Berta Sándor

Lesz netbookokra szánt Windows 7 változat

Az már biztos, hogy a Microsoft új operációs rendszere használható lesz a netbookokon, kérdés azonban, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek-e fizetni érte.

A redmondi konszern a Windows 7 Starter Editiont ajánlja majd a mini notebookokhoz, és azt szeretné, ha ezáltal sikerülne komoly alternatívát kínálnia a Linux-disztribúciókkal szemben. Az első probléma egy korlátozás, ami szerint egyszerre legfeljebb három alkalmazást lehet majd futtatni. Ez máris kivívta számos felhasználó ellenszenvét, hiszen senki sem azért vásárol meg egy operációs rendszert, hogy utána egy demóverziót próbálgasson. Vagyis hiába akarja a Windows 7-tel néhány korábbi hibáját jóvátenni a vállalat, a kezdés máris balul sikerült.



Tény, hogy mióta a Microsoft a netbookokhoz nem a Vistát, hanem a Windows XP-t mellékeli, nőtt a piaci részesedése. A GfK piackutató intézet adatai alapján tavaly év végén az arány 80-20 volt a Windows javára. "A Starter Edition kifejezetten a mini notebookokhoz készül és ezekhez a hardverekhez lesz igazítva. Azonban ez az operációs rendszer kizárólag előretelepítve, az OEM-partnereken keresztül lesz kapható, vagyis önállóan megvásárolni nem lehet majd. Ugyan a Windows 7 más változatai is futtathatók a netbookokon, de a Starter Edition lesz a legolcsóbb megoldás" - jelentette ki Robert Lampl, a Microsoft Ausztria Windows operációs rendszerekért felelős munkatársa.

S hogy mennyibe fog kerülni az új szoftver? Nos, bár még nincsenek hivatalos adatok, az már most biztos, hogy többet kell majd fizetni a Windows 7 Starter Editionért, mint a Windows XP Home verziójáért. Lampl szerint a drágulás egyszámjegyű lesz. A végső döntés azonban az OEM-partnerek kezében lesz, a végfelhasználói árat ők határozzák majd meg. A szakember elmondta, hogy a Windows 7 mellett egy ideig még a Windows XP-vel is elérhetők lesznek a mini notebookok. Persze felmerül a kérdés, hogy ezzel a megoldással a Microsoft nem válik-e önmaga konkurenciájává, hiszen a Windows XP ugyan egy régi, de még teljesen használható operációs rendszer.

"A netbookpiacon a 400 euró jelenti a lélektani határt. Egy ilyen készülékért legfeljebb ennyit hajlandók fizetni az emberek"- közölte Holger Schmidt, az Asus Németország képviselője. Schmidt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mennyibe fognak kerülni a Windows 7-tel előretelepített netbookok. Az szinte biztosra vehető, hogy több üzleti modell is megjelenik a piacon. Az elsőbe a Windows 7 Starter Editionnal, a másodikba pedig a Linux disztribúciókkal ellátott készülékek tartoznak majd. Végül a harmadikba a drágább, de erősebb hardverekkel szerelt és a Windows 7 más változataival szállított eszközök kerülhetnek.

Kérdés, hogy mit szól mindehhez a piac és könnyen elképzelhető, hogy a Microsoftra nehezedő nyomás nőni fog. Egyrészt a gyártók, másrészt saját részről. A Vista bukása ugyanis eredménykényszert okozhat és fennállhat a veszélye annak, hogy a Windows 7 sem lesz sikeres a netbookpiacon. Lampl gyakorlatilag megerősítette a néhány héttel korábbi hírt és nem véletlen, hogy például az Acer és az Intel is szkeptikusan fogadta a fapados Windows 7 tervét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kecske2 #57
  • Kecske2 #56
    "Lesz netbookokra szánt Windows 7 változat"

    Még jó hogy lesz NETbook változat, hiszen a Windows 7 a NET-ezők kedvéért készült el, ettől azt várja a globálcionista szabadkőmüves páholy, hogy az emberek (minél több annál jobb) Önként telepíti a trójai szoftvert a számítógépére (NETbookjára)

