Gyurkity Péter

Egyszerű tároló a 10 dolláros india "noteszgép"

Végre választ kaptunk a több alkalommal beharangozott és az interneten nagy visszhangot kiváltó indiai projekttel kapcsolatos kérdéseinkre. A 10 dollár fejlesztés nem is noteszgép, hanem egy kijelző nélküli eszköz.

Az indiai bemutatón ugyanis kiderült, hogy a kicsinyke készülék nem önálló számítógépnek készült, hanem egy speciális tárolóeszköznek, amely a közvetlen internetelérés révén egyszerűen tölthet le bizonyos tartalmakat a világhálóról. A készülék idővel fontossá válhat az ország oktatásában és megadhatja a kezdőlökést egy saját netbook kidolgozásához, ám a fejlesztők még nem tartanak itt.

Korábban mi is több alkalommal beszámoltunk a hihetetlenül olcsó "noteszgép" várható érkezéséről, mivel a sajtóban is folyamatosan ezt emelték ki a beszámolókban. Ezúttal is bebizonyosodott azonban, hogy csodák nincsenek, a készülék pedig egy egyszerű "számítógépes eszköz", amely kijelző nélkül érkezik, működéséhez pedig hagyományos asztali vagy mobil PC-t igényel. A megoldás ugyan támogatja a vezetékes és vezetéknélküli internetelérést, ám ezt valószínűleg kizárólag bizonyos oktatóanyagok letöltésére használják majd, mivel a program is erre koncentrál.

Az indiai kormány ugyanis már szerződést kötött négy nagyobb kiadóval a könyvek, jegyzetek, valamint a diákok számára hasznos egyéb tartalmak publikálásáról, ezek pedig 18 ezer középiskola, valamint 4 ezer egyetem számára lesznek elérhetők. A jelenleg 20-30 dollárba kerülő, 2 GB-os flash tárolót tartalmazó Sakshat ezek beszerzését könnyíti meg, az "e-tantermek" és az online oktatóanyagok rendszerének kialakítása jegyében.

A fejlesztők igyekeztek kihangsúlyozni, hogy az itt szerzett tapasztalatok egy saját netbook összeállításánál is jó jöhetnek majd, azt azonban nem tudni, hogy valóban tervezik-e egy ilyen készülék piacra dobását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #22
    Ó hát én pedig már mindjárt valami EEEEE PC-szerű dologra gondoltam, esetleg kicsit gyengébb speccel. Az ilyen naív emberekből lesznek a monopol vállalatok, mint amilyen én vagyok. :D
  • kvp #21
    "Pár észrevétel. Nem számoltad bele az akksi árát...ha már laptop."

    Mint ahogy a flash memoria arat sem. Hattertarnak ott lenne az sd slot, abba az kerul amit akarnak vagy amit ki tudnak meg fizetni. Aksinak pedig ott lenne ket AA-s elemtarto, amibe azt raknak amit akarnak (elem, aksi, generator). Igy maga a keszulek eleg olcso lehet, mert pl. tolto aramkor sem kell bele. Ha ez a megoldas fenykepezogepeknel mar bevalt, akkor erre a celra is jo lenne.

    "15 000-res konfig..aham, de abba kell még memória + valami pen drive minimum HDD-nek. Viszont az így kapott konfig fogyasztása cirka 150W, míg az enyém 10."

    Ez igaz, csak az alaplaprol beszeltem, de ez meg mindig veri arban es teljesitmenyben a 90/149 dollaros (20/33 ezres) valtozatot. A kis fogyasztas pedig nem annyira fontos, ha asztali geprol beszelunk. (egyebkent csak 45W-rol van szo, ami nem olyan veszes ugyanis joval tobb mint 5x-os a teljesitmenye a 10W-oshoz kepest)

    "http://beagleboard.org/ erről beszéltem. Kékfog meg egyebek...minek..legyen rajta USB csati aztán azt tol rá amit akar. Ha már az ár a lényeg."

    Ezen nem sok minden van. Az intel megoldasaban _harmad_ aron a kovetkezok vannak:
    -64 bites intel core2 cpu
    -3d-t tamogato videovezerlo
    -ddr2 ram
    -ps2 billentyuzet/eger portok
    -6 usb port (2 hatlapi, 4 elolapi panelhez)
    -utp-s ethernet port
    -video kimenetek
    -hang ki es bemenetek, elolapi panel tamogatassal
    -1 pata port
    -2 sata port
    -1 pci slot
    -1 printer port
    -1 soros port

    A regi portok foleg azert vannak benne, mert beagyazott rendszereknel jol jon az ilyen (ipari automatizalas, pos terminalok, stb.). A multimedia tudas pedig a hazimozirendszerekhez kell. Ennel olcsobb most nincs es amig a windows xp, a linux, vagy a vista (dx10-el) elmegy rajta addig a celnak megfelel. Azt mondtam mar hogy olcso es lehet kapni itthon is?

    ...
    ""A felvezeto muanyag alapu oled pedig csak prototipuskent letezik, bar ha elkezik gyartani nagyon olcso lesz."
    Már megint csak süketelsz. Kereskedelmi forgalomban vannak már ilyenek."

