Gyurkity Péter

Kevesebb korláttal érkezik a Windows 7 Starter

Az operációs rendszer legolcsóbb változata ezúttal mindenhol kapható lesz, hiszen a netbook megoldásokra szánják, néhány funkcióról azonban így is le kell majd mondaniuk a vásárlóknak.

A Starter Edition megjelenésével, annak tartalmával kapcsolatban még pénteken közöltek újabb információmorzsákat a Windows Team blogjában. Ebből kiderült, hogy ezúttal nem ragaszkodnak a korábban oly sok kritikát kiváltó, legfeljebb három alkalmazás egyidejű futtatását engedélyező beépített korlátozáshoz, így a felhasználók bármennyi programot elindíthatnak majd a rendszeren.

Legalább ilyen fontos változás, hogy a korábban megszokott forgalmazási korlátot is kiveszik, vagyis a legolcsóbb változat nem csak a fejlődő országokban lesz hivatalosan kapható (ez korábban elsősorban a kalózok, valamint a Linux ellen irányult), hiszen elsősorban a netbook készülékeken szeretne nagy sikert aratni vele a Microsoft. Néhány funkcióról azonban továbbra is le kell majd mondanunk, hiszen a szoftvercég mindenképpen szeretné megőrizni a világos és egyértelmű különbséget a Starter, valamint a többségnek szánt Home Premium változat között. Lássuk, hogy mely opciók nem lesznek elérhetők előbbiben.

Az Aero Glass felület nem lesz elérhető, így maradnunk kell a Windows Basic sémánál, amivel együtt természetesen minden, az Aeróhoz kapcsolódó funkció is kimarad a kiadásból. A háttérkép, az ablakoknál alkalmazott színek, valamint a hangok egyénire szabása sem lehetséges, emellett pedig a gyors felhasználóváltás, multi-monitor támogatás, DVD-lejátszás, a Windows Media Center elindítása, a Remote Media Streaming funkció, domain támogatás, valamint az XP Mode tartozik majd a letiltott opciók közé.

Ezzel persze a Microsoft arra ösztönzi a vásárlókat, hogy a lehető leggyorsabban a drágább változatokra váltsanak - ehhez hozzáteszik, hogy bármelyik verzió alkalmas a netbook készülékeken való kényelmes és gyors használatra, amiről igazán csak a megjelenés után győződhetünk majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #97
    Hang nélkül a pc annyit sem ér, mint az ébresztőóra, habár a hangerőszabályozó nem feltétlenül erre utal, de nekem csak a pc-m van ami reggel felkelt 7.1 es zeneszóra vagy akármire. Ezt eggy ébresztőóra még nem tudja, mert még nincsen ilyen, hiába van kép megjelenítése a pár tízezresbe kerülő órának, hacsak fel nem ismeri az usb-s 7.1 es hangkártyát az a multifunkciós óra.
    Ez kb ennyit se ér hang nélkül, ha így lenne, de feltételezem nem dísznek van az usb szabvány a pc-n.
    Az meg hogy win vagy lin az nem számít. A lényeg, hogy tudjam használni rajta azokat a régi alkalmazásokat amiket már réges régen kitaláltak rá, amibe nem tartoznak a játékok.
    Szóval, akkor sem fogok játékgépeket venni, ha ..., ha ..., ha ..., ..., inkább csinálok belőle eggy nagy digitális órát és akkor minden funkciót tartalmazni fog, viszont inkább vennék teljes operációs rendszert, mint eggy full extrás nagykijelzős digitális órát.
    Na mindeggy nem kell komolyen venni, mivel szerintem az összes rendszer ezt tudja ami digitális és működik, mint eggy computer.
  • hdo #96
    LOL
  • dilofekete #95
    Hómályos ez a képernyő, minden ide oda csúszkál. XD
  • hdo #94
    Hol ovastad hogy nem lesz start menü? Mert ebben a cikkben tuti nem! O.o
  • dilofekete #93
    Ez olyan, mintha kiadnának eggy vadonat új motort kerekek nélkül, de a start gomb az ott van rajta és ha ráülsz(márha rátudsz) akkor mondod neki, hogy indulj el, de nem megy, mert nem húzza a core 2 duo vagy a babakocsi a vasat. :)
  • narumon #92
    Jó lesz ez a lecsupaszitott verzió, notimra bőven elég lesz.
  • dilofekete #91
    Windows Starter, Start menü nélkül XD, de az óra megmarad.
    Ez a 21. század új nagyfogyasztású digitális kijelzője.

    Én meg útálom az összes operációs rendszert. Az akvárium a legmenőbb nálam! :)
  • hdo #90
    Köszi! ^.^
  • mousee #89
    Automatikus indítás, csak hogy a guglizást megelőzzem neked:

    Rendszer --> Beállítások --> Indítópult

    Innen már menni fog :)
  • hdo #88
    1: csak a mountolt partíciók vannak az mnt-ben ... vaajon honnan kapta a rövidítés a nevét B0nFire ott ugyan meg nem találná a nem mountolt partícióit, ugyanúgy a dev/hda-ban sem, mert olyan nincs is dev/disk van, és ott vannak a mount parancsok ... szal mielőtt oktatnál, meg kellene nézni hogy pontosan melyik disztróról és azon belül is melyik shellről van konkrétan szó.

    2: a windowsban betűk, a linuxban számok jelölik a meghajtókat a szerepük _ugyanaz_ ... tehát ebben is tévedsz, hogy nincs olyan hogy c meg d ... van csak 3 meg 4 ...

    TAPASZTALAT, hogy ennyit guglizni hónapok alatt nem szoktam windowsban, mint Ubuntun az utóbbi 2 napban. Tehát csak akkor igaz a kijelentésed, ha a következő fél évben nem lesz szükségem guglira, de _folyamatosan_ van. Most például arra kell rákeresnem, hogy hogy a francba tudok rávenni egy programot, hogy loginkor induljon, de ez csak szerintem az első dolog lesz a tucat közül amire még rá kell keresnem a mai nap folyamán.

    "Én se szeretem az exceptionokat nézegetni és kibogarászni belőlük hogy az adott programnak hanyas .net framework kell, milyen dll-ek hiányoznak, miért nem hajlandó engedni a felbontást 1024x768 fölé, és még sorolhatnám az a többezer problémát ami sima userként előfordult vindózon"

    Ubuntuban ugyanez van a csomagokkal. Van amelyiknek az előkövetelménye _NEM_ települ fel Synapticcal mikor kijelölöd, ilyenkor indíthatod a progit terminal-ban, hogy debuggold a hibaüzenet alapján, hogy mi a kínja. Továbbá míg a Win7 már _telepítéskor_ natív felbontásba rakta a monitoromat, addig nekem hardver kezelőben kellett turkálnom Ubuntun, hogy 16:10-es képarányt támogató drivert telepítsek fel a vidkarimhoz. Marha idegesítő volt a szétfeszített 1024x768-as kép.

    A logikát meg hagyjuk, ez teljesen egyénhez szabott hogy mi tűnik valakinek ésszerűbbnek.

    Ha 3 nap Ubuntu előismeret után ennyi kifogásolnivalót találok a mondandódban, akkor meg kellene gondolnod, hogy esetleg nem-e kellene elmélyítened a tudásodat Linuxban és megtanulni pontosabban fikázni, mielőtt egy szót is írsz.