97
  • dilofekete
    #97
    Hang nélkül a pc annyit sem ér, mint az ébresztőóra, habár a hangerőszabályozó nem feltétlenül erre utal, de nekem csak a pc-m van ami reggel felkelt 7.1 es zeneszóra vagy akármire. Ezt eggy ébresztőóra még nem tudja, mert még nincsen ilyen, hiába van kép megjelenítése a pár tízezresbe kerülő órának, hacsak fel nem ismeri az usb-s 7.1 es hangkártyát az a multifunkciós óra.
    Ez kb ennyit se ér hang nélkül, ha így lenne, de feltételezem nem dísznek van az usb szabvány a pc-n.
    Az meg hogy win vagy lin az nem számít. A lényeg, hogy tudjam használni rajta azokat a régi alkalmazásokat amiket már réges régen kitaláltak rá, amibe nem tartoznak a játékok.
    Szóval, akkor sem fogok játékgépeket venni, ha ..., ha ..., ha ..., ..., inkább csinálok belőle eggy nagy digitális órát és akkor minden funkciót tartalmazni fog, viszont inkább vennék teljes operációs rendszert, mint eggy full extrás nagykijelzős digitális órát.
    Na mindeggy nem kell komolyen venni, mivel szerintem az összes rendszer ezt tudja ami digitális és működik, mint eggy computer.
  • hdo
    #96
    LOL
  • dilofekete
    #95
    Hómályos ez a képernyő, minden ide oda csúszkál. XD
  • hdo
    #94
    Hol ovastad hogy nem lesz start menü? Mert ebben a cikkben tuti nem! O.o
  • dilofekete
    #93
    Ez olyan, mintha kiadnának eggy vadonat új motort kerekek nélkül, de a start gomb az ott van rajta és ha ráülsz(márha rátudsz) akkor mondod neki, hogy indulj el, de nem megy, mert nem húzza a core 2 duo vagy a babakocsi a vasat. :)
  • narumon
    #92
    Jó lesz ez a lecsupaszitott verzió, notimra bőven elég lesz.
  • dilofekete
    #91
    Windows Starter, Start menü nélkül XD, de az óra megmarad.
    Ez a 21. század új nagyfogyasztású digitális kijelzője.

    Én meg útálom az összes operációs rendszert. Az akvárium a legmenőbb nálam! :)
  • hdo
    #90
    Köszi! ^.^
  • mousee
    #89
    Automatikus indítás, csak hogy a guglizást megelőzzem neked:

    Rendszer --> Beállítások --> Indítópult

    Innen már menni fog :)
  • hdo
    #88
    1: csak a mountolt partíciók vannak az mnt-ben ... vaajon honnan kapta a rövidítés a nevét B0nFire ott ugyan meg nem találná a nem mountolt partícióit, ugyanúgy a dev/hda-ban sem, mert olyan nincs is dev/disk van, és ott vannak a mount parancsok ... szal mielőtt oktatnál, meg kellene nézni hogy pontosan melyik disztróról és azon belül is melyik shellről van konkrétan szó.

    2: a windowsban betűk, a linuxban számok jelölik a meghajtókat a szerepük _ugyanaz_ ... tehát ebben is tévedsz, hogy nincs olyan hogy c meg d ... van csak 3 meg 4 ...

    TAPASZTALAT, hogy ennyit guglizni hónapok alatt nem szoktam windowsban, mint Ubuntun az utóbbi 2 napban. Tehát csak akkor igaz a kijelentésed, ha a következő fél évben nem lesz szükségem guglira, de _folyamatosan_ van. Most például arra kell rákeresnem, hogy hogy a francba tudok rávenni egy programot, hogy loginkor induljon, de ez csak szerintem az első dolog lesz a tucat közül amire még rá kell keresnem a mai nap folyamán.

