Gyurkity Péter

Felhő-operációs rendszer készül netbookokra

A Linux a Windows XP miatt egyelőre kénytelen megelégedni egy igencsak szerény részesedéssel a netbook szegmensben, ám ez megváltozhat a számítási felhőre és webalkalmazásokra alapozott Jolicloud révén.

A Jolicloud internetes oldalán rögtön a lényeget láthatjuk magunk előtt: egy szimpla, letisztult kezelőfelületet, amelyen webalkalmazásokon keresztül vehetjük igénybe az egyes szoftvereket, funkciókat és beállítási lehetőségeket. Meglehetősen új kezdeményezésről van szó, ám a fejlesztők máris elérhetővé tették a rendszer első változatát, egyelőre egy szűkebb kör számára.

Az oldalon található bejegyzésekből megtudhatjuk, hogy a platform az Ubuntu, egészen pontosan az Ubuntu Netbook Remix disztribúció alapjaira épül, a webalkalmazások és az eredeti szoftver között a Mozilla Prism segítségével valósították meg az integrációt, a számítási felhőt beemelő, annak használatát lehetővé tévő szoftverek listáján pedig olyan neveket találunk, mint a Ruby on Rails, a MySQL, a jQuery, valamint a Movial D-Bus Bridge. A támogatott hardverek listáján már most számos készülék megtalálható, amihez persze nem kell nagy erőfeszítés, hiszen az egyes gyártók többnyire ugyanazon alkatrészekre építik "saját" megoldásaikat.

Az még a laikusoknak is azonnal világos, hogy egy ilyen megoldás igen jól jöhet az olcsónak szánt, így a teljesítmény terén is szerénynek mondható készülékeken. A számítási felhőre építve az igazán erőforrás-igényes feladatokat a szerveroldalon futtathatjuk le, míg a kliens számítógép mindössze a kész eredményt tálalja számunkra. Ehhez párosul egy egyszerű kezelőfelület, amelyen könnyen kiigazodhatunk, legyen szó böngészésről, egyszerűbb programok használatáról, vagy akár azok beemeléséről.

A Jolicloud egyelőre alfa változatban elérhető a meghívottak számára - a fejlesztők ígérete szerint idővel minden jelentkezőt meghívnak majd, megjelenési dátumról azonban nem esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gopher #113
    [url=http://img36.imageshack.us/my.php?image=screenshot7e.png][/url]

    Na talán most :)
  • gopher #112
    Nem bírom ki, muszáj beszállnom :)

    [img=http://img36.imageshack.us/img36/9529/screenshot7e.th.png]
  • OrdasFarkas #111
    Ne add fel ! Én is már vagy 10 éve Linuxozok, mire ez lett a fő rendszerem ! Viszont most már az. Eddig csak próbálkoztam vele, voltak különböző telepítéseim.

    Próbáltam elég sok disztrót és még egyazon disztró is különbözőképp viselkedhet más és más gépen... Én mindenképpen azt javaslom, hogy próbálj ki néhány disztrót, esetleg régebbieket is. Általánosságban elmondható, nemcsak a Linukszról, de más szoftverekről is, hogy a régebbi verziók stabilabbak, mert még nincsenek bennük az új , kiforratlan funkciók.

    Néhány általános tanács a Linuxokhoz:

    -szánj rá egy-két napot, hogy megtaláld a neked megfelelő disztrót, ami elfut a gépeden és megfelel az elvárásaidnak, vagy próbáld meg fordított irányelvvel ! Próbálj ki néhány igényes disztrót, ami minden hardware-edet jól kezeli (vagy a legtöbbet kezeli) és nézd meg, hogy mire tudnád használni.

    -szánj rá újabb néhány napot, mikor már megállapodtál egy disztrónál,
    hogy telepítgesd fel rá a neked kellő programokat, először, ha kezdő vagy
    csak a disztróhoz mellékelt beépített csomagkezelővel és/vagy frissítésmenedzserrel (pl. Ubuntunál: Synaptics) majd ha úgy érzed hogy van még pár progi ami neked kéne, de nincs hozzá a disztródhoz lefordított csomag (.deb , .rpm stb.) akkor töltsd le a forrást (ami rendszerint .tar.gz -be van tömörítve) konzolból indíts el egy mc -t (ezt a legtöbb disztró tartalmazza alapban)
    menj bele a .tar.gz -be
    jelöld ki Inserttel a könyvtárat,
    menj át a Tab -bal a másik oldalra,
    F7 -tel csinálj egy ideiglenes könyvtárat, mondjuk id1 névvel,
    F5 -tel másold bele a tar.gz tartalmát,
    menj át a kibontott könyvtárba a Tab -bal,
    menj bele a könyvtárba, itt fogsz találni egy configure nevű fájlt... ekkor (hacsak a help mást nem ír) már csak 3 utasítás a teendő az esetek 98%-ában:
    (a pirosak értelemszerűen a parancssori prompt jelei , neked csak a feketével írt szöveget kell beírnod, majd a sor végén egy Enter -t ütni)
    # configure
    # make
    # make install

