Gyurkity Péter

28 laptop tűnt el a brit védelmi minisztériumból

Az év kezdete óta eddig csaknem 30 laptopnak kelt lába a minisztériumban, pedig az illetékesek szerint nagyon is komolyan veszik az ilyen ügyeket. Azt azonban nem tudják megmondani, volt-e köztük nem titkosított háttértároló.

A múlt héten maga a miniszter, Bob Ainsworth ismerte el, hogy január 1. és május 11. között eddig 28 laptop tűnt el a felügyelete alá tartozó minisztériumból, mégpedig az ellenzék saját testületeként működő árnyékkormányban ugyanazon pozíciót betöltő kollégája írásos kérdésére válaszolva. Elmondása szerint megtették a megfelelő lépéseket az ilyen és hasonló ügyek hatásainak minimalizálása, illetve a megelőzés érdekében, ennek ellenére a trend javulása még várat magára.

Az év első 5 hónapjában egészen pontosan 28 laptop, 20 USB-háttértároló, valamint 4 asztali PC tűnt el a brit védelmi minisztérium épületeiből, különböző részlegeitől, ami mindenképpen magas szám. A hír érdekessége, hogy a mai napig nem tudják megmondani, mely eszközök állományai voltak titkosítva, illetve mely példányok állnak a tolvajok rendelkezésére, mindenféle védelem nélkül. Tavaly például három személyi számítógépről ismerték el, hogy nélkülözték a titkosítást, az egyiken így több mint 600 ezer (!) alkalmazott személyes adatai kerülhettek ki a minisztériumból.

A miniszter elmondása szerint nagyon is komolyan veszik a kérdést, ami most már a minimumnak számít, hiszen jó ideje folyamatosan lába kel a minisztériumban használt számítógépeknek és külső háttértárolóknak. A tájékoztató szerint új rendelkezéseket vezettek be, emellett pedig erősítik a személyzet oktatását és felvilágosítását, annak érdekében, hogy minden ilyen eszközt a lehető legjobban, biztonságosan kezeljenek. Ezen lépések jótékony hatása egyelőre nem igazán mutatkozik.

A tavalyi esetek kapcsán akkor úgy nyilatkozott a miniszter, hogy világos keretrendszer volt érvényben, amelynek pontjait mindenkinek be kellett volna tartania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Ezek mindig elhagynak vmit "véletlenül"
  • Gerygrey #3
    Biztos a TERRORISTÁK!
  • tar86 #2
    Viszik mint a cukrot
  • Sanyix #1
    mutyi