    "Én se szeretem az exceptionokat nézegetni és kibogarászni belőlük hogy az adott programnak hanyas .net framework kell, milyen dll-ek hiányoznak, miért nem hajlandó engedni a felbontást 1024x768 fölé, és még sorolhatnám az a többezer problémát ami sima userként előfordult vindózon"

    Ubuntuban ugyanez van a csomagokkal. Van amelyiknek az előkövetelménye _NEM_ települ fel Synapticcal mikor kijelölöd, ilyenkor indíthatod a progit terminal-ban, hogy debuggold a hibaüzenet alapján, hogy mi a kínja. Továbbá míg a Win7 már _telepítéskor_ natív felbontásba rakta a monitoromat, addig nekem hardver kezelőben kellett turkálnom Ubuntun, hogy 16:10-es képarányt támogató drivert telepítsek fel a vidkarimhoz. Marha idegesítő volt a szétfeszített 1024x768-as kép.

    A logikát meg hagyjuk, ez teljesen egyénhez szabott hogy mi tűnik valakinek ésszerűbbnek.

    Ha 3 nap Ubuntu előismeret után ennyi kifogásolnivalót találok a mondandódban, akkor meg kellene gondolnod, hogy esetleg nem-e kellene elmélyítened a tudásodat Linuxban és megtanulni pontosabban fikázni, mielőtt egy szót is írsz.
  • hdo
    #87
    Nem tudod miről beszélsz. Wubi-val raktam fel az Ubuntu 8.10-et. Aztán elkezdtem buherálni, majd frissítettem 9.04-re.

    3 nappal ezelőtt azt se tudtam eszik-e vagy isszák, most van egy teljesen működőképes atomstabil WUBIVAL telepített Ubuntum, amiben az opera böngészőben nemhogy flash, még shockwave is van, WINDOWSOS képmegjelenítőt használok - irfanview - wine segítségével, nautilus scriptekkel konvertálok videót, és képet ... sorolhatnám.

    Tehát a windows fikázásodnak KÖZE NINCS az ubuntu néha idióta viselkedéséhez, WINDOWS 7-en telepítve is ugyanúgy megy ahogy mennie KELL!

    B0nFire:

    Ha windowsban telepítetted - mint én - akkor a "host" nevű mappából ér(t)ed (volna) el a meghajtó gyökérkönyvtárát, és valóban, én is 3 napot szoptam vele míg testreszabtam, de már jobban kézreáll mint a windows. Pont ezt a grafikai és funkcióbeli testreszabhatóságot kerestem évek óta amit az Ubuntuban most megtaláltam. Eddig minden új installkor könyékig turkáltam 2 kézzel a Windows rendszerfájljaiban hetekig, hogy csak a felét érjem el annak amit Ubuntuban 2 és fél nap alatt - mert hát erre való, és most az eredmény az, hogy a desktopom így néz ki:

    http://yfrog.com/5kuploadyp

    Nem térítek, csak mondom! Jó az a Win7 is, imádom! :)
  • dilofekete
    #86
    A számítógép nevében benne van, hogy valamit számít. Mégis mire lesz ez jó számológép nélkül?
  • Sanyix
    #85
    Na kb olyan hasonlatot tudnék, hogy te eddig autót vezettél, és most repülőt akarsz, úgy hogy azt se tudod mi az. De anyázod meg szarozod, mert nem lehet tolatni a repülővel, és a fék se működik olyan jól, és miért nem pont úgy működik mint egy autó :D
  • Sanyix
    #84
    Jaaaa igen, te vagy az aki úgy kicentizted a vinyóhelyet, hogy telepítés után semmi szabad hely nem maradt, amitől megfeküdt minden. Már el lett magyarázva, hogy te vagy a hülye :) vindóznál is ugyan ez lett volna.
    Ha nem tűnt volna fel, oda is van írva a hibaüzenethez hogy Nincs elég hely a lemezen! (az a buzi vindóz is ilyeneket szokott ilyenkor kiírni, fúúúj :D)

