Gyurkity Péter

Nagyot eshet a netbookok ára

A Microsoft a Windows 7 bevezetésére készül, a netbook készülékek gyártói azonban egyelőre nem tudtak egyetértésre jutni azt illetően, hogy ez pozitív avagy negatív fejlemény lesz-e az XP-vel szállított termékeknél.

A tajvani DigiTimes többnyire a helyi gyártóktól kiszivárgó, illetve elemzői körökből érkező hírekre alapozva írt rövidebb összefoglalót a jelenlegi dilemmákról. Eszerint egyes gyártók inkább a vásárlói kereslet visszaesésétől tartanak, mások viszont úgy vélik, hogy az XP-vel szállított netbook megoldások esetében egyenesen felhajtóerőt jelent majd az új, nyilván drágább változat megjelenése.

Az aggódók elsősorban attól tartanak, hogy a netbook tulajdonosok kizárása az Upgrade programból sokakból ellenkezést, rossz érzéseket vált majd ki, ez pedig közép- és hosszú távon negatívan hathat a szegmens megítélésére, amely nyilván nem tesz majd jót a forgalomnak. Más gyártók viszont úgy spekulálnak, hogy a drágább Windows operációs rendszer a netbook készülékek árait is növelheti, ez pedig kedvezőbb színben tüntetheti fel a valamivel régebbi, még mindig Windows XP-vel szállított típusokat - amelyek esetében talán drasztikus árcsökkentésre is sor kerülhet, hogy így őrizzék meg a kedvező ázsiót.


A forgalmazók emellett arra készülnek, hogy az Atom N270 és N280 processzorokra építik az XP-s készülékeket, míg a Windows 7 esetében az Atom N450 chip lesz a főszereplő - igyekezvén minimalizálni az árak változását. Előbbi operációs rendszer OEM-változata egyébként jelenleg 25-30 dollárt kóstál, míg a Windows 7 esetében a legújabb információk szerint ez inkább 45-55 dollárra tehető. Az is előfordulhat persze, hogy az Upgrade programmal kapcsolatos félreértések, illetve az általános tájékozatlanság sokakat hezitálásra késztet, így csak később ruháznak majd be egy új készülékre.

Az Asus már csökkentette 7 és 8,9 hüvelykes Eee PC készülékeinek árát, bár ez elsősorban saját kínálatukkal, stratégiájukkal áll kapcsolatban. Előbbi Tajvan szigetén már csak 153 dollárt, utóbbi pedig Kínában 219 dollárt kóstál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #29
    Tom's Hardware csinált teszteket Windows 7 + Netbook párosítással.

    Eredmény: hamarabb merül az akksi, általában lassabb mint az XP. Viszont mindez azért van, mert szarok a driverek, és majd jobb lesz. Hmm, hol is hallottam már ezt a "szarok a driverek és jobb lesz" védekezést, hol is? :)).
  • sedward #28
    @xyl: a legtöbb dologgal egyetértek, kivéve:
    "Szerintem egyébként a baj nem a használattal van, hanem a rendszergazdasággal. Programok telepítése, eltávolítása Windows alatt általában sokkal egyszerűbb."
    Pont fordítva, Linux alatt sokkal-sokkal egyszerűbb.
    Szerintem az amit írsz - a "bináris inkompatibilitás" meg hasonlók - csak a te speciális esetedben lehet probléma, mondjuk egy Ubuntu Linux alatt megtalálható minden programnak a legfrissebb változata, még egy haladó felhasználónak sem kell ma már forrásból fordítania.
    Az office dolgokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy excelben nem tudom, hogy még van-e az, hogy nyelvenként eltérnek a függvénynevek, de elég bukás, hogy meg kell tanulnod, hogy a vlookup az fkeres és nem tudom mi lenne, ha a cégnél német vagy szlovák office van :) Az Openoffice-ban levő excel, sőt a Google docs-ban levő is teszi a dolgát rendesen.
    A Word-ről inkább ne is beszéljünk...
  • xyl #27
    Hát igen, van, akinek a Microsoft az anyanyelve.... Mindkettő teljesen idegen volt kezdetben, mindkettőt meg kellett tanulni, én még emlékszem, amikor ismerkedtem a számítógéppel, és egy csomó mindenre azt mondtam, hogy milyen hűlyeség. Aztán megszoktam, és már nem mondom. A jelenlegi Windows felhasználók jó része DOS-szal kezdte, akkor az is jó volt. Nagy lelkesedéssel tanulták a parancssort azok, akik ma a Linuxot fikázzák. A Windowsnak helyzeti előnye van, ebből következik egy csomó minden.
    Szerintem egyébként a baj nem a használattal van, hanem a rendszergazdasággal. Programok telepítése, eltávolítása Windows alatt általában sokkal egyszerűbb. (Bár a flexlm - újabban sok kereskedelmi szoftver kedvenc licenckezelője - tud az embernek keserves órákat szerezni.)

    >Amúgy meg senkinek nem ajánlom a linuxot aki most kezd el számítógépekkel
    >foglalkozni felhasználói szinten, mert az olyan lenne, mint magyarhonban a
    >gyereket nem magyar nyelvre, hanem szuahélire megtanítani.
  • xyl #26
    Részigazságok...
    De most tényleg:
    1. A linux desktoppal semmi baj, (sajnos), mert a legtöbben a Windowst másolják, úgyogy ugyanúgy x-re, négyzetre kell kattingatni, mint a Windows alatt. Saját szívfájdalmam, hogy a mi a linux desktop alatt jó volt, azt most fejlesztés gyanánt szépen kigyomlálják.
    2. Mit is használ egy "átlagfelhasználó?" MS World, Internet Explorer, passziánsz. Aki már játékokat is felrak, az a Windowsos guru, ha az átlagfelhasználónak telepít, akkor telepakolja a gépet hatféle tűzfalprogrammal, ötféle vírusírtóval, aztán megfellebbezhetetlenül kijelenti, hogy a gép túl lassú, vegyél már másikat. Aki Excelt is használ, az már átlagon felüli felhasználó.

