Gyurkity Péter

Beépített XP-móddal érkezik a Windows 7

Saját virtualizációs megoldásának beemelésével oldja meg a Microsoft azon vállalatok és otthoni felhasználók gondjait, akik a régebbi, nem igazán kompatibilis szoftverek miatt kerülték eddig a váltást.

A napokban több fontos hír is megjelent a Windows 7 fejlesztésével kapcsolatban. Első helyen érdemes megemlíteni, hogy a május 5-re előirányzott RC-változat (amelynek érkezését időközben a szoftvercég is megerősítette) már kiszivárgott a világhálóra, a fanatikusok nagy örömére. A hétvégén pedig az is kiderült, hogy az operációs rendszer beépített XP-módot tartalmaz majd, amelynek révén csaknem minden kompatibilitási gondunk megoldódik.

Azt már megszokhattuk, hogy a Vistán és a Windows 7 előzetesein futni nem hajlandó programok esetében a kompatibilitási beállításokkal kísérletezhetünk, hiszen többek között ezt hivatott javítani a Vista óta óriási méretűre duzzadt Winsxs könyvtár, amely a különböző verziójú állományokat egymás mellett, párhuzamosan tárolja. Számos alkalmazás esetében azonban ez sem nyújtott megnyugtató megoldást, így a szoftvercég elhatározta, hogy egy minden eddiginél határozottabb lépést tesz a vállalatok problémáinak minimalizálása érdekében - nem véletlenül, hiszen épp ők azok, akik eddig többnyire kerülték a Windows 2k, illetve az XP leváltását.

A Virtual XP (másik nevén XP Mode) a Microsoft Virtual PC fejlesztésére alapozva egy csaknem teljes értékű XP operációs rendszert működtet a Windows 7-en belül, hogy a régebbi platformhoz ragaszkodó szoftverek is gond nélkül elinduljanak. Amennyiben tehát ilyen alkalmazást futtatunk, ezek kivétel nélkül XP-módban működnek majd, hasonlóan a Virtual PC, a VMware, vagy a VirtualBox által alkalmazott virtuális (guest) operációs rendszerekhez. Mindössze két feltételnek kell megfelelnünk a funkció igénybe vételéhez: egyrészt a processzornak támogatnia kell a hardveres virtualizációt, másrészt pedig a Windows 7 Professional, Enterprise, illetve Ultimate verzióját kell használnunk, a többiben ugyanis nem kap helyet az új opció. Logikus lépés lenne azonban, ha az elkövetkező Windows operációs rendszerek mind magukban foglalnának egy ilyen megoldást.

Paul Thurrott, aki internetes oldalát a Windows családnak szenteli (és nem mellesleg kiváló forrásokkal rendelkezik a Microsoft berkein belül) emellett egyéb részleteket is megosztott blogbejegyzésében. Eszerint a Windows 7 Starter és Home Basic változatokból hiányzik majd az AAC/H.264/MPEG-2 támogatás és nem oszthatunk meg tartalmakat a Media Player keretein belül a hálózaton. A 64 bites sorozaton belül e két verzió 8 GB, a Home Premium 16 GB, a Professional/Enterprise/Ultimate példányok 192 GB memóriát kezelnek majd, a maximum 10 egyidejű kapcsolódást (SMB Connection Limit) lehetővé tévő korlát pedig minden változatban jelen lesz (ez nyilván a Windows Server 2008 R2 esetében nem így lesz).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #120
    "és egyre több embertől hallom, hogy flash helyett inkább azt használja."
    Hát ez szomorú...

    "Ráadásul vicces módon megy Linux alatt is."
    Ez pozitívnak tűnik, de az m$-t ismerve az elterjedés után "véletlenül" meg fog szűnni a linux verzió támogatása mondjuk valami olyasmi kitalált ok miatt hogy "saaaajnos linuxra nem lehet többé megcsinálni", és + 1 lánc a vindózhoz.

    directx-nél is ez volt, az is megélt 1-2 verziót linuxra, de miután elterjedt "saaajnos nem adunk ki többet linuxra" hiszen jól a vindózhoz láncolhatták vele a játékokat.
  • Sanyix #119
    én ilyen monolith izét még nem láttam 8.10-ben, valami totem izé volt, de soha sem használtam. synaptic vlc/mplayer telepít, azt jóvan nem nehéz ez az 1 perces folyamat, amiből 40 sec a letöltés...
  • Sanyix #118
    "Debammeg Linux...szívás szívás hátán desktop fronton, átlag user sírógörcsöt kap egy terminál láttán. DOS korszakból kinőttünk jobb helyeken a terminál grafikus."

    desktop fronton minek átlag usernek terminál? Már megint a hülyeséget szajkózod?