    Neked maradnod kell a winnél, ugyanis begyepesedett vagy, nincs logikád(te olyan leszel öregkorodban mint a mai "ááá ezek a modern dolgok máá engem nem érdekelnek, ásse tudom miaz, hagyom a fiatalokra" öregek, akik ha új tv-t kapnak is órákig kell szájba rágni a hasonló irányítást csak mert a gombok alakja más, meg az egyik gomb 2 centivel arrébb van :D). Már látom miért nem találtad a meghajtóidat, mégsem a driver miatt.
    Képzeld linuxon, és kb az m$ oprendszereken kívül nincs olyan olyan hogy c meg d meg ilyesmik. Minden olyan mint egy mappa. A particióid pl az mnt-ben vannak :) (még egyszer mondom, nem csak linuxon)

    valahogy így. Nekem vinen van egy olyan particióm hogy D:\ ("cuccok" cimkével) linuxon ez úgy néz ki, hogy /mnt/cuccok. Egyébként ez valójában csak link, mert igazából a /dev/hda/cuccok helyen érhető el "közvetlenül" hd jelenti a vinyót, a-z-ig a csatorna. Tehát satával hda az 1. vinyó, hdb a 2. és így tovább
    A /cdrom-ban meg az optikai meghajtók vannak (egyébként át lehet rakni máshova is, de az az alapértelmezett.

    És képzeld a /dev/null tudod mit jelent? Törlés! Ha oda áthelyezel valamit törlődik.
    A /proc-ban meg a futó folyamatok vannak (mint a wines feladatkezelőben), csak úgy mintha fájlok lennének. A /sys-ben pedig a rendszeradatok hardverkomponensekre bontva fájlonként pl cpu (megnyitva látható az órajel, cache méret, hőmérséklet, stb), memória, swap memória, stb.
    Minden info elérhető úgy mintha egy txt fájlt nyitnál meg, speciális programok nélkül.
    A többi igazi mappa.

    Na látod? ez van ha begyepesedve, 0 hozzáértéssel, és 0 utánaolvasással egy teljesen más rendszertől azt várod hogy vindóz legyen. Mert azt vártad hogy a linux vindóz legyen egy az egybe. Csakhogy akkor vindóznak hívnák ha ugyanaz lenne :D

    Ja és emellett nekem sincs sok linux tapasztalatom, vindózon nőttem fel, de valahogy mégis elvagyok linuxxal is.
    Nem a linux a szar, hiszen te nem értesz hozzá semmit, sőt azt se tudod mi az. És mielőtt még ezen kezdenél vergődni, egy vindózt soha nem látott ember ugyanígy azt se tudná mi van vindózban, mert tökmás (egyébként jóval logikátlanabb), de valószínűleg inkább tájékozódna kicsit faszságok fröcsögése helyett.

    Nem véletlen, hogy aki először lát számítógépet, egy ubuntuval tudni fogja kezelni, viszont egy vindóz előtt azt se tudná mi van.
    Csak ugye van aki ezen tud változtatni ;). Te nem ilyen vagy, teljesen jól mondták, maradj a vindózodnál, bár ha mondjuk 50 év múlva is gépezni szeretnél, és nem lesz vindóz akkor gondba leszel :D

    Az mind szép és jó hogy te dolgozni szeretnél a számítógéppel és nem guglizni, meg gyógyítgatni. Én is, ezért is utálom a vindózt, ugyanis ott is ezt kell tenni, méghozzá gyakrabban (hazudozni lehet hogy nem, de sajnos ez tény), és főleg azért, mert az m$ jókis ügyeskedései miatt ki sem lehet kerülni. Én se szeretem az exceptionokat nézegetni és kibogarászni belőlük hogy az adott programnak hanyas .net framework kell, milyen dll-ek hiányoznak, miért nem hajlandó engedni a felbontást 1024x768 fölé, és még sorolhatnám az a többezer problémát ami sima userként előfordult vindózon (már ha emlékeznék mindre).

    Én is winen (meg doson) kezdtem, de a linux kipróbálása előtt picit olvastam róla miben más. Nem is volt gond vele, és bár addig is utáltam a vindózt, mert idegesítő, utána mégjobban mivel láttam egy komolyabb, logikusabb, jobb felépítésű rendszert(na meg kezdtem tájékozódni az m$ "ügyeskedéseiről").
  • mousee
    #83
    Emlékeim szerint te úgy telepítetted, hogy hagytad rá a particionálást, mindent csináljon ő. Na itt volt a hiba. Win mellé feltéve érdekes dolgokat művel az ubi. Ha te particionálsz, akkor semmi gáz nincs vele. És itt kanyarodnék rá arra a mondatodra h nem vagy hajlandó guglizni ezért, meg azért, pl NTFS driver miatt. Ha nem lenne windows a gépeden, és az alap linuxos fájlrendszert használnád, nem kéne ezzel törődni sem. Sőt, még a mountolással se kéne foglalkoznod NTFS fájlrendszerek nélkül.

