Berta Sándor

Mégis bevezeti a HADOPI-törvényt a francia kormány

A francia kormány az alkotmánybíróság döntése ellenére kitart a HADOPI-hivatal létrehozása és az arról szóló törvény mellett.

Christine Albanel francia kulturális miniszter az Europe1 helyi rádióadónak adott interjúban kijelentette: "Tovább fogok harcolni. Az alkotmánybíróknak nem volt problémájuk azzal, hogy üldözzük a szerzői jogsértéseket és egyetértettek a törvény 90 százalékával. Így úgy gondolom, hogy ez az ítélet csak megerősítette az álláspontomat."

Azt egyelőre még csak sejteni lehet, hogy a francia kormány milyen módon próbálja meg életbe léptetni a Loi HADOPI-törvény rendelkezéseit. Az viszont már kiszivárgott, hogy az alkotmánybíróság által kifogásolt vagy alkotmányellenesnek nyilvánított pontokat módosítani fogják. "Az ugyanakkor kérdéses, hogy az egész törvény újra a Nemzetgyűlés és a szenátus elé kerül-e, vagy csak a jóváhagyott törvényszakaszokat valósítjuk meg. Az utóbbi esetében majd később teszünk kiegészítéseket. Előtte azonban mindenképpen egyeztetnem kell François Fillon miniszterelnökkel és Nicolas Sarkozy elnökkel" - tette hozzá Albanel.

Csütörtök este az Elysée-palotában az érintett minisztériumok kabinetfőnökei úgy döntöttek, hogy a következő néhány napban mindenképpen létrehozzák a Loi HADOPI hivatalt. A módosított törvényt pedig nagyon gyorsan, várhatóan a következő parlamenti ciklus elején benyújtják. Nicolas Sarkozy elnök álláspontja az, hogy :"A jogszabályt el kell fogadni, kerül, amibe kerül."

A francia alkotmánybíróság döntéshozatali folyamatát világszerte figyelemmel kísérték és az ítéletet üdvözölte többek között a Német Internetgazdasági Szövetség (eco) is. A szervezet óva intett mindenkit az alkotmányba ütköző hozzáférés-blokkolások, mint büntetések bevezetésétől. Az eco képviselői nyomatékosították: az internetszolgáltatók nem kívánnak segédrendőrök lenni. "Nagyon örülök a Conseil Constitionnel egyértelmű szavainak" - jegyezte meg Oliver Süme, az eco elnöke.

A Francia Nemzetgyűlés május közepén szenátusi szavazással fogadta el az illegális internetes letöltést tiltó kormánypárti törvényjavaslatot. A Loi HADOPI létrehozásának ötlete még 2007 novemberében merült fel, de az már biztosra vehető, hogy nem ez volt az utolsó csörte ebben az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #38
    ja jön a zorbán a patásördög, és mindenki meghal. Bezzeg I. fletó király 2 udvaribolondjával, a jancsikával meg a gabikával mi mindent elért, és milyen demokratikus volt... hát igen az emberek nem tudják mi a jó XD
  • MEdievil #37
    Naív vagy rég halott mint ahogy az összes

    Jó vicc hogy a szerzői jogok sokkal magasabb rendűek mint az alkotmányos jogok.
  • Mike at home #35
    ugyanmár, bármikor meg lehet változtatni
    mint ahogy az alkotmánybírák is lehetnek a saját embereink, akik aztán nem kötnek bele semmibe
  • Mike at home #34
    ezért jó a prezidentiális rendszer a perlemnetáris helyett
    lesznek még itt rendeletek Vikink országlása alatt
    aztán ha nem tetszik, kussolhatsz
  • Mike at home #33
    bevezetik
    gyökérkedni fognak
    te meg mész a sittre
    gondoltam is arra, hogy építeni kellene az államnak ppp-ben egy börtönt, ilyen elítélteknek
    lenne LAN, saját WOW szerver, micsoda partik lennének :D
  • Mike at home #32
    persze az új generációt dugjuk börtönbe, addig sem veszélyesek a hatalmunkra
    mikor döglenek már végre ki ezek a politikusok?
    pirateparty-t mindenhová!
    új szerzőijog törvények kellenek, a mostaniak elavultak, hazsnálhatatlanok
    sőt, ha anno lett volna ilyen törvény, a népdalok sem lennének sehol, Kodály Bartók pedig a legnagyobb tolvaj lett volna
    kifordult világ, kifordult értékrend, csak a profit számít
  • galocza #31
    nekem is fetűnt...
  • KillerBee #30
    A főoldalon a cikk címe mellett olyan édesdeden mosolyog ez a Christine Albanel, mint maga a megtestesült ártatlanság. Lehet, hogy csak én találom ezt olyan gyomorforgatónak?

    Kb. a vasorrú bába mosolyoghatott így Jancsira és Juliskára.
  • szlovákiai hun #29
    Na igy, az utóbbi link nem volt jó:piratskastrana.sk
  • szlovákiai hun #28
    Nálunk Szlovákiában is alakul kalózpárt

    kalozpart-alakul-szlovakiaban

    Itt a honlapja, még alakulóban van:

    piratskastrana.sk

    És ez egyretöbb államban lesz.