Berta Sándor

Németországban is jogdíj lesz az USB-kulcsokra

Eddig általában az volt a gyakorlat, hogy hazánkban átvették a Nyugat-Európában felmerült ötleteket. Most azonban úgy tűnik, hogy fordult a kocka.

Németországban ugyanis a jövőben szerzői jogdíjat kell fizetni az USB-kulcsok és a memóriakártyák után. Arról azonban még folyik a vita, hogy pontosan mekkora is legyen ez az összeg. A pontos díjról a gyártóknak és a szerzői jogvédő szervezetek képviselőinek kell megállapodniuk egymással. "Mindkét oldal komolyan foglalkozik a kérdéssel. Sok termék esetében még nem született meg a döntés a jogdíj mértékéről" - jelentette ki Judith Lammers, a BITKOM szakmai szervezet szerzői jogi részlegének vezetője.

Németországban jelenleg is vita folyik arról, hogy kell-e jogdíjat fizetni például a faxkészülékek után, mondván ezek a berendezések alkalmasak az újságcikkek kinyomtatására. A mostani javaslatok szerint minden eladott USB-kulcs és memóriakártya után egységesen 10 eurócent összeget kell majd fizetni. Vagyis az összeg független lenne az adattároló tárolókapacitásától. Az újabb elképzelés - érthetően - igen csak felborzolta a kedélyeket, hiszen a szerzői jogi társaságok már így is komoly összegekhez jutnak az értékesített nyomtatók, fénymásolók, videorekorderek és adathordozók után.

Az VG Wort, a GEMA és a többi társaság összesen 700 millió eurót szeretne beszedni évente. A gyártók viszont a jogdíjak mérséklését követelik. "A mostani megegyezés mind a szerzői jogvédők, mind a gyártók érdekeinek megfelel" - nyilatkozta Rainald Ludewig, az Informationskreis AufnahmeMedien (IM) nevű szervezet elnöke és a Panasonic vezető jogásza. Az IM a gyártók érdekeit képviseli, a tagok között megtalálható például a Fujifilm, a Philips, a Sony és a Verbatim.

Amennyiben marad a 10 eurócentes összeg, akkor a szerzői jogvédő társaságok éves szinten több millió eurós bevételre tehetnek szert. A GfK piackutató cég adataiból ugyanis kiderült, hogy Németországban csak tavaly 15,5 millió USB-kulcsot és 25,5 millió memóriakártyát adtak el. S mivel az igények egyre nagyobbak, várhatóan az idén még több eszközt értékesítenek majd.

Érdekesség, hogy Magyarországon idén április közepétől drágultak az üres adathordozók. Hazánkban egy 1 gigabájtos pendrive után 100, egy 32 gigabájtos után 2400 forint jogdíjat kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #20
    Az ilyen törvények betonoznak be egy pillanatnyi gazdasági helyzetet, ami a fejlődés legnagyobb kerékkötője.

    Azt hiszem a warez fontosabb, mint elsőre látszik... Nem a szar filmek, meg sorozatok miatt, hanem mint piaci mechanizmus, és a technológia egyik hajtóereje.
  • Vogel #19
    Szlovákia a megoldás. Én onnan rendelek mindent, adathordozó, nyomtató-patron (mert erre is van pár ezres díj).
  • puntocsento #18
    ja és amúgy is 30.000-40.000ft egy ilyen nagysebességű kártya. akkor azért ilyen drágák.
  • puntocsento #17
    ezt nem mondják komolyan, hogy még a memória kártyára is van jogdíjj? én például most akarok venni egy 32GB-os sd hártyát a kamerába. azt hogy a kamerával felfeszem majd a családot, miért is kell jogdíjjat fizeti? elmehetnek a jó pi..ba
  • blessyou #14
    "Az VG Wort, a GEMA és a többi társaság összesen 700 millió eurót szeretne beszedni évente."

    És ebből mennyit látnának a művészek és előadók?

    Az emberi agyak után nem akarnak még jogdíjat fizettetni? Elvégre az is adathordozó valamilyen szinten. Ránézek a múzeumban egy Rembrandtra, és kifelé fizetnem kell az emlékeimért, vagy egy koncertről kifelé jövet, mivel emlékszem a szövegre meg a dallamra.
  • polarka #12
    MONJON LE!
  • Lost Lont #11
    A legtöbb bolti üres CD-n ott lóg az ARtisjus holograflogója, hogy fulladnának bele.
  • KillerBee #9
    http://itcafe.hu/hir/ascap_csengohang_jogdij.html

    Itt található egy link arról, hogy ugyanez a "jogvédő" szervezet 13 éve
    jogdíjat akart beszedni a cserkészlányoktól a tábortűznél énekelt dalok után.



  • gopher #8
    vagy miben :D
  • gopher #7
    "A mostani megegyezés mind a szerzői jogvédők, mind a gyártók érdekeinek megfelel" ... a vevők, a szerzők, az előadók és mások érdekei lényegtelenek, hiszen demokrációban élünk :)