    3. A központilag telepített gépeken kívül (iskolák, hivatalok, internet-kávézők, stb...) nincs két egyformán telepített gép. A különböző Windows és Word változatok közötti különbség is jár szinte annyi gonddal, mint a Windows és Linux közötti áttérés.

    4. Miután leírtam, hogy miért nem látom gondnak azt, ami annak tűnik, leírom azt is, hogy mit látok valódi gondnak a linuxxal kapcsolatban:

    a) bináris inkompatibilitás: 2-3 éves gépen is futtatok XP alatt eredetileg 16 bites Windowsre készült programot. Linux alatt ugyanannak a disztribúciónak két egymásutáni verziója nem fogadja el egymás binárisait.
    b) Gnome - rettenetesen sok függőség. Aki már próbált gnome-ot forrásból telepíteni, az tudja miről beszélek. KDE-vel nincs tapasztalatom, gondolom, h. ugyanaz a helyzet.
    c) Egy egységes telepítőrendszer hiánya: Ahány Linux distribúció, annyiféle csomagkezelőt használ, persze binárisan inkompatibilis csomagokkal.
    d) Nagyon egyenlőtlen fejlesztés: Teljesen felesleges dolgokból többféle változat is létezik, ugyanakkor fontos dolgok hiányoznak.
    e) Ezt látom a legsúlyosabbnak: MS Worddel való kompatibilitás hiánya. Az szép, hogy létezik az OpenOffice, tudja olvasni és írni a Word formátumait, de a táblázatkezelője gyenge, képletszerkesztője szintén (Mondjuk ilyent az átlagfelhasználó úgysem használ), de ami tényleg gond, hogy a nagy nehezen összeszerkesztett dokumentumot (értsd az oldaltörések ott vannak, ahol én akarom) teljesen szétdobálja.
    f) Linuxos játékokban gyenge a felhozatal, Windowsos játékok egy része fut, de azt sem egyszerű futásra bírni.

    5. Azt, hogy az emberek jórésze a számítógéphez nem akar érteni, csak használni akarja, szintén súlyos dolognak tartom. Persze, errefele halad a világ, de ennek egyenes következménye, hogy az emberrel bármit meg lehet etetni, mert megeszi.

    6. "kutyának sem kell..." - Kutya vagyok, vauuuu!!!

    Bocs a hozzászólás hosszáért!

    >Hű, de nagyon fasza lesz annak az embernek, aki utána ismerni fog egy tiz éve a >statisztikai hibahatáron (<1%) lavirozó rendszert és halvány f.ngja nem lesz >azokról a rendszerekről amit mindenhol máshol aláraknak. (pl munkahelyen)
    >Tipikus agyatlan hozzáállás, azért mert neked linux-al szopni jó dolog, nem >biztos, hogy egy informatikához semmit nem értő (azt csak a világon mindenhol >használni kivánó) embernek is jó. Ezt kéne már felfogni, nem túl nehéz. Mondjuk >lassan egy évtizede hallgatjuk a "most jött el a linux éve" felkiáltásokat >miközben a kutyának sem kell a linux desktopra, lassan le kéne vonni a >konzekvenciákat, mert ez egyre jobban kellemetlenné/röhejessé válik.
  • smv #25
    Dehogy esnek. Mire elég olcsóak lennének az eszközök (nem csak netbook), addig a gyártók kivonják a forgalomból, és gyorsan kiadnak egy csomó plusz funkcióval egy drágább verziót. Mire leesne a netbookok ára gyorsan raknak beléjük érintőképernyőt, vagy valami hasonlóan értelmes dolgot, és máris lehet árat emelni.
  • qwas #24
    Ja, a PS3-on én is. Ekkora intellektuális fölénnyel nem tudok mit kezdeni, így beismerem, igazad van.
  • Vantulok #23
    [b]A netbook-ok árai esnek, tehát még többen fognak netbook-okat vásárolni, a netbookokon a legjobb oprendszer toronymagasan az Ubuntu Netbook Remix illetve valamely társa Moblin és a többi hasonló irányzatú Linux disztribúció. Mit akar itt még a Windows 7 ?
    El se indul a netbookokon rendesen, vagy ha mégis akkor se hagy valami sok helyet a felhasználónak a gépen.
  • vaddiszno #22
    altalaban az a hulye es szerencsetlen aki mondja --- Mac gepekrol - ott is terjed szepen az intel proci meg a windows, lassan beadjak a derekukat. Ha netbookon nincs op rendszer v ujra akarom rakni akko optikai egyseg nekul eleg maceras lehet (bootolas??? mert errol az apro dologrol en meg nem hallottam/olvastam), ha a windoooz fennvan akko a tobbi mar nem gond. (gondolom igencsak kevesen probalkoztak usb-rol bootolni)
  • who am I 7 #21
    Nyílván, hogy ha megtanulja kezelni, akkor sokkal több lesz a program és a support rá, nyílván így van és nyílván ő a hülye igen
  • billxxx #20
    nagyon helyes