Berta Sándor

IDC: az eladott notebookok 20 százaléka netbook

Az IDC amerikai piackutató intézet legfrissebb jelentése szerint továbbra is a netbookok iránt növekvő kereslet miatt erős az európai PC-piac.

Az EMEA-régióban a tavalyi esztendő utolsó negyedévében összesen 3,6 millió netbookot adtak el a kereskedők. Ez azt jelenti, hogy a régióban minden ötödik értékesített hordozható számítógép ilyen készülék volt. A termékek 30 százaléka a végfelhasználókhoz került. A Gartner elemzéséből kiderült, hogy az egyes országokban ugyan eltérőek az arányok, azonban mindenütt növekvő netbook-eladások figyelhetők meg. Németországban például a notebookpiacon minden ötödik eladott eszköz már netbook.

Az EMEA régióban a legtöbb netbookot az Acer értékesítette, a tajvani gyártó piaci részesedése elérti a 30,3 százalékot. A 28 százalékos értékével az Asus a második. A képzeletbeli dobogó harmadik fokáért nagy küzdelem van a Hewlett-Packard (7 százalék), a Samsung (6,4 százalék) és a Dell (4,3 százalék) között.
Az Acer 1,095 millió, az Asus 1,011 millió, a Hewlett-Packard 253 000, a Samsung 232 000, míg a Dell 156 000 netbookot adott el a 2008 utolsó negyedévében.

"Egyértelmű, hogy a felhasználók profitálnak leginkább az október óta a piacon megjelenő új eszközökből. Amint arra számítani lehetett a karácsonyi szezonban, ezek a mini számítógépek voltak az egyik legkeresettebb termékek, különösen Nyugat-Európában, ahol az EMEA-régió forgalmának 80 százaléka bonyolódik" - közölte Morvay Eszter, az IDC elemzője.

A piackutatók az idei évre két számjegyű növekedési ütemet várnak. A netbookokra a legnagyobb igény az oktatás és képzés, valamint az üzleti élet területén mutatkozik. A forgalmat jelentősen megnöveli, hogy számos távközlési vállalat például mobil előfizetésekkel együtt kínálja a készülékeket. Jó példa erre, hogy az Acer partnere a brit Phone House, a T-Mobile, a portugál Telecomunicaçoes Móveis Nacionais (TMN) és a Telecom Italia Mobile (TIM). Utóbbi az Asus partnere is, továbbá az Eee PC gyártója együttműködési megállapodást kötött a francia SFR céggel. A Hewlet-Packard partnerei között pedig megtalálható a francia Bouygues, a görög Cosmote, a finn Elisa és a belga Mobistar.

Jelenleg világszerte már több mint 50 gyártó netbookja van a boltok polcain. Az ABI Research január végén egyébként azt prognosztizálta, hogy az idén összesen 35 millió netbook talál majd gazdára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #6
    ", hogy az idén összesen 35 millió netbook talál majd gazdára."ja 5év mulva meg mennyi lesz belölle a kukába? Kár ,hogy nem hosszabb távra gondolkodnak a szaros cégek,gyártok...
    a tv-m lassan 8éves semmi baja,persze a kép nem hd minöség,de ki nem szarja le..a monitorom is van vagy 6-7 éves szar ,de jól szuperál ,még a HD-t is tudja
    csak egy kicsit vibráll,mostanába gondolkozom ,hogy lecserélem.
    sok sok bovli szar!
  • Dark Angel 666 #5
    például az nem netbook
  • smv #4
    Attól még, hogy szerinted nem jók nem jelenti azt, hogy rosszak.
  • barii #3
    hogyan definiálnád a "jó notebook" kifejezést?
  • Dark Angel 666 #2
    Attól hogy sokat adtak el belőlük , még nem jelenti azt hogy jók is
  • Tsol #1