    A hibás shotokra:
    Mindegyikben arra hivatkozik, hogy nincs elég hely. Tehát a particionálásnál volt gebasz. Ha te particionálsz, akkor ezek a hibák nincsenek.
    A hiányzó meghajtóidat pedig a media mappában találod, vagy ott, ahova telepítéskor megadtad neki, hogy felcsatolja őket.

    Igazából ennyi volt a nagy "úristenszarazubuntu"-ra a megoldás. Stresszes, tényleg.

  • Sanyix
    #82
    JUJ most telepítettem vista x64 sp1-re egy .net framework 3.5 sp1-et. 75 megát töltött le.
    Csak 3/4 óráig szarakodott vele, és mindössze 1,3 gbyte helyre volt szüksége :DDDD
  • B0nFire
    #81
    Na, látod ezért úgy szar ez az egész, ahogy van; ugyanis engem nem érdekel az ntfs restricted driver - fingom sincs, hogy mi az, és nem is érdekel -, sőt, azt se tudom, hogy a mountolást eszik-e vagy isszák, és 1 másodpercet sem vagyok hajlandó miatta guglizni, mert én dolgozni szeretnék a számítógéppel, nem pedig gyógyítgatni. Ha érdekelne ez a sok szarság, akkor lettem volna programozó. De nem érdekelt, így lettem user.

    És milyen érdekes, hogy Windows alatt nem nekem - mint usernek - kell foglalkoznom az ilyesmivel, ellentétben a hűdefasza Ubuntu Linux-szal!

    De ha érdekel, csináltam néhány scrshotot, amikor hibákat hajigált. Pl.

    Open Office fatal error!
    A felhasználói telepítés nem sikerült
    Nem lehet egy kurva programot alapértelmezetté tenni, hogy egy szar pdf-et megnyissak!
    Amikor hiányoznak a meghajtóim!!!

    Engem nem érdekel mi a kínja!!! Én dolgozni akartam vele; nem tudtam. Kész. Ennyi. Pont. A további rizsa sem érdekel, hogy "háddeazér'mer'..." Nálam, míg a világ világ a lakásom 50 m-es körzetébe sem kerülhet Linux. Hogy ti mit csináltok vele, a ti dolgotok, de engem ne oltsatok. Főleg nem Windows-topicban!!!
  • mousee
    #80
    Figyelj, ez egy olyan dolog, amihez hozzá kell szokni. Meg kell tanulni a trükkjeit, hogy ugyanolyan hatékonyan tudd kezelni, mint a windowst. Amikor életedben először láttál wint, akkor se voltál egyből született vérprofi.
    Tanulni kell ezt is, mert másképpen működik. Azért, mert van az ember háta mögött x év windows-os tapasztalat, amit nevezhetünk akár "pávőrjúzer" szintnek is, ez nem azt jelenti, hogy egyből guruk leszünk linux alatt is.

    Amúgy meg 3 nap alatt feladni gáz. Én is tovább szenvedtem a win7-el, és egész jól megtanultam kezelni. Bár most már egyre inkább csak a helyet foglalja :)

    #77 Kikérem magamnak, nem minden linuxos köcsög. Én határozottan nem annak tartom magam, nem fikázom a windowst, és segítek, ha tudok. Ne általánosíts kérlek.
  • Sanyix
    #79
    Nem látta a meghajtóidat amiken a fájlok vannak? Akkor mire települt :D?
    Vagy nem látta az ntfs meghajtókat? Hát igen ahhoz restiricted drivert kell telepíteni, mert alapon nem legális. Na meg mountolni kell ha nincs valami automount komponenst telepítve (ubuntuban szokott).
    Ez 10 sec kutatás guglival egyébként :D
    Csomagkezelő nem tudott feltelepíteni semmit? Azt hogy érted el? Azon még állítani sem kell, alapból működik. Tudod a kijelölés után el is kell indítani hogy hajtsa is végre :D (ugyanis nem csak egyenként tud telepíteni), na meg nem árt az utp kábelt bedugni, ugyanis netről tölti :)
  • torcipepe
    #78
    én pont mousee javaslatára tettem fel a linuxot.
    de úgy látszik nem a jó verziót, mert pont ellentétes tapasztalatot szereztem. jó nekem az XP, számomra még mindig az a kisebbik rossz.
  • B0nFire
    #77
    Ezen akár meg se lepődj. Úgy őrzik a "tudást", mint a Szent Grált; avatatlanok kezébe nem kerülhet. Ez ilyen programozói agybaj. A grafikusok mindig kisegítik egymást pl...

