Berta Sándor

Évente 30 órát telefonálnak a németek

Németországban egyre többet használják az ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolattartásra a mobil készülékeket. Ez derült ki a BITKOM német szakmai szervezet által készített felmérésből.

A szakemberek abból indultak ki, hogy húsvétkor, mint minden ünnepen, jelentősen megnő a forgalom, legyen szó beszélgetésekről vagy SMS-ekről. 2007-ben a német állampolgárok által telefonált 136,5 milliárd perchez képest tavaly már 150,2 milliárd percet regisztráltak, ami tíz százalékos növekedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy minden német évente átlagosan 30,5 órát beszélt a mobilján.

"A beszélt percek számának növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a 2006 óta érvényben lévő olcsóbb tarifák. Számos csomag tartalmazza már például a vezetékes hálózatokba irányuló beszélgetések lehetőségét is. Éppen emiatt a mobil hálózatokból kimenő hívások beszélt perceinek száma jóval nagyobb a beérkező hívások beszélt perceinek számánál" - jelentette ki Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

A mobil hálózatokból kimenő beszélgetések 2007-ben összesen 76,4 milliárd, tavaly viszont már 84 milliárd percet tettek ki. A beérkező hívások esetében az össz percszám 2007-ben még 60,2 milliárd, 2008-ban pedig 66,2 milliárd volt.

1999 és 2008 között a mobiltelefonokkal bonyolított beszélgetések száma az ötszörösére nőtt, 2005-höz képest pedig gyakorlatilag megduplázódott. A tavalyi év végén Németországban több mint 107 millió mobil szerződést tartottak nyilván, ez azt jelentette, hogy egy állampolgárra átlagosan 1,3 mobil szerződés jutott.

Az Eurostat európai statisztikai hivatal adatai szerint 2007 végén a német háztartások 11 százalékában kizárólag mobiltelefon volt. Ugyanez az arány a többi európai uniós országban, különösen a kelet-európai országokban, így például Magyarországon is jóval magasabb volt. A csúcstartó ezen a területen Csehország, ahol a lakások 64 százalékában csak mobiltelefon van, vezetékes nincs. A második helyen 61 százalékos értékkel Finnország, a harmadikon 53 százalékkal Litvánia található. Az európai uniós átlag 24 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #12
    Ez a hír azért olyan szenzációs, mert Németországban ingyenes a vezetékes telefonálás...
    Emellett tényleg meggondolták a németek, hogy mikor és mennyit beszéljenek a fizetős mobilon.
  • Vogel #11
    2,7 óra egy év alatt. Sztem átlag alatt vagyok :)
  • vadmotoros #10
    Január óta beszéltem 38 percet, azt hiszem így rontom az átlagot :-) December óta nem fogyott el a 3000 forintos feltöltés
  • szurop #9
    Én napi 1-1,5 órát beszélgetek barátnőmmel. Apám meg múltkor 120 ezres mobil számlát kapott, bár ebben van egy kis wap is :).
  • Taxy01 #8
    Két telefonom közül az egyik 8 hónapos, 336 órán áll. A másik már 3 éves, 597 óra.
    Azt hiszem én felfelé húzom a magyar átlagot...
  • Basic #7
    Ez a 30 óra nem tűnik soknak, sőt kevés egy átlagos mobiltelefon-használó embernek, viszont figyelembe kell venni, hogy ők egész Németország lakosságára osztották szét a letelefonált időt, így azok is beletartoznak, akiknek nincs mobiljuk, sosem telefonálnak, vagy akik alig használják azt.
  • neoG #6
    havonta megvan az éves német átlag
  • MerlinW #5
    Zseniális ez a cikk:) Hosszú percekig röhögtem rajta...:D
  • Csirke4 #4
    "Németországban egyre többet használják az ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolattartásra a mobil készülékeket. Ez derült ki a BITKOM német szakmai szervezet által készített felmérésből."
    Orly?
    Valaki talált egy 15 éves hírt és kipostolta újra vagy mi? xD
  • ssdb #3
    lol nekem a havi 10 simán megvan :D Napi 20 perc tutti. Bár hozzákell tenni vezetékes telefonom már nincs...