Gyurkity Péter

Alkotmányellenes a francia HADOPI-törvény

Bár a kormányzat és Sárközy elnök által is támogatott javaslatot végül megszavazta a nemzetgyűlés, az alkotmánybíróság szerint annak legszigorúbb pontjai ellentétesek az alaptörvénnyel.

Internetszerte számos forrás számolt be a legújabb fejleményről, miszerint a francia alkotmánybíróság kivetnivalót talált a múlt hónapban elfogadott, igen szigorú rendelkezéseivel nagy ellenkezést kiváltó HADOPI-törvényben. A testület szerint nem lehet megfosztani a felhasználókat saját internetelérésüktől, még akkor sem, ha minden kétséget kizáróan visszaeső kalóznak minősülnek, a szolgáltató pedig többszöri figyelmeztetést is küld tevékenységük felfüggesztése érdekében.

Az alkotmánybíróság most meghozott döntése szembemegy a francia kormány igyekezetével - jól emlékszünk az április végén bekövetkezett arculcsapásra, amikor is a kormányoldal szervezetlensége, illetve lustasága miatt az ideiglenes többséget kialakító ellenzéki képviselők gyorsan leszavazták a javaslatot. Ezt a kormány nem hagyta annyiban, elérték, hogy ismét szavazzanak a kérdésről, a második megmérettetést pedig már jól előkészítették, a többség ezúttal nem forgott veszélyben. Így megszületett az új törvény, amely lehetővé teszi a kalózkodáson kapott felhasználók figyelmeztetését, majd pedig (a harmadik alkalommal) az internetelérés megvonását. Az új hatóság által kezelt feketelistákkal pedig azt biztosítják, hogy a kitiltott felhasználók egyetlen másik szolgáltatónál se kapjanak új előfizetést.

Az indoklás szerint az elérések megvonása lehetőséget nyújtana az új központi hatóságnak az állampolgárok elhallgattatására, a szabad véleménynyilvánítás korlátozására. Ez pedig ellentétes az alaptörvénnyel, így maga a törvény sem állja meg a helyét. Az ellenzék vezére úgy értékelte a döntést, hogy ez megerősíti és alátámasztja azon álláspontot, miszerint az internet az alapvető jogok közé tartozik - a HADOPI egyik érdekes rendelkezése szerint az eléréstől megfosztott kalózoknak továbbra is fizetniük kellett volna az előfizetési díjat. A szórakoztatóipar nyilván nem örül a döntésnek, hiszen hónapokon át erőltették azt, többek között Sárközy elnök új feleségén keresztül.

Azt még nem tudni, hogy a francia kormány milyen módon próbál majd visszatérni a kérdéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #16
    Lehet, hogy urban legend, de a srác aki mesélte, abból simán kinézem hogy megcsinálta :)
  • KillerBee #15
    Ezt én is olvastam már több helyen, de attól még igaz is lehet.
  • moikboy #14
    urban legend.
  • mousee #13
    Erre van egy tök jó sztori... nemrégiben ismerősömhöz betörtek... de emberke észrevette, és csendbe felhívta mobilon a zsarukat. Mondták, hogy küldenek egy járőrt. Eltelik 10 perc, sehol semmi. Megint felhívja a zsarukat, hogy hahó, épp pakolják ki a tévémet... Megint a szöveg, hogy nemsokára ott a járőr. 10 Percig megint semmi. Haver idegbajt kap, felhívja a zsarukat, hogy már nem kell járőr, lelőtte őket. 3 perc múlva 2 szirénázó autó volt a háza előtt.
  • Solten #12
    Szerencsere a franciaknak van egy tokos alkotmanybirosaguk ami maradt demokratikus, szemben az oligarchiat szolgalo, nepevel es Europaval szembefordult francia kormannyal.
  • remark #11
    Én a UPC-nek annak idején többféle formában is jeleztem hogy meg akarom szüntetni az előfizetést, de rám se hederítettek. Ezek után elég lesz kicsit kalózkodni, és azonnal lekapcsolják a netet.
  • waterman #10
    nálunk miután lekapcsolnák a netedet még jönnének a számlák..
  • KillerBee #9
    Ez a Sárközi nagyon fessül mutatna egy kötéllel a nyakában.
  • FoodLFG #8
    Gondolom miután lekapcsolták az netedet, utána mehettél volna hagyományos bíróságra bizonyítani, hogy semmit sem tettél. De ez már teljesen kicsavart logika, mert már eleve bűnösként mész oda. Azért ez inkább fordítva szokott működni, hogy mindenki ártatlan, amíg a bíróság el nem ítéli.
    Vagy valami ilyesmi..

    Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az ügy folytatása és hogy milyen új törvénnyel állnak elő.
  • 5c0rp330n #7
    annak azért személyesen is gratulálnék, aki előállt ezzel a csodálatos javaslattal. hát igen, aki ekkora segg, az vagy munkanélküli lesz, vagy politikus.