    Addig cukkoltak az összes ilyen topicban, míg elhatároztam, hogy kipróbálom azt a nagyszerű Ubuntut, és csak szoptam vele 3 napon át, mert még a meghajtóimat sem látta, amin a fáljok vannak. Semmit nem tudott feltelepíteni a remek csomagkezelőjéből, és semmilyen programot nem volt képes elindítani, és úgy egyáltalán semmire sem tudtam használni, míg három nap után "ledobta a láncot" és meghalt! Na, akkor kérdezősködtem Linux-topicban, hogy ilyenkor mi van, erre azt felelték, hogy "Nem neked való; játsszál szépen a Vindózoddal!"

    Tehát meglehet, hogy ők semmivel sem tudnak többet mint én, csak jól adják elő magukat. Na, akkor elhatároztam, hogy én is ezentúl ugyanígy fogom leoltani a "mindentudó" Linux-huszárokat. Semmit se tudnak, csak pofázni, meg oltani a jónépet. Minden áldott Windows topicba beleböfögnek, hogy hangsúlyozzák a felsőbbrendűségüket. Sok !
  • mousee
    #76
    Kinek mi, nekem is van egy ilyen kis laptopnak alig nevezhető izém (700mhz, 256ram, 30giga winyó), mondjuk tény, hogy nagyon szar az akksija, XP-vel anno bírta kb 3/4ed órát, most puppy linux rohangál rajta, és másfél órát röhögve kibír.

    HW függő erősen, ugye a kicsi elterjedtség miatt kevesebb a támogatott HW, és ezért van amin jobban megy, van amin pedig kevésbé.
  • torcipepe
    #75
    nekem is mondták, hogy nettopra jobb a linux. hát nagy szart! kikapcsolt monitorral másfél óra zenehallgatás lemerítette, xp-vel meg végig tudok nézni egy 2,5 órás filmet úgy, hogy semmilyen háttérprogramot nem állítok le.
  • torcipepe
    #74
    integrált Realtek RTL8201E
    nem "ch", hanem "k". elírtam. :)
    qTek-re is először qtech néven kerestem rá.
  • [HUN]FaTaL
    #73
    Realtechet nem csodálom, az valami hamisítvány lehet. A realtek kártyámat pl. tökéletesen felismeri még a Vista is.
  • hdo
    #72
    Akkor azt szerencsésen kifogtad, mert öcsém kölcsön webcamját nem ismerte fel, az is Technika volt. A Realtek hálókari érdekes ... nekem is az van, felismeri ... integrált?

    OFF:
    kezdem azt hinni hogy a Linux huszároknak csak akkor jár a szája ha windowst kell fikázni, de ha arról van szó hogy egy nem túl kacifántos kérdésre kellene válaszolni akkor lapulnak, mert annyira már nem ismerik. Fél nap eltelt és semmi ... nade mind1. Már írtam egy aprócska scriptet ami megoldja a problémámat.
  • Rexhawk
    #71
    "jobb helyeken a PC csak munkaeszköz, játszani konzollal, filmet nézni tv-n szoktak."
    jobb helyeken igykeznek hatéhonyan kihasználni az erőforrásokat és nem 100 féle eszközre pazarolni a pénzüket, csak mert sznobok szerint ez a trendi
  • torcipepe
    #70
    arra nem kell várnom, mert a technika webcamot már az xp is felismeri. ellenben a Realtech hálókártyám még a win7 sem, pedig ez egy elég elterjedt márka.
    update-ben pedig azokra gondoltam, amik most is benne vannak a windowsban.
  • hdo
    #69
    Persze, majd a winupdate belefoglal minden noname ótvar szart az online driver adatbázisába. Arra várhatsz hogy pölö egy Technika - tesco - márkájú webcamot mikor fog felismerni egy Windows és magától telepíteni. Márpedig pistike azt veszi meg. A nővérke lexmark lézernyomtatójáról nem is beszélve. Btw, nekem nem ismerte fel a win7 a Cannon LBP3010 nyomtatómat, de Vista driverrel is kifogástalanul megy.
  • torcipepe
    #68
    jobb helyeken a PC csak munkaeszköz, játszani konzollal, filmet nézni tv-n szoktak.

