Gyurkity Péter

Botnet hálózat épül a Windows 7 segítségével

A Windows 7 RC-változata még a hivatalos megjelenés előtt felbukkant az interneten - ezt használták ki a különböző vírusok terjesztői, akik saját fejlesztéseikkel egészítették ki az eredeti állományt.

A ZDNet a Damballa cégre hivatakozva számolt be arról, hogy az egyik ilyen manőver meglehetősen sikeresnek bizonyult, fertőzött számítógépek tízezreit fogva össze egy botnet hálózatban. Bár a legnagyobb veszélyforrást sikerült kiiktatni, a hálózat továbbra is az eredeti elkövetők rendelkezésére áll, amely jól jelzi, hogy a nagy várakozással várt szoftverek milyen jó lehetőséget nyújtanak a kártevők elterjesztéséhez.

A Windows 7 RC kalózváltozata eredetileg április végén bukkant fel, jó egy héttel megelőzve a május 5-i hivatalos megjelenést. Ahogy az várható volt, sokan nem bírták kivárni a legális példányok elérhetővé tételét, és már idejekorán elkezdték letölteni a kiszivárgott változatot, a különböző fájlmegosztó- és egyéb oldalakon keresztül. A lehetőség adott volt, és ezt a jelek szerint a kártevők készítői is igyekeztek kihasználni. Az egyik példány például egy trójait tartalmaz, amely igen gyors ütemben, óránként több száz további számítógépet megfertőzve terjedt a megjelenését követő napokban. Feladata további kártevők telepítése, az alkotók céljai érdekében.

A Damballa szakembereinek május 10-én sikerült átvenni az irányítást a botnet hálózatba újonnan csatlakozó számítógépeket vezérlő szerver felett, amivel gyakorlatilag kihúzták a megoldás méregfogát. Ennek köszönhetően az már nem jelent nagy gondot, hogy továbbra is naponta mintegy 1600 új számítógépen észlelik a fertőzést (nagyon elszórtan, a világ minden tájáról), azt azonban nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az ellenakció előtt bevont számítógépek jelenleg is az elkövetők rendelkezésére állnak, amit utóbbiak valószínűleg megpróbálnak majd kihasználni.

A fenti példány mindössze egy azon vírusok közül, amelyek a Windows 7 körüli várakozásra építettek. A felhasználóknak azt javasolják, hogy mindenképpen a Microsoft oldaláról szerezzék be az előzetest, az egyéb források ugyanis ilyen is ehhez hasonló veszélyeket rejthetnek magukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hótt Dög #88
    MájKÉMszaft BotNyet Flémwörk
  • OKOS TObiJAS #87
    Májkémszaft BotNyet Flémwörk
  • phare #86
    Én azt mondom nem szabad összehasonlítani a linuxot a windowsal. Mindegyik másért jó. A win7 szép, gyors és stabil oprendszer már most RC korában. A linux is stabil és ami a leglényegesebb, nagyon biztonságos, mert a kártevők 99 %-át windowsra írják. Azért az borzasztó hogy éppen a minap olvastam a sunbelt blogon hogy naponta 10-30.000 új kártevő készül windowsra, nincs az a vírusirtó ami lépést tudna tartani ezzel az ütemmel. Megmondom őszintén a windowst csak játékra tartom, minden másra ott a linux, az ubuntu egész barátságos disztró.
  • mousee #85
    Pontosan, ez már egy oprendszer upgrade volt. Nem kötelező arra a gombra rányomni, ugyanis minden egyes ubi változathoz másfél évig jönnek a biztonsági frissítések. Az LTS-ekhez meg még több (asszem 3 év).
  • SityiSXT #84
    Lehet, hogy én gondolom rosszul, de egy Windows Update-től nem fekszik meg a rendszer, míg - a jelek szerint legalább ebben az egy esetben - Ubuntunál igen. Bár abban igazad van, hogy ez inkább egy óperenciás rendszer upgrade volt, mintsem egy sima update. A fene tudja...
  • mousee #83
    Ez kb olyan mint a windowsnál. Lehetett win98-ról is XP-re telepíteni, vagy akár XP-ből vistára, de igazából elég rizikós, mert bármi probléma beüthet. Ezért van az, hogy win-nél is a clean install azért mégiscsak megbízhatóbb dolog.
    Mostani ubi upgrade-nél meg "még nagyobb volt a kockázat", mert új verziójú X került bele, így a támogatása sem valami fényes még.
  • SityiSXT #82
    No offense, meg nem akarok flame-elni, de egy apró történetet megosztanék a tisztelt egybegyűltekkel különösebb komment nélkül.
    Az egyik cserediák barátom kapott itt egy leselejtezett gépet. Asus TUSL-valami deszka, PIII 800, fél giga ram, integrált VGA, két viccmester. XP volt rajta, aztán egy nap bedöglött - bootoláskor kékhalál. Próbáltam újrarakni - ugyanez. Kiderült, hogy az a winyó, amin a rendszer volt, megdöglött. Kivettem, próbáltam a másikra felrakni - megint kékhalál a telepítésnél. Végülis felraktam egy 8-as Ubuntut, amire neki kell, arra tökéletes. Igenám, de nem sokkal azután, hogy kijött a 9-es, szól a rendszőr: frissítsünk! Balszerencséjére rákattintott a "jöhet, Laca!" gombra, mire megfeküdt a komplett X-alrendszer. Én nem értek a Linuxhoz (legalábbis ennyire nem), így maradt az, hogy a képeit egy pendrive-ra kimentettük, felküldtem a 9-est a legyalult HDD-re és visszapakoltam a programjait. Most akkor melyik a jobb rendszer?
  • mrzool #81
    Kezeltesd magad, gettóharcos. De addig is, amíg a dokik megoldják a fejedben lévő problémát: kímélj meg minket a hozzászólásaidtól.
  • mrzool #80
    Csak az tudja a különbséget a dolgok között akinek van rálátása a témára.