    minden parancs kiadása után jóideig el fog gondolkodni a gép és mindenféle krix-kraxok fognak futni a konzolablakban, de az esetek túlnyomó részében, jó eséllyel rendesen "be fognak fordulni" a progamok... ha bárhol valami error-t ír , még akkor sem biztos, hogy azonnal szét fog hullani a rendszered, de pontosan azért tanácsolom, hogy még az első pár napban telepíts fel (így-vagy-úgy) minden programot, ami neked kelleni fog, mert egy-egy hibás telepítéstől (különösen, ha rendszer, de még inkább ha hardware szintű) SZÉTHULLHAT a Linuxod ! :-((( és egy megszokott, bevállt rendszernél ez elég lesúlytó tud lenni, sok esetben sajnos ez egyet jelent a továbbiakban "áttérek a Windowsra, mert szar a Linux"-szal
    Nem szabad feladni, ha ezeket az irányelveket betartod és utána nem fogsz vadul telepítgetni, hanem már csak használod, akkor élvezetes örömteli rendszert tudsz így magadnak kovácsolni !

    Jó Linuxozást !
  • gothmog #110
    széntabletta. az segít.
  • Epikurosz #109
    Nos, én 1993-ban kezdtem el a melót DOS 3.1.-el és Norton Commanderrel. Régi szép idők... Az a monokrom Herkules monitor... Meg egy kis mainframe is, ugyi, IBM bácsin. :-)
    Ahhoz képest csak butultam. Sokat.
    Most Xp és Vista, de kb. 8 éve tervezem, hogy legyen Linuxom is. Volt is egy gépen, de képtelen voltam rávenni, hogy bejelentkezzen az internetre. Amikor a HDD meghibásult, szinte örültem neki, hogy nem kell kínlódni a linuksszal.
    Az MS-nél az a kurvára zavaró, hogy jönnek az új verziók, és a régi progik egy része mehet a kukába. Olyanok, amelyekért fizetni kellett ugyebár, de az új Windows alatt már nem müxik, venni kell újat. Persze a frissítés olcsóbb, szerintük.
    Kb. egy éve megírtam egy fizetős progi fórumán, hogy amennyiben nem készítenek linuxos verziót a progijukból, engem el fognak vezstíeni, mint ügyfelet, mert le meg akarok szabadulni a Windostól. Mert kedvesek az ügyfélszolgálatos fiúk - ha nem éppen az a magyarul alig tudó néni jelentkezik be - de akkor is.

    Hát, nagyot néztem: a "third party" szoftverfejlestő srácok kihozták a linukszos verziójukat, egy év múlva. Én meg még mindig nem vagyok felkészülve, hogy levedeljem a windózt. Belegebbedtem ebbe a cifra rabszolgaságba.
    Na, megyek is, csak elmondtam a történetem.
  • OrdasFarkas #108
    Azon fosok folyamatosan 3 órája, hogy Wine-nal hibátlanul fut a Half Life/Opposing Force/Blue Shift fullscreenben is és ez nekem bőven elég. Meggyőződésem, hogy ennél jobb játék (?) nem készült -és nem is fog készülni- soha. Az Ubuntu éppen most alázza rommá a Windowst.
  • mousee #107
    jogos a dörgés, mondjuk nálam nvidia kártya zakatol :)
  • gothmog #106
    Na nem is azért, csak az ati-zűrök végett. Egyelőre mind a compiz, mind az ati catalyst for linux fejlesztési állapotban van, és akkor még ott a dx a kamulált windowson, a tetejébe. Szóval ha nincs probléma, akkor -őőő- nincs probléma, de ha mégis lenne valami kánya, akkor jól jöhet a compiz kikapcsolása. És a c-f-iconnal ez kettő klikk. Ha szükséges.
  • mousee #105
    Idáig mindig compizzal wowoztam, most megpróbáltam compiz nélkül. Hát, nálam nincs nagy difi. Minimális 2-3 FPS nyereség van compiz nélkül. Ez az átlag 45-50 FPS-nél engem nem zavar :)
  • hdo #104
    Ismét köszönöm! :D