    "jobb helyeken a terminál grafikus" hát ez nc :D

    "Sanyix neidegelj már hülyeségekkel légyszi! H264 a Win7be bennevan és a HD autio is. Sőt, lehet meglepő, demég Win mediaplayer is van benne...tök meglepő ugye? Ilyeneket hogy kinek van 0 infó ismerete meg ne irkálj nekem, mert egyrészt rád nézve ciki, másrész pár egyszerű kérdéssel megeszlek vacsira."

    hoppá nem is h264-az, hanem vc-1 :) OWNED
    Hd audio? Tudod mi az? Egy szabvány az integrált hangchipekre. Ami pl tartalmaz egy minimum snr-t kimenetre, meg pl olyat hogy 7.1-es, meg még egy rakás más követelményt. Tehát nincs olyan hogy egyik os-en van meg nincs, vagy olyan a hangchiped, vagy nem! Driver meg ugye mindenhol van hozzájuk, és annál kb annyi a követelmény, hogy tudjon multi streamet(amiről egyébként az átlaguser azt se tudja mi, és nem fogja használni, gondolom te sem tudod)...

    Megint találtál valami jól hangzó szót, azt se tudod mi az, de égeted magad vele :)

    Annyira nem értesz az egészhez, hogy még azt se ismered amit imádsz. 1 igaz állításod nincs, csak hülyeségeket szajkózol, amire 6x elmondták már neked a megoldást, vagy megcáfolták, vagy kiigazítottak, de téged nem érdekel, a köv topicban ugyan azt a hülyeséget fogod hangoztatni.
  • strogg #117
    Nekem a 32 bites laptopon operával fagy a 10-es flash plugin:))) Firefoxal érdekes módon semmi gond. (gyanítom az operapluginwrapper nem kóser)
    A silverlight-ból az m$ ígért liunuxos verziót, nem tudom, hogy már kiadták-e. (nem néztem még)

    Hottold: nézegessél nagyon sok hardver, és szoftver platfromot, sok OS-t, és jobban át fogod látni, hogy mi mire a legjobb, és mikor mivel jársz a legjobban.
    Van amikor egy solaris a jobb választás, van amikor egy bsd, van amikor a qnx, és van amikor a linux. Elárulom, van amikor a windows. Átlag felhasználású gépekre, én ubuntut szoktam felpakolni, és van amikor a gép tulaja mégis XP-t kér helyette. De sokszor (amikor ténleg netezés, meg videó,email, stb...) átlag felhasználású gépen nem szoktak papmogni, mert amit akar az működik. A feladathoz válassz OS-t, és ne fordítva.
  • Inquisitor #116
    "64bites linuxon vannak gondok a flash playerrel (az adobe jóvoltából), 32bitesen nincs baja."
    Szerintem meg összes 64 bites OS 64 bites böngészője alatt, mivel Adobe cseszett ilyen flashplayert előállítani. MS Silverlightot meg lehet szidni, de azzal nincs ilyen gond, és egyre több embertől hallom, hogy flash helyett inkább azt használja. Ráadásul vicces módon megy Linux alatt is.
  • Inquisitor #115
    "Blu-Ray Vistan is alapból menne mivel, nem h.264-et használ, hanem VC-1-et "
    Remélem az tiszta, hogy a BluRay lemezek fele H.264-ben van kódolva. :)
  • Inquisitor #114
    Ja és persze Mplayer / KMplayer van ugye Windows alá is. Megjegyzem legtöbb disztibnek nem része az Mplayer, tehát ott is le kell szedni külön, Ubuntuban pl. a f*stalicska Monolith van.
  • Inquisitor #113
    3GP aztán marha fontos formátum, volt vagy kemény 1-1.5 évig forgalomban, most már nagyobb képfrissítésű (15 helyett 30 vagy több), nagyobb felbontású (320-tól egészen full 720p-ig!) Mpeg4/H.264 a divat. Nem mellékesen a beszerezhetetlen lejátszót úgy hívják, hogy QuickTime Player ...
  • hottold #112
  • hottold #111
    3gp lejatszo windowsban sincsen alapba es amig az atlagluzer letolt 1 megfelelo lejatszot vagy kodeket bekap kb. 25 trojant meg ferget . 1 linuxos meg jot rohog es megnezi a 3gp-t mplayerrel vagy tolt ra kb. 25000 lejatszot.