    driver fronton pedig se pistike mp3 lejátszóját, se a nővérkéd nyomtatóját sem fontos helyből felismerni, mert ezeknek meg lehet nézni az oldalán a gyártó és tipus nevét, ami alapján neten meg lehet találni a hozzávaló drivert, vagy update-be beletenni ezeket. azt viszont, hogy nem ismerte fel még a win7 sem a hálózati kártyámat, az már röhejes.
  • dilofekete
    #67
    A pc nem működik billentyűzet nélkül! Akkor ez most valami játékgép operációs rendszer lesz, jegyzettömb nélkül? Már megint az van, hogy a játékgépek a jobbak és arra fognak gyártani mindent és a pc-ket kidobják a kukába, mert drága gyártani és csak ezért nincsen a pc-hez minden létező driver. A pc-t is meg lehetne úgy csinálni, hogy bekapcsolom és win helyett elindul akármelyik játék, amit beteszek a gépbe.
  • hdo
    #66
    Uhh, enyhén szólva kiherélt Winfos lesz ... mennyibe fog így kerülni? 10 ezer forint? Nevetséges.

    Nem értem minek ez a Linux vs. Windows vita minden windowsos hírbe.

    Anyázás helyett valamelyik linux guru meg tudná mondani, vagy írni privibe, hogy hogy a francba tudok wine használatával Ubuntuban társítani egy kiterjesztést windowsos progival? Konkrétan arra lenne szükségem hogy az irfanview nyissa meg a képeket. Irfanview fennvan, műxik, társítani is tudom hogy kell, de az egyéni parancshoz nem tudom hogy pontosan mit kell beírni, hogy ne csak elindítsa, hanem meg is nyissa a képet. :S
  • vatuszi
    #65
    (Nem a mappa lassul le, hanem kezelése.)
  • vatuszi
    #64
    Miért kell lemeztöredezettség-mentesítő az oprendszerbe? DVD-lejátszás?? Számológép??? Jegyzettömb???? Ezek mind olyan kiegészítők, amiket külső fejlesztőkre érdemes bízni. Jobb és szebb programokat készítenek, az oprendszer gyártójának pedig több ideje jut(na) az oprendszerre.

    A Microsoft ott tévedett el, amikor elkezdte fölösleges kiegészítőkkel teletömködni az operációs rendszereit, és egyre kevesebb valódi újdonságot épített beléjük. Eközben alapvető problémákat még mindig nem sikerült megoldaniuk... Az NTFS például journaling, mégis összeomlik néha, minden ok nélkül (ritka, de annál kellemetlenebb). Ha túl sok a bejegyzés egy mappában, akkor az szörnyen lelassul (röhej, nem?). A bejegyzések teljes elérési útja nem lehet hosszabb 255 karakternél (nevetséges).

    Nos, a file-rendszernél kevés alapvetőbb része van egy oprendszernek, és egy 1985 óta fejlesztett szoftvernél az ilyen gyermekbetegségek már elfogadhatatlanok. Nem a kezelőfelület csicsái számítanak, és az ütemező finomhangolása is csak akkor érdekel, ha a file-rendszer már kiforrott.

