a teljes költségek mintegy FELÉT teszik ki. Ezt kispórolják az építés során és az út a felújítók legnagyobb örömére pár év alatt elhasználódik. Csak pár kérdésem lenne. Ki és milyen garanciát kért a lakosság nevében, miért engednek ilyen minőségi mutatóval rendelkező cégeket ismét helyzetbe egy nyakatekert közbeszerzési pályázathoz, ahol a többi résztvevőnek rendszerint esélye sincs? Ki emlékszik a Strabag demokraták szövetsége körüli botrányokra és a többi pártokhoz/kormányokhoz köthető méregdrágán dolgozó útfelújító cégekre? A 4-es metró botrányos és már-már rekordok könyvébe illő botrányaira, költségeire? A szadesz BKV-n keresztül pénzt lenyúló magatartására, mely szerint még az átkosban is 33-33-33 arányban osztozott a kiadásokon az állam, a tulajdonos és egyben megrendelő (hiszen demszkiék kezében van már lassan 20 éve) fővárosi önkormányzat és az utasközönség, miközben ma már 0, azaz nulla forintot nem hajlandó ebbe a fővárosi önkörmányzat (SZDSZ) és a fővárosi közgyűlés(SZDSZ), így a kiadások az állam és az utazóközönség közt 50-50 arányban oszlik, míg a bkv-hoz beszállító cégek érthetetlenül magas áron szereznek be olyan dolgokat gigászi tételben ami szabadpiacon fele/negyede annyiba kerül még kis tétel esetén is. Természetesen mondanom sem kell, hogy ezen cégek sógor, koma vejkó alapon működnek, példálozzak csak a "szaktanácsadói" cégeknek kiutalt súlyos összegekre amiket természetesen megint nem más fizetett ki mint mi. Kormánynegyed is tervben volt és a semmire bagatell milliók/milliárdok mentek el itt is.

    Valahogy az az érzésem, hogy a szarhoz képest nem nehéz felmutatni fejlődést, amit ráadásul statisztikailag jól kimutathatóan igazolni is tudnak, csak a miértjét nem tudják megválaszolni, hogy hogyan kerültünk a szarnak a szintjére és akkor most minek is kéne örülnünk? Ja hogy a legutolsó évben már nem loptak annyit? Rá se ránts, a jogrendszer állítólag befoldozott kiskapus törvényei közt mégis akadt olyan kiskapu amivel legalizálni tudták a lopást. Tehát örülhetünk, mert mégsem kell tolvajoknak kikiáltani a politikusainkat és a legfontosabbakat az ő mögöttük húzódó gazdasági "szakembereket". Nincs itt semmi gáz, ünnepeljük a 2 ciklusban "bennünket támogató" PÁRT-ot!
  • BenceYCE #59
    Aki élt a lehetőséggel az az EU-s támogatásokat meglékelte és oda tartotta a pénztárcáját. A nagy többség azt látta, hogy valamit meg lehetett építeni, csak nem értette, hogy miért ennyivel drágábban mint máshol. A tűzoltóságnál dolgozik egy ismerősöm, nekik 5 éven át fizette volna az EU az EU-s szintű bért, azzal a feltétellel, hogy az 5. év elteltével ugyan ezt a bért a magyar állam állja. Nem tudom ki látott azóta jól kereső, nem 95eHUF-on tengődő TŰZOLTÓT!!! Dipóval havi 120-ért sokkal veszélyesebb dolgozni, valóban. Nade gondolom a tűzoltóság honlapját már mindannyian betéve ismeritek és azt is, hogy egész nap semmit sem csinálnak.

    Az új autók eladási számánál kérem a statisztikát, hogy miben van azóta eltérés, értem ez alatt az autó kategóriája és ára, a hitel mértékét, a futamidő hosszát, az ezalatt befizetett kamatot, stb. Még a maszop seggét megszokásból nyaló nyögdíjasok is jobb vásárlóértékű nyögdíjat kaptak a fityisz éra alatt mint az elmúlt 7 évben. Egy páran el is fordultak emiatt A PÁRTtól emiatt lehet ez is hozzá segítette Őket a "népszerűséghez"? Hiába no, kell a lé, még ha az ezt biztosító stabil szavazóbázisukat el is veszítjük.

