Berta Sándor

50 000 dollár kárt jelenthet egy elvesztett laptop

Az amerikai Ponemon Intézet kutatói kimutatták, hogy egy céges notebook elveszítése bizony sok pénzbe kerülhet. A szakemberek számításai alapján a pótlandó hardver ára is jelentős összeget tesz ki, de a rajta tárolt bizalmas vagy titkos információk miatt a kár elérheti akár az 50 000 dollárt is.

A magánszemélyek esetében elsősorban maga az elvesztés ténye és a laptop pótlása okozhat bosszúságot, bár a tárolt személyes adatok ilyenkor is hiányozhatnak. A Ponemon Intézet az Intel megbízásából készítette el a tanulmányát. A cél az volt, hogy a notebookok elvesztésének minden lehetséges költségét feltüntessék. A kutatók a hardver esetében 1500 dollárral számoltak. A legtöbb időt és természetesen pénzt az adatok helyreállítása, átmásolása és a hozzáférési kódok újra megszerzése emészti fel.

A probléma akkor válik igazán súlyossá, hogy ha a laptop bűnözők kezébe került, akik hozzáférhettek a tárolt információkhoz, legyenek azok ügyféladatok vagy más bizalmas feljegyzések. "A helyzetet általában súlyosbítja, hogy mindezekkel a következményekkel és költségvonzatokkal a legtöbb vállalat munkatársai nincsenek tisztában" - írta blogjában Mike Spinney, a Ponemon Intézet elemzője. A szervezet kutatói összesen 138 esetet vizsgáltak meg. Ezek között volt olyan, ahol a kár összege elérte a 200 000 dollárt.

Gondot okoz, hogy a cégek többsége a laptopok elvesztésekor a legnagyobb veszteségnek még mindig magát a hardver pótlását látja és nem gondolkozik ennél tovább. Éppen ezért gyakran fel sem merül például a céges hálózatok és rendszerek biztosítása, az esetleges támadások kivédésére való felkészülés, óvintézkedések meghozatala az imázsrombolás elkerülésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy annál többe kerül egy hordozható számítógép elvesztése, minél több alkalmazottja van egy vállalatnak. Védekezési és költség-, illetve kockázatcsökkentési megoldásként a szakemberek a biztonsági mentések, valamint a titkosító programok alkalmazását ajánlják.

A tudósok megjelentettek egy tanulmányt a titkosítással kapcsolatban is. A Dell megbízásából készített anyag igen érdekes dolgokra világított rá. Kiderült például, hogy a munkahelyi számítógépeiken titkosítást használó dolgozók többsége nem véletlenül folyamodik ehhez a védelemhez. A PC-iken és laptopjaikon ugyanis olyan anyagokat tárolnak, amelyek megtalálása könnyen azonnali felmondáshoz vezetne. A megvizsgált céges notebookok 72 százalékán voltak pornográf videók és fotók, illetve pornóoldalakra mutató könyvjelzők. Emellett sok készüléken találhatók új állásokra vonatkozó feljegyzések. A laptopok 63 százalékán találtak konkrét állásajánlatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #7
    A kérdés jogos ám maga a probléma sokrétű. Tény, hogy az EFS Win2000 óta(10 éve!) rendelkezésre áll, ám valamiért nem élnek vele az emberek. Szerintem itt az alábbiak játszanak be:

    1. Egyszer vki kipróbálja, de nem tartja be az ajánlásokat (nem készít backupot az EFS tanúsítványról, nem hoz létre recovery agentet), és óriásit szop, mikor összeomlik a rendszere. Innentől kezdve üldözi az EFS-t, pedig a saját balfaszsága miatt vesztek el az adatai.
    2. Ugyanez céges környezetben, ha vmi IT döntéshozó járt hasonló módon pórul, akkor esélytelen, hogy valaha is bevezetésre kerüljön, pedig AD-vel még jobban kézben tartható a dolog.
    3. Szimplán nem hiszik el az emberek, hogy elveszhet/ellophatják a laptopjukat, és tesznek az egészre.

    Mindenesetre az biztos, hogy a probléma egyre komolyabb, és mind a vinyó-gyártók felismerték ezt a piaci rést (lásd 'hardveresen' titkosított notebook-hdd-k), mind pedig az MS (bitlockerrel a teljes vinyó védhető Vista óta, és az EFS-nél oly veszélyes tanúsítvány-export hibázási lehetőséget sem tartalmazza).

    Nálunk nem kötelező, de amióta van bitlocker, használom. Ha a legrosszabb megtörténne, ne fájjon a fejem a céges adatok miatt.
  • Socket #6
    Én egy valamit nem értek, nálunk kötelező cégnél a titkosítás a laptopokon, nem nagy dolog, XP-ben be lehet kapcsolni, emellett vagy jelszóval és/vagy ujjlenyomattal védjük a belépést, és ehhez nem kell semmi beruházás, ez olyan bonyolult?
  • Sir Ny #5
    mértnem csinált biztonsági mentéseket?
  • tom235 #4
    Ez is milyen már, hogy "elvesztett". Hát nemtudom de pl. egy mobilt még csak-csak el lehet veszteni, de egy laptopot? Nem érzi olyankor hogy 3-4kg al könnyebb az aktatáskája? Ellopott az már más ugye.
  • Gerygrey #3
    A probléma akkor válik igazán súlyossá, hogy ha a laptop bűnözők kezébe került

    Azért még mindig jobb, mint ha terroristák kezére kerül. Akkor aztán világvége van.
  • Anotino #2
    Nem csak managerek rohangalnak notebookokkal, bizalmas infokkal am. Egy adminisztrator adatai meg kinosabbak lehetnek. Titkositasnak alapnak kell/kene lennie minden ceges gepen. Es tenyleg sok cegnel nem tesznek semmit ezugyben. Ez egy hasznos "ismeretterjeszto" cikk szvsz.
  • szombi #1
    ez most ki a sz*rt érdekel? bulvár!

    Amúgy meg amelyik manager a laptopján tárol bizalmas infókat, az nem veszti el, aki meg elveszti az meg igen hülye!!!
    Szerintem az embereknek van jobb dolguk mint a laptopjukat elvesztő managereken sajnálkozni!!!