MTI

A kalózkodásban az emberek gondolkodásmódja a lényeg

Vajon eljutott-e az internetes kalózkodás arra a csúcspontra, ahol már átbillen a törvényen kívüliség birodalmába? A szerzői jogok tulajdonosai szerint mindenképpen. Nem véletlen, hogy soha nem látott, összefogott támadást indítottak a fájlmegosztó rendszerek szolgáltatói ellen, és megpróbálják megfélemlíteni a magánfelhasználókat is.

A számítástechnika, a digitális technológiák és az internet olyan virtuális terülj-terülj asztalkámként szolgált éveken át, amelyről több százmillió felhasználó lakomázott ingyen a digitálisan tárolt információkból, mutat rá a Cnet elemzése. Akár filmeket, zenéket, feltört játékokat, szövegszerkesztőben elolvasható könyveket, képregényeket vagy egyéb értékes médiumokat kerestek a felhasználók, lényegében mindent megtalálhattak a The Pirate Bay és a hozzá hasonló torrentszerverek segítségével.

A szerzői jogok birtokosai a The Pirate Bay elleni perrel most az az üzenetet kívánták elküldeni mindenkinek, hogy - a Cnet hasonlatával élve - "nincs többé ingyen lakoma". A film-, zene- és szoftverkiadók szemlátomást globális támadást indítottak az internetes kalózkodás ellen. Franciaországban és Svédországban kalózellenes törvényeket igyekeznek kicsikarni a kormányokból. Az Egyesült Államokban hasonló módszerekkel próbálják rávenni az internetszolgáltatókat, hogy bocsássák rendelkezésükre azoknak a magánfelhasználóknak a személyes adatait, akik illegálisan fájlokat töltenek le.

A hardver- és szoftvergyártókra is igyekeznek nyomást gyakorolni, hogy termékeiket ne használhassák kalózeszközként. Sőt bizonyos magazinok még a Google-t is perrel fenyegették meg, mert felhalmozza az általa generált híreket, és kirakja a linkeket az engedélyük nélkül. A legdrámaibb esemény április 17-én történt, amikor a The Pirate Bay fájlmegosztó honlap négy fiatal üzemeltetőjét egyévi börtönre ítélték és 3,6 millió dolláros (828 millió forintot kitevő) büntetés megfizetésére kötelezték.

"Elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor megváltozott a társadalmi gondolkodásmód abban a tekintetben, hogy mi a legális, illetve illegális viselkedés az interneten" - jelentette ki Mike McCurry, aki most az Arts+Labs médiacég igazgatója, korábban pedig a Fehér Ház sajtószóvivője volt a Clinton-éra alatt. "Szerintem az emberek már úgy gondolják, hogy az a tevékenység, amely eddig szerintük rendben volt vagy éppen csak a határokat feszegette, most átcsapott valamilyen veszélyes, becstelen és bűnöző magatartásba". A szerzői jogokat birtokló kiadók azt bizonygatják, hogy azért is szükség van a kemény intézkedésekre, mert csak így biztosítható, hogy alkalmazottaik megőrizhessék munkájukat, és a befektetők se menjenek tönkre. Ennek persze az az ára, hogy a digitális információ a jövőben már jóval drágább, illetve kevésbé szabad és elérhető lesz a nagy tömegek számára.

"A kiadók és a cégek vélhetően el fogják érni rövid távú céljaikat az ilyen kirakatperekkel" - ismerte el Danny O'Brien, aki koordinátorként dolgozik az Electronic Frontier Foundationnél, az internetes felhasználók jogait és a technológiákkal foglalkozó cégek érdekeit egyaránt védő társaságnál. "De mégis, mi a hosszú távú cél? Mi a játszma vége? Attól, hogy a The Pirate Bay-t kiütik, az emberek még ugyanúgy le fogják másolni a filmeket és zenéket, illetve meg is fogják osztani őket másokkal az interneten. Hat éve lett vége a Grokster-pernek. Az, hogy elítélték őket, milyen módon segítette a zeneipart?" - kérdezte.

Arra a perre utalt, amelynek eredményeképpen az amerikai legfelsőbb bíróság elítélte a Grokster és Streamcast fájlcserélő szolgáltatást. A Grokster tönkrement és kiszorult az üzletből, tehát akár még precedensértékű is lehetne az eljárás kimenetele. Csakhogy a többi fájlcserélő szolgáltatás mind a mai napig él és vírul. A szerzői jogok tulajdonosai nem adják fel. A kiadók és cégek egyre-másra azt sulykolják, hogy a kalózkodás miatt kell olyan alkalmazottaktól megválniuk, akik nem vezérigazgatók vagy középvezetők, hanem egyszerű emberek, mint bárki más: művészek, titkárnők, hangmérnökök, szerkesztők, teherautó-vezetők és még sokan mások. Szerintük az igazi gazdasági válságot a kalózok okozzák, és nem a jelenlegi pénzügyi helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #65
    amiért mneg pénzt adnék a javarésze elérhetetlen hazánkban, továbbá szállítása is sokszor US only
  • richi105 #64
    Ezzel a dologgal én is teljesen egyetértek sok a salang a filmek, játékok és zenék közt persze ez magán vélemény. Viszont azt nem nézem jó szemmel, hogy mindenki csak uralkodni akar a másikon mindent kontrollálni és irányítani. Néhány emberke már így is világurának képzeli magát. Az Internet hajnalán éltettük, hogy az emberek milyen könnyen megoszthatták egymással a tudást , anyagaikat és más dolgokat most meg káros vagy mi hmm. fordult a világ. Az pedig aki azt hiszi, hogy uralma alá hajthatja az internetezőket az kicsit túl értékeli magát és hamar rá fog jönni, hogy erőszakkal és megfélemlítéssel itt nem ér el semmit.
  • Justil #63
    Az egészben az a pláne, hogy manapság a filmek, játékok, zenék 99%-a nem ér annyit, hogy elmenjen az ember moziba, megvegye a játékot vagy az adott zenét. A minőség kérem szépen azon bizonyos kétéltű hátsó fele alá süllyedt, így aztán ne kár csodálkozni, hogy él és virul a szlogen: "try before buy".
    Jó, jó, tudom, sokan vannak akik akkor sem fizetnek a tartalmakért, ha betesztelték azokat, és kiderült, hogy jók, de ez akkor sem elhanyagolható szempont.
    Ma mindenesetre bizalmat szavazok az új X-Men filmnek, remélem nem bánom meg, az utóbbi 2-3 évben 10-ből 9-szer csalódottan jöttem ki a moziból..
  • tricky #62
    üdv.

