HENT hírlevél

A művészek ellenzik a kiadók internetezőket sújtó szankcióit

A múlt hét folyamán a brit médiaszolgáltatók koalíciója mellett jogvédő szervek is javasolták a kormánynak, hogy vegye fontolóra az internetkapcsolat felfüggesztését, mint szankcionálási formát az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Az elképzelést azonban meglepő irányból kezdték el támadni: maguk a művészek ugyanis nem szeretnék, ha rajongóikat elvágnák az internettől.

A digitális világ kihívásaira adandó válaszok és az ebben rejlő lehetőségek támogatásának céljával létrehozott Featured Artist Coalition (FAC) nem támogatja a brit médiaszolgáltatók és jogvédők azon elképzelését, amely szerint az internetkapcsolat felfüggesztésével kellene büntetni az illegális letöltést. "A Featured Artist Coalition tagjaiként immáron nem először kell feltennünk a kérdést, hogy a lemezipar valóban a művészek érdekeit képviseli-e, amikor ilyen elképzelésekkel áll elő" - írja Billy Bragg, a FAC álláspontját ismertető, a brit Guardian-ban megjelent cikkében.

A szervezet - amely olyan elismert zenészeket tud a tagjai között, mint az Iron Maiden, a Radiohead, a The Verve, a Wet Wet Wet, a Kaiser Chiefs, Paul Oakenfold, Robbie Williams vagy Billy Bragg - álláspontja szerint a jelenleg hatályos szerzői jogi törvények nem felelnek meg a digitális világ kihívásainak. Ugyanakkor meglátásuk szerint a brit zeneipari szövetség, a British Phonographic Industry (BPI) által szintén támogatott lekapcsolós elképzelés sem jelent megoldást a problémára.

Meglátásuk szerint az internetszolgáltatók kötelezése a jogsértő előfizetők kapcsolatának felfüggesztésére sokkal inkább a felelősség hárítását jelenti a lemezkiadók részéről, mint a probléma kezelését. "A fogyasztóik bíróságra citálásától, valamint a jogi procedúra költségeitől és negatív médiavisszhangtól való félelem helyett a lemezipar egy egyszerű és költséghatékony megoldással állt elő: végezzék el az internetszolgáltatók a piszkos munkát" - írja Bragg.

A FAC álláspontja szerint nem azok az egyszerű zenerajongók okozzák a legnagyobb kárt a zeneiparnak, akik magánhasználatra töltenek le dalokat, hanem a masszív letöltők és azok az internetes oldalak, akik hasznot húznak belőlük. Ugyanakkor, köszönhetően annak, hogy a technológiai fejlődés mindig is a törvénykezés előtt járt, azok, akik félnek a lebukástól, bármikor könnyedén titkosítani tudják adataikat. Bragg cikkében utal arra is, hogy a FAC természetesen elítéli a szerzői jogok megsértését, de felismerte, hogy ha a technológia lehetővé teszi a zenéhez való ingyenes hozzáférést, akkor természetes reakció az, hogy ezt sokan ki akarják használni.

"A zenerajongók következő generációja csak hallgatni akarja majd a dalokat, de egyáltalán nem lesz hajlandó fizetni értük. A zeneipar számára így az jelenti az igazi kihívást, hogy az újgenerációs rajongók magatartását jövedelmezővé tudja-e tenni" - áll a cikkben. Bragg szerint a jövő a fájlcserélő szolgáltatásoké lesz, hiszen ezek kínálják a legkényelmesebb hozzáférést a felhasználók számára. Ugyanakkor, mint írja, ez azt is jelentené, hogy a lemezkiadók elvesztik a forgalmazás feletti ellenőrzési jogukat. "Lehet, hogy ez a valódi oka annak, hogy a kiadók megpróbálják levágni a még fiókakorban járó digitális világ szárnyait, mielőtt még elkezdhetne repülni?" - teszi fel a kérdést Bragg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kecske2 #27
  • Kecske2 #26
  • Miss Popolina #25
    Maguk a művészek nem akarnák, csak a büdös, mocskos, nagyfejű cionisták.
  • TeDDyRuSh #24
    Mondjuk a cikk nem arról szól, hogy támogatnák a torrentet,rapidsharet, vagy az SMSWebet, hanem hogy ne ez legyen a bünti. Nem akarják, hogy a zene letöltéséhez ilyen kemény szankciók párosuljanak. Attól a zseton kell, csak ne legyen ilyen kemény a bünti. Kell nekik a képviselet, csak a mostanival nincsenek megelégedve.