    A Linuxok sem tökéletesek, de a Windowsokhoz képest rohamléptekkel fejlődnek. A Windows-termékvonal holtág, a Microsoft hanyatlik, és semmi nem segíthet rajta. Úgyhogy leszarom, mi lesz és mi nem lesz a Windows 7-ben. Megveszem majd, ha muszáj, de eddig nem nyújt semmi olyat, amiért lelkesedni lehetne.
  • B0nFire
    #63
    Persze, hogy nem gondoltam komolyan! De te komolyan nem érezted ki az írásomból az iróniát??? Sorry, de nem találtam kacsingatós szmájlit...
  • KillerBee
    #62
    Sajnos az is igaz, hogy az OS-ben lévő driverek rendszerint jóval kevesebb opciót tartalmaznak, mint az eredeti driverek. Ez persze érthető is, ezért érdemes megőrizni az eredeti driverlemezt.
  • B0nFire
    #61
    "..Ismerje fel alapból pistike mp3 lejátszóját, meg a pendrive-okat, de mondjuk a beépített kétmillió nyomtató driver felesleges, úgyis van hozzá CD..." - Na, ez így, ebben a formában nem igaz. Valamelyik nap telepítettem nővérkém gépét, és se a nyomtatóhoz, se az szkennerhez, sem semmihez az égegyadta világon nem volt telepítőlemeze. (Tudniillik elhányja.) Van, amit már én is elhánytam, és akkor nagyon jól jön az a sok driver a telepítőlemezen.

    Pl gőzöm nem volt, hogy miféle hangkártyája van. No, most a bibi csak annyi, hogy maga az XP is koros már, így sok mindent nem ismer fel alapból. Én meg pláne nem szophatom ki az ujjamból, hogy milyen hangkártyája van. Muszáj voltam egy Everestet felpakolni neki, hogy kiderítse.

    Ha elvárjuk, hogy az összes mobiltelefont, pendrive-ot, kártyaolvasót, mp3-lejátszót, iPodot, digitális kamerát felismerje automatikusan, akkor miért ne ismerje fel mondjuk a nyomtatót vagy a szkennert? Az is ugyanolyan periféria, mint bármi más. Sőt! Utóbbiak már jóval régebben képezik szerves részét a számítástechnikának. Egy 2009-es operációs rendszerrel ne kelljen már annyit szopni, hogy megveszem 50 rongyért, de azért telepítés után még végig kelljen játszanom a szokásos driver meg kodekvadászatot, amit a 8-9 éves OS telepítőjével kell. Elfér a telepítőlemezen az a sok driver; ha nem, adják ki az OS-t dupla DVD-n. Annyi pénzért lehet, nem?

    Még ha valaki nagyon alapos, akkor is évek alatt annyi telepítőlemez felgyűlik, hogy ember legyen a talpán, aki kapásból tudja, hogy miről mit kell feltelepíteni. Az pedig még a legrendesebb háztartásban is előfordul, hogy a lemez elkallódik, megsemmisül estébé. Akkor mi jó már, hogy ott van minden egy helyen!
  • KillerBee
    #60
    A CrystalCPUID-vel én is próbálkoztam, de egyelőre hagytam. Egy 2180-ast használok 333MHz FSB-vel és 6-os szorzóval, 1.05V Vcore-ral, mert ennél kisebbet nem tudok beállítani az alaplapon. Gyárilag csak 200MHz lenne 10-es szorzóval, de így gyorsabb a memóriaelérés, így viszont már nem tudok lejjebb menni a szorzóval.

    De lehet, majd teszek próbát 200MHz-es FSB-vel is, talán nem lesz feltűnően lomhább a gép.
  • A1274815
    #59
    "Dehogy vistától kezdve. Xp-ben is megvolt a kezdetektől, csak prioritás nélkül, mert az akkor még nem volt."

    Nem a prefetch, csak a programokhoz tartozó komponenseket töredezetség mentesítette az adatokat nem.
  • Sanyix
    #58
    ""Defrag minek? Veszünk új vinyót, ha már nagyon kócos... Különben is, 200 Gigás meghajtót rajtam kívül nem defragozik senki."

    Ezért tették Vistatól kezdve ütemezettnek és háttér folyamatnak, alacsony IO Prioritással."

    Dehogy vistától kezdve. Xp-ben is megvolt a kezdetektől, csak prioritás nélkül, mert az akkor még nem volt.