    Az altalam emlitett otft-s 100%-ban muanyag kijelzok meg nem kaphatoak (hajtogathato/atlatszo valtozatok), viszont a gyartasuk tenyleg olcso lesz, ha vegre valaki elkezdi. A draga lcd-s technologiaval eloallitott oled-ek ugyanis nem tul jok es meg dragak is. Elektronikat nyomtatni viszont olcso, foleg ha a tranzisztorok felvezeto reteget is festek formajaban lehet felvinni ket normal vezeto reteg kozze. Egyebkent ilyen alapon mar akar a memoriat, a cpu-t es a radios interface-t (pl. wifi) is ki lehet nyomtatni ugyanarra a muanyag foliara. Ezek egyelore nincsennek a boltokban csak demo valtozatok leteznek. De meg lehet csinalni...

    ps: dez es roliika mint vitapartnerek, igen az sg-n az ember neha tenyleg ugy erzi magat mintha ovodasoknak meselne a kvantumfizikarol... :-)
  • roliika #20
    Pár észrevétel. Nem számoltad bele az akksi árát...ha már laptop.

    15 000-res konfig..aham, de abba kell még memória + valami pen drive minimum HDD-nek. Viszont az így kapott konfig fogyasztása cirka 150W, míg az enyém 10. A méretekről meg ne is beszéljünk...

    pfff 149 dolcsi lett. :( http://beagleboard.org/ erről beszéltem.

    Kékfog meg egyebek...minek..legyen rajta USB csati aztán azt tol rá amit akar. Ha már az ár a lényeg.
  • dez #19
    (OTFT = Organic Thin Film Transistor.)
  • dez #18
    "A felvezeto muanyag alapu oled pedig csak prototipuskent letezik, bar ha elkezik gyartani nagyon olcso lesz."

    Már megint csak süketelsz. Kereskedelmi forgalomban vannak már ilyenek (2-7"-ig csupasz panelok külön is, ill. 2-3"-es típusok beépítve is egyes eszközökbe), csak éppen egyelőre az LCD-s típusok árának többszörösébe kerülnek, és csak évek múlva lesz olcsóbb azoknál.

    "Egy specialis 'tintasugaras' nyomtatoval allithato elo a kijelzo es kb. annyiba kerul mint a dobozos uditok retegelt papirfala, tehat viszonylag olcso."

    Itt is szépen elindult a fantáziád egy hasonlat meghallása után, látom. :P Figyelmedbe ajánlanám az OTFT réteget is...
  • zola2000 #17
    Én nokia n95el szoktam torrentezni, nem fogy annyi villanyszámla, ha egy héten keresztül akarok seedelni :)
  • smv #16
    Nekem ez akkor kellene (drágábban is természetesen), ha lenne benne mondjuk 120 giga, és a netrol toltes torrent klienst jelentene :)
  • torcipepe #15
    még külső HDD-nek is nagy
  • kvp #14
    "90$ egy mini alaplap"

    Jelenlegi forint euro arfolyam mellett 15 ezer forintert mar core2-es alaplapot kap az ember 64 bites processzorral es vga/dvi/tv kimenetes videovezrlovel egyutt. (nemreg epitettem egy ilyenbol egy csendes pc-t)

    "10 dollárból ki lehetne hozni egy 128x128as monokróm kijelzőt, egy java chipet, rá kb 100kilobyte memóriát, rá a javas opera minit (az 64kilobyte, a többire lehetne jegyzetelni), egy wifit"

    Muanyag alapu nyomtatott oled technikaval akar nagyobbat is, de vezerlonek tul draga es lassu a java-s chip. Egy kis hagyomanyos 1 dollaros mikrovzerlo is boven eleg, abban is van eleg ram. Hattertarnak egy sima sd slot eleg, igy akkorat kap amekkorara penz van es konnyu cserelgetni az os-eket ha tobb gyerek hasznal egy gepet. Halozathoz pedig a legolcsobb az infras megoldas, bar akkor egy infras router/base station kell a tanterembe. Masik alternativa a bluetooth, az ugyanis olcsobb mint a wifi de ugyanugy szabvanyos. Bevitelre pedig lehetne 1 darab rezisztiv folia, ami a kepernyo es a billentyuzet alatt is ott van, tehat az egy darabbol ontott gumi billentyuzet gombjainak az alja valojaban a foliat bokdosne. Igy kisebb kijelzo is eleg, mivel a billentyuzet ala csak folia kell.

    Az egyetlen kritikus pont a kijelzo, ugyanis a szines lcd-k meg mindig tul dragak, a regi fekete feher kijelzoket meg mar senki nem gyartja. A felvezeto muanyag alapu oled pedig csak prototipuskent letezik, bar ha elkezik gyartani nagyon olcso lesz. Egy specialis 'tintasugaras' nyomtatoval allithato elo a kijelzo es kb. annyiba kerul mint a dobozos uditok retegelt papirfala, tehat viszonylag olcso.
  • Piel #13
    Egy nagy pendrive ami vezetékes vagy vezetéknélküli internetelérést támogatja. hehehe... ADSL WIFI modem HDD-vel.