    Bár hiába is blokkolnának, a szolgáltatók márt reagáltak svédben, nem őrzik meg az IP-t:)
    Nekik sem hiányzik a forgalom csökkenés, hogy aztán kisebb csomagra váltsanak vissza az emberkék.
  • krajcsovszkig #23
    Ja...
    Már a FAC is kivan ezekkel a hülye jogvédő terroristákkal...
  • Executor444 #22
    A zenészek nem véletlenül ugrálnak. A torrent,ftp,warez egyfajta reklám.
    Vegyünk egy kisebb zenekart, töltsünk fel netre egy albumot tőlük.
    Letöltik pl 10000-en, ha nekik tetszik továbbadják stb... Sokkal több ember ismeri meg azokat a számokat, mint ha vennénk egy boltot, ahol egy nap megfordul pl 10 ember és lehet,hogy nem is jár az a lemez környékén se.
    ÉS ebből az egészből az következik, hogy sokkal több rajongó kerül majd ki a nép közül, ezekből lesz sok fanatikus is, akik elmennek a zenekar pályafutásának összes elkövetkezendő koncertjére, és merő hobbiból összegyűjti az összes eddig megjelent CD díszdobozos kiadását. (egyik haver pont ilyen )
    A zenekarnak konkrétan még mindíg nem lesz több pénze így, de ha elveszik a netet a néptől, akkor még ennyi hasznuk se lesz, mint ami most van
  • B0nFire #21
    Ja, csak erre az a felelet, hogy mivel illegális forrásból másoltad - hiszen valaki engedély nélkül közvetítette tömegekhez -, te is illegálisan bitorlod a művet. Ez megy torrent esetében. Ha FTP-ről töltöd le, akkor nem vagy bűnrészes - még akkor sem, ha smsweb oldalon fizetsz érte -, mert akkor letöltés közben nem töltesz fel automatikusan. Így még akkor is legális, ha az az FTP illegálisan tárolja az anyagokat, hiszen ki vagy te, hogy megítéld, hogy egy tárhelynek van-e engedélye vagy nincs.

    Tehát ha kalóztól töltünk le pénzért (smsweb), nem vagyunk bűnösök, ha viszont ingyen töltögetünk le-föl egymásnak puszta idealizmusból, akkor igen! Jelenleg ezt mondja ki az összes jogszabály.

    Arra viszont nemigen szoktak kitérni, hogy ha csak nem monitorozzák és naplózzák a forgalmamat - amihez egyébként bírói végzés köll -, utólag hogy bizonyítják be egy fájlról, hogy honnan származik??? Van a HDD-n egy "kutykurutty.avi" meg egy "kárikittyom.mp3" nevű fájl. Arról mi árulkodik, hogy honnan származik?

    Semmi.
  • TeDDyRuSh #20
    Jó ha végre belülről is elindul egy vita. Mármint a szakma és az őket képviselők között. Talán valami jó is kisülhet belőle.
  • Rexhawk #19
    magyarországon biztos nem. a zenei kiadványok magáncélú felhasználása nem tilos
  • B0nFire #18
    Simán leülném. Bármikor, bárhol. Amúgy sem teszem ki a lábam a házból, mert akadályoztatva vagyok, csak a kórházba. Jujj, ezzel de be tudnának fenyíteni!