MTI

Itélethozatal előtt a RealDVD elleni per

Hat nagy hollywoodi filmstúdió beperelte a RealDVD-t a szerzői jogok megsértése miatt. A ítéletet rövidesen San Franciscóban hirdetik ki. A cég maga is használ másolásvédelmet.

A RealDVD tulajdonképpen nem tesz többet, mint felkínálja annak lehetőségét, hogy bárki képfájlt készíthessen DVD-filmjeiről, és azokat saját gépén tárolja. Hasonló technológiák már régóta léteznek zenei CD-kkel kapcsolatos szoftverekkel, ám azok fejlesztőit még senki sem perelte be. "A DVD-filmek vevőinek ugyanazokat a jogokat kell biztosítani, mint amelyeket a zenei CD-k vásárlói élveztek az utóbbi tizenöt évben" - hangsúlyozta Bill Hankes a RealDVD szóvivője. A filmstúdióknak a RealNetworks által fejlesztett program azért sincs az ínyükre, mert ők maguk is kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a felhasználó - igaz, fizetős rendszeren keresztül - lemásolhatja és elmentheti az általa már megvásárolt filmet. Sokak szerint ezzel tulajdonképpen kétszer fizetnek a vevők a filmekért.

Az Elektronikus Dzsungel nevű magazinban publikáló Kevint Hunt azon a véleményen van, hogy a vonatkozó törvény (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) már 11 éve tiltja a digitális védelem kijátszását. A zene és a filmipar a törvényre támaszkodva próbál harcolni a "kalózkodás" ellen, valójában azonban az igazi háború nem a kalózok, hanem a felhasználók ellen folyik: a cél pedig az, hogy "kétszer fizessünk ugyanazért a tartalomért."

A filmstúdiók azonban úgy gondolják, hogy a RealDVD éppen azért illegális, mert megsérti az említett törvényt. Mivel a szoftver megkerüli a DVD másolásvédelmét, tulajdonképpen "feltöri" és másolhatóvá teszi azt, aminek eredményeként könnyen tovább lehet adni bárkinek a fájlt. A stúdiók igazi félelme az, hogy kialakulhat egy olyan rendszer, amelynek keretében mindenki rendszeresen kikölcsönzi, feltöri, lemásolja és továbbadja a filmeket.

"A mi célunk az, hogy az illegális lehetőségek eltűnjenek a piacról, és inkább olyan technológiákat használjanak a fogyasztók, amelyek segítségével legálisan lehet élvezni a filmeket" - közölte Greg Goeckner, az amerikai Motion Picture Association of America (Amerika Filmstúdiók Szövetségének) elnöke. A RealDVD vezetősége viszont azzal védekezik, hogy ők maguk is raktak további másolást akadályozó védelmet a szoftverbe, a program által létrehozott filmképfájlt ugyanis csak azon a számítógépen lehet lejátszani, amelyen maga a másolat készült.

Végül az ügy harmadik szereplője, a DVD Copy Control Association nevű cég, amely a DVD-k másolásvédelmével foglalkozik, és szintén perli a RealNetworks céget, úgy nyilatkozott: addig nem kommentálja az ügyet, amíg a bíróság ki nem mondja az ítéletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #7
    Azért a RealDVD-t perlik, mert az a cég amerikában van bejegyezve. A DMCA csak ott érvényes. Az egyébként vicc, hogy a DMCA-t a tenorizmus elleni védelemként emelték jogerőre...
  • B0nFire #6
    PowerISO rulez! Minek "új" dolgokat kitalálni, amikor már van rá megfelelő, egyszerű, könnyen kezelhető progi?

    Úgy kell nekik! Sokat akar a szarka, de innen úgy látszik, hogy maga alatt vágja a fát.
  • vasziszdasz #5
    A mi célunk az, hogy az illegális lehetőségek eltűnjenek a piacról, és inkább olyan technológiákat használjanak a fogyasztók, amelyek segítségével legálisan lehet élvezni a filmeket

    Hát hajrá, lehet árat csökkenteni! Senki se tiltja...
  • Don Kanyar #4
    ki használ ilyet??? mikor ott van egy rahedli sokkal nagyobb tudású, sokkal megbízhatóbb program: Media Player Classic, BSPlayer stb..
  • szlovákiai hun #3
    "A zene és a filmipar a törvényre támaszkodva próbál harcolni a "kalózkodás" ellen, valójában azonban az igazi háború nem a kalózok, hanem a felhasználók ellen folyik: a cél pedig az, hogy "kétszer fizessünk ugyanazért a tartalomért."

    Höhöhö, hogy méghogy törvényesen, többet vágnak át mint a felhasználók, de ha elakarják őket ijeszteni, csak rajta...
  • szlovákiai hun #2
    "A filmstúdióknak a RealNetworks által fejlesztett program azért sincs az ínyükre, mert ők maguk is kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a felhasználó - igaz, fizetős rendszeren keresztül - lemásolhatja és elmentheti az általa már megvásárolt filmet. Sokak szerint ezzel tulajdonképpen kétszer fizetnek a vevők a filmekért."

    Ahogy Vágó István mondta: Megérkeztünk a válaszhoz, innen fúj a szél bezony...
  • szlovákiai hun #1
    Nevetségesek ezek a hájliwood-osok...Ha már kifizettem az eredeti kópiát, jogom van biztonsági kópiát csinálnom, ha az eredeti tönkre menne, nevetségesek a jogvédők, a kapzsiságuk teljesen elvakítja őket....

    "Hasonló technológiák már régóta léteznek zenei CD-kkel kapcsolatos szoftverekkel, ám azok fejlesztőit még senki sem perelte be."

    Az előbbit grabbbereknek, az utóbbit backupnak nevezik.