    Ez megy watermannek is: 95 és 99 között linuxos voltam, az volt az elsődleges oprendszerem, talán ilyen múlttal van jogom felszólalni, nem? Csak aztán ráébredtem, hogy az egész linux mese egy nagyra fújt lufi...

    Használd a windózt, és bármelyik szoftvert a te dolgod, de VÁSÁROLD MEG!

    Honnan veszed a bátorságot, hogy azt feltételezd, kalóz/másolt szoftvereket használok?
  • mousee #79
    Hogy miért használom a win7-et? Erre igazából nem tudok neked választ adni, de egy hangyányi tapasztalatom van belőle, így kicsit átfogalmaznám a kérdést:

    Miért ajánlom a Win7-et a most winXP-t használó ismerőseimnek, akik agybajt kaptak a vistától?

    1. Ha megfelelő hardware van alatta, akkor gyorsabb, mint a windows XP. A programok indulása és futása gyorsabb. Én pl a videórendereléssel próbálkoztam, ott bőven rávert az XP-re ugyanazzal a konfiggal.
    2. Egyszerűbb használni. Nem kell szarakodni a driver CD rengeteggel telepítés után, mert elég széleskörű a HW ismerete. Nálam pl bluetooth adaptert XP alatt csak driver CD-vel tudtam életre kelteni, vista alatt sehogy (!!), Win7 azonnal felismerte.
    3. Esztétikusabb. Egyszerűen szépen néz ki. Mondjuk a dizájnból mindenkinek más jön be, de nekem a külső testreszabása egy háttér kicserélésében kimerült.
    4. Mostanság egyre kevésbé fog az MS az XP-vel törődni, mert a Win7-et fogja nyomni. R-go többet tökölnek majd a fejlesztésével, kevesebb lesz a hiba benne.

    Így elsőre ennyi. És még egy kérés. Ha azzal keménykedsz, hogy kalóz XP-bel bohóckodsz, akkor kérlek ne pedálozz a linuxal, mert ez szánalmas. Már leírtam párszor: Égeted az egész közösséget. Lehet értelmesen is beszélgetni itt, nem kell mindent 324 postban nyomatékosítani, teletömni debilebbnél debilebb szmájlikkal, meg windózhetes halálcsillaggal.