    csak arra nem gondolnak a nagy kiadók és cégek hogy az Ő saját ici pici kölkük is torrentoldalakról töltöget és akkor ők is a törvény elé fognak kerülni, persze ők majd kikerülik ezt és lefizetik a biróságokat, mint ahogy már megszoktuk hogy a pénz beszél és a kutya ugat !
    szóval akinek van pénze az sosem fog ilyen torrent letöltések miatt börtönbe ülni
    minden elitélt csakis szegény ember lesz, aki örül egy kis fil letöltésének és egy zene meghallgatásának !

    üdv.
  • daswalker #61
    A warez ellen a fejlesztők tehetnének a legkönnyebben.
    Egyszerűen baromi ütős regisztrációalapú (online) tartalom kéne.
    A kölyök vagy megveszi, vagy kimarad belőle. Easy.
  • Justil #60
    Boccs ,pontosítanék, sajnos valóban nem a többségre jellemző, hogy vágják a témát, akár csak ha az SG-t nézzük is. Ettől függetlenül van, nem egy, akit nem kell kapásból leidiótázni...
  • Justil #59
    Sanzistift kapizsgálod a lényeget, de kár lehülyézni a többi fórumozót. Valóban van köztük, aki a(z) TORránál sem lát messzebb, de a legtöbben vágják amit mondasz. Csak ez a cikk most konkrétan a warezzel és a torrenttel kapcsolatos, ezért a filecserélésről megy a vita.
    S mivel ahogy azt te is leirtad, a filecserélés egy RÉSZE annak, amit kontroll alá akarnak vonni, ezért azt is a védelmünkbe kell venni. Sokszor én is hajlamos vagyok az egész zeitgeistot egyként kezelni, és próbálni a problémát gyökerestül megfogni (nem mintha én magánemberként erre képes lennék), de néha nem árt egy-egy részterületről is szót ejteni, külön.
    Legalábbis, amíg van P2P, warez, filecserélés, nevezd ahogy akarod, addig még van mód arra hogy az emberek megosszanak egymással dolgokat, esetleg olyat is ami a rendszernek nem válik előnyére, függetlenül attól, hogy egy "kalóz" filmről, vagy egy politikai töltetű, lázító írásról, vagy bármi másról van szó...na jó éjt!
  • kkowika4 #58
    Nem értem én sem ezeket a jogvédőket.
    Tegyük fel, hogy sikerül elérni azt, hogy mindenkit elfognak aki warezol. Aztán hogyan tovább? Kifizettetik azt az x százezer/millió Forintot?
    És ha nincs miből és inkább vállalja a börtönt?
    Állambácsinak úgy sem fog mindez kifizetődni, mert az is lehet hogy majd a börtönökbe 15-szörös lesz a túlterhelés. Aztán hova tovább?
    Sanzistift: Igaz amit mondasz, teljes mértékben. Most is manipulálnak, szexőrült és erőszakos világban élünk...
    Valamint ha megfigyeltétek akkor a bulvár nagyon elöljár sajtóban. Hogy miért? Nehogy meglássák mi folyik a háttérben. Katonai szervezkedések,politikai megalkuvások és a többi.
    A bulvár csak figyelemelterelés azokról a dolgokról amik a világban lejátszódnak, hogy ne arra figyeljenek az emberek. ennyi...
  • slickboy #57
    Nagyszerűen látod a lényeget. A termelőmunka is ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az elosztás. Vagyis ha nem állít elő senki szellemi terméket vagy fizikai terméket, akkor nem lesz mit védeni a másolástól/lopástól. Míg ha bezár néhány kiadó, akkor mi van? Majd feldobja a művész letöltésre vmi honlapra a produktumát (ha elektronikusan továbbítható persze a műve), és kihagyja a hájfejű managereket.
    Ez a sok kretén ha a középkorban él, börtönbe záratja a kódexmásoló szerzeteseket, aztán most szegényebbek lennénk pár fontos könyvvel...
  • Sanzistift #56
    Idézlek: " Ilyen erővel hagyjuk, hadd dögöljön éhen az összes afrikai, mi csak küldjük a kaját, de ők nem fizetnek érte!"

    Nem nem fizetnek érte.
    De, még fizetnének is érte, a fél életüket odaadnák érte.

    CSAKHOGY NEM KAPJÁK MEG!!!

    Komolyan azt hiszed, hogy a segélyszállítmányoknak a 10%-nál több eljut a címzetthez?
    Ébresztő, akkor te is el vagy kábítva!!