    Ez legalább akkora fogás nekik, mint a magyarországi helytartóságuknak , a MOSAD titkosszolgálatnak az iwiw.hu , ahol az emberek önként regisztrálják magukat, megadják az összes információt, az ismeretségüket így ha nem is ingyen, de olcsó adatbázist tudnak róluk nyilvántartani.
  • Ranbó #55
    Ne röhögtessél már, eleve a Win7nek a minimál RAMigénye az 1 giga ram.
    Windows XP minimál RAM az 64 megabájt (!) hivatalosan. Nem hivatalosan futtattam már (tiny)XP-t 16 megabájt virtuális RAMon. Mitől lenne bármiben is gyorsabb, mikor ab ovo hagy vagy maximum 256 mega RAM-ot a szerencsétlen júzernek abból az 1 gigából ??? XP pedig annyit használ fel belőle legfejjebb !
  • Miss Popolina #54
    ...és ilyen ízléses, ilyen szép ablakkezelő, mint a Compiz, mikor lesz bármilyen Windowsra is ???
  • Miss Popolina #53
    Nincs és ! Ezt a videót azoknat küldtem, akik szerint a Linux egy karakteres üzemmódú, használhtatlan terminál. Pedig NEM AZ. Ez a videón is látszik, egyértelműen, hogy gyerekjáték rajta, akár egyidejűleg két Windows-t is futtatni.

    "Munkára" igenis használható ilyenformán a guest Windows-okban többek között.
    Azt pedig megintcsak ne mondjátok hogy nincs Linuxra 3D-s játék, vagy hogy nincs Linuxra FPS.

    http://www.sauerbraten.org/ http://www.alientrap.org/nexuiz/ http://tremulous.net/ http://www.urbanterror.net/news.php http://www.tcelite.net/ http://www.warsow.net/ http://www.americasarmy.com/ http://www.enemyterritory.com/ http://www.planetwolfenstein.com/enemyterritory/ http://www.unrealtournament2003.com/ut2004/index.html
  • tomcsa4 #52
    Érdekes, amit írsz. Megnéztem a netbook palettát, mai itthon kapható és valóban egy részében nincs optikai meghajtó. Így fennáll az a helyzet, mait írsz.
  • Sanyix #51
    JAJ! Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • strogg #50
    Nos azért egy kicsit gondoljunk bele az átlag user gondolkodásába.
    Szeretné ha futna a word, a skype/msn, és mondjuk egy mp3. eléggé zavaró lesz, ha valamit be kell zárnia, hogy a kitekintő gyorsvonat -ban megnézze a leveleit.
    Az áltag user NEM fog boot loaderrel, meg hasonlókkal szórakozni, mert fogalma sincsen mi az. Azt az OS-t használja, ami a gépen van. Ha borul az XP (mert összeszedett valamit a netről) akkor jön a szomszéd pistike, hogy húzza újra. Ha a vérpistike épp csak felkészültebb mint a user, akkor képes optikai meghajtó nélkül is felrakni egy windowst a netbook-ra. A további probléma (ami miatt nem hiszek a win+netbook párosban), az a prograok telepíthetősége. A user vagy vesz egy külső USB-s optikai meghajtót, vagy megint kezdpdik a szaladgálás a szomszédhoz, hogy rakja már rá az x.y programot.

    Én a linux+netbook -ban hiszek, egyszerűen pofonegyszerű a működése. (csomagkezelő) Szerintem hamar rájön az m$, hogy ezzel a limitált w7 -el bakot lőnek.
  • SityiSXT #49
    Én nem próbáltam ki a Starter Editiont sem XP-ből, sem Vistából (a 7-ből meg értelemszerűen még nem tudom), de én inkább valami olyasmit képzelek el, mint az Ubuntu Netbook Remix-nél. Ott csak egy ablak lehet nyitva, és senkit sem zavar. Windowsnál három, és köpködik. Csak én találom furcsának?
  • A1274815 #48
    Látom most már nem csak személyiség zavarod van, hanem különféle identitás problémáid is.