Gyurkity Péter

Ismét szavaznak a francia kalóztörvényről

A hónap elején nagy meglepetésre vereséget szenvedett szigorú kalózellenes javaslat most újra napirendre kerül Franciaországban. A kormánypárt nem fogja még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát.

Április elején mi is hírt adtunk arról, hogy a szigorú retorziót kilátásba helyező HADOPI-törvény javaslata megbukott a francia törvényhozásban, a két ház közös szavazása eredményeként. Akkor a szórakoztatóipar azon sajnálkozott, hogy meglehetősen kevés képviselő és szenátor jelent meg a szavazáson, így fordulhatott elő, hogy az ellenzék (amely végig protestált a javaslat ellen) sikeresen megtorpedózta a kezdeményezést.

Sárközy elnök azóta jelezte, hogy a továbbra is szilárdan kitart a javaslat mellett, amely a már sokat emlegetett háromlépcsős akciótervet erőltetné rá minden internetszolgáltatóra. Ennek értelmében a kalózmásolatokat terjesztő, vagy akár csak azokat letöltő felhasználók esetében először figyelmeztetéssel, visszaesés esetében újabb levéllel, majd pedig (a harmadik alkalommal) az előfizetés megvonásával élnének. Az internetezők tehát akár el is veszíthetik elérésüket, amely nyilván komoly visszatartó erőt jelentene a továbbiakban.

A kormánypárt most mindent megtesz azért, hogy bebiztosítsa a győzelmet, éppen ezért minden elérhető képviselőt behívtak a szerdai szavazásra. Ők tehát nem engednek, annak ellenére, hogy számos szolgáltató jelezte, hogy a javaslat életbe léptetése komoly anyagi terhet ró minden résztvevő félre, anélkül, hogy bármilyen előrelépést jelentene a bevételek terén (elsősorban az előadók számára). Amellett sem mehetünk el azonban szó nélkül, hogy eddig több mint 10 ezer előadó írta alá a javaslatot támogató petíciót.

A fogyasztókat védő szervezetek szerint az eléréseket még azelőtt megvonják majd, hogy a felhasználóknak esélyük lenne a vádak elleni védekezésre, az ellenzék pedig attól tart, hogy mindez csupán ürügy a kiterjedt megfigyelések elindítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #10
    ha megszavazzak, akkor egyszeruen bojkottalni kellene a vasarlast egy ideig. Hamar beszarnanak, csakhat ahhoz egy nagyon durva osszefogasra lenne szukseg.
  • Simaji #9
    Ezzel csak azt fogják elérni, hogy az ország fele hacker esetleg cracker lesz. :DxD

    Meg majd mindenki a szomszédja netét fogja lopni. :)

  • Garrett27 #8
    Ebben van vmi: ha jól tom, a scientológia fő iránya abban látszik a legjobban, hogy hogyan lehet az egyén - kihasználva akár mások kárát is - mindig a csúcson a politikában, üzletben, stb.. vagyis hogyan tudja magát érvényesíteni az adott "eszköztárával".. Ez tényleg rájuk illik :/
  • Renátó1985 #7
    scientológus és nem scientológiai
  • FoodLFG #6
    jaja látszik, hogy mennyire görcsösen akarják a dolgot.
    Nem túl pozitív..
  • Griphons #5
    Úgy tűnik Sárközy egy padban ült a mi Gyurcsányunkkal a scientológiai suliban.
  • M2 #4
    Itt jól látszik, hogyan működik a lobbi, addig szavaztatják amíg meg nem szavazzák. Aztán már soha az életben nem lesz olyan szavazás, hogy eltöröljék-e.
  • B0nFire #3


    Egyébként pedig úgyis úgy fognak járni, mint a kábszerrel. Tiltani fogják; lesz is egy-egy razzia; néhány embert kivonnak a forgalomból, de attól még az egész virágzik; a hatóságok pedig csak a felszínt kapirgálják.

    Függetlenül attól, hogy milyen törvényt szavaznak meg. Majd több lesz az illegális hálózatra csatlakozás wifi hotspotok környékén. Persze, ez is törvénybe ütközik, de akinek már nincs törvényes lehetősége az internetezésre, fogja csinálni törvénytelenül.

    Ennyi.
  • 5c0rp330n #2
    szánalmas. hogy fordul egyáltalán meg valakinek a fejében, hogy ilyesmit szavazásra bocsásson? ezek tényleg azt hiszik, hogy ilyen egyszerű ez a kérdés, a warez rossz, akkor majd betiltják, és ennyivel meg lenne oldva a dolog? és az ilyen hozzánemértő senkiházi seggeket még fizetik is, ez a legszomorúbb.
  • traveller #1


    Nagyon rövid a memóriájuk, de ha ez kell nekik