    Végezetül had fűzzem ide ama apró megjegyzést miszerint az emberek joggal de átgondolatlanul hiszik azt, hogy az autóvásárlás jó példa. A lakás után általában az autó a legnagyobb kiadás. Ellenben sokkalta nagyobb luxuscikk. Aki egy kicsit is járatos a történelemben az tudhatja, hogy a régi szoci autóknak a kifutási ideje eléggé egy időszakra volt tehető. Ezen időszak alatt a csere általában egy olcsó de megbízható autóra esett a választás új autó vásárlásakor. Ezen láncreakció az említett 2004-5 évi időszakban 10-15 éves autókat hozott. Az autók döntő többsége a 2-2.5 milliós kategóriába tartoztak és az első helyen álló Magyar Suzuki és az Amerikai GM Opel kategóriából kerültek elő. A láncreakció csitul, hiszen az autók több-kevesebb strapát kapnak. A fent említett időszakban lecserélt autók legközelebbi cseréje már kevésbé fog ilyen látványos statisztikai kimutatást eredményezni. Erről egy riport is volt úgy fél éve az egyik magyar de nem magyar kézben lévő kereskedelmi tévében.
  • Mike at home #58
    nokros, és akkor éppen európai konjunktura volt, ami bőven tartott 2004-ig, 5-ig
    EU-ba is beléptünk tudom az is szar, bár szerintem nem, van aki tud lni a leghetőségekkel, észreveszi azokat, másnak csak a sírásra futja, de ez mindegy
    vannak eredményei ennek a 7 évnek, mint ahogy volt annak a 4 évnek is
    mint ahogy volt amit elcsesztek, és igen, volt amihez akkor sem nyúltak, sőt máig nem, de pl. egy csomó kiskaput bezártak
    és hagyjuk már ezt a roszabbul élünk mint 4 éve, mert van aki elhiszi, és nem igaz, van akinek tényleg roszabb colt, van akinek meg jobb
    és a nagytöbbség 2004-5 környékén lényegesen jobban élt mint 98-ban
    nézd meg pl. az új autó eladások számát
  • bvalek2 #57
    Szerintem is elgondolkoztató. Te milyen következtetést vontál le belőle?
  • BenceYCE #56
    Egy ismerősöm a reklámszakmában azt mondta, hogy döntően a legtöbb banki befektetési reklám az OV éra alatt létezett. Sem előtte sem utána, azóta meg aztán végképp nem. Gyakorlatilag átformálódtak hitelreklámokká. Ez azért elgondolkodtató.
  • Sanyix #55
    fura, semmi ügyeskedés nem volt a környezetemben, és mindenki jobban élt (nem több segílyt kapott, hanem lazán lehetett munkát találni, jó fizetések, nem voltak elkúrások, stb).

    Jaigen biztos a válság, meg a bokros, meg a sztálinbácsi miatt volt akkor jobb, akiknek ekkora értek be az intézkedései :D

    De amúgy tényleg át lehetne a zorbánt merlinnek nevezni, ugyanis én is azt láttam hogy a gazdaság fejlődött, csökkent az államadóság, és volt otthon elég pénz, miközben mindenki lopott. Uh akkor biztos a semmiből varázsolt pénzt, mint a FED :D
  • bvalek2 #54
    Akkor OV-ék még profibbak mint hittem, mert ezek szerint többet lehetett lopni, de több is maradt az államkasszában. Vajon hogy vitték végbe ezt a közgazdasági csodát?

    Minél előbb vissza kell hozni őket, hogy megint varázsolhassanak
  • Mike at home #53
    aha
    nem tartoztam a libsi-blosi holdudvarhoz, de szarul éreztem magam
    igaz, adót, áfát csalni sokkal jobban lehetett, zavarosban halászni szintúgy
    ha végiggondolom, ezzel ellentétben a maszop mindig kibaszott velem
    de legalább nem bazsogattak minden héten, hogy miért nem vagyok magyar
    sőt, én még emlékszem Antallra is (érdekes módon akkor még Viktor nem volt ekkora szentfazék mint ma) Hóbagolyra is =irritáló egy meber volt) majd Hornékra is. Ugyanis én pár hónap hiján (április-június) majdnem szavbazhattam az első választáson is. Éppen emiatt Kádár korszkara is igen jól emlékszem
  • BenceYCE #52
    Nos szerintem érdekes jelenség, hogy ha valami kétes vagy egyenesen rossz fogadtatásra találhat akkor a cucc összeállításánál még nem ágálnak a kedves párttagok, de ha balul sül el, akkor rögtön jön az "én az elejétől elleneztem" c. duma. Fecónak nem jött be, kihátráltak mögüle, Kókának sem jötte, mögüle is kihátráltak. Hogy van az, hogy valami előterjesztésre kerül, és a kiszivárgott infók után ha negatív fogadtatásra talál, nem szavazzák meg? Bár az esetek többségében mégis és leszarják, hogy kinek mi a jó? A pénzemért szeretnék végre egy ütőképes kormányt nem egy faszlágyító bandát. Biztos csak én emlékszem rosszul, hogy a buziparádét tolta a szadesz, a nemzeti gyűléseket meg sorra elnyomják. Bocs ha valamelyik csoporthoz tartozol és magadra vetted, de nálam kötelet kapnának a pedók, sittet a buzik ha az utcára viszi a nemi identitását és teljes családi vagyonelkobzást minden korrupt politikus és igen ez diktatúra lenne, mert ez a szabadság 89-90-től nem a magyaroknak lett szabadság, hanem a tolvajoknak. Most épp ilyen hangulatom van, lehet, hogy holnap csak svájci mintát szeretnék idehaza.


    ____________________________________
    Mike at home írta, 2009. 07. 13. 01:05
    azért hallod mennyi hazugságot, és csusztatást birsz összehordani, de tényleg
    mi lenne, ha ésszel és nem zsiegerből poltizálnál?
    mert azért a pedo, állatkinzó hsz-ed, szemenszedett hazugság, valljuk be
  • Sanyix #51
    nyilván... 7 év pofán csúszás után csakis pofára eshetünk :D

    Mert az az előtti 4 évben olyan szar volt... a libsibolsi holdudvarnak :)