Berta Sándor

Ausztria kontra USA - adatátadás vagy vízumkötelezettség?

Az USA online hozzáférést követel az osztrák rendőrségi adatbázisokhoz. A kérés megtagadása esetén az osztrák állampolgárok kizárólag vízummal utazhatnának az Egyesült Államokba.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium, valamint a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) tartozó Terrorist Screening Center (TSC) és az osztrák külügyminisztérium képviselőinek egyeztetésén kiderült, hogy az amerikai szaktárca igényt tartana a rendőrségi adatbázisokhoz való hozzáférésekre és az ott tárolt emberek nevére, címére, ujjlenyomatára, illetve DNS-mintájára. Az együttműködés hátterében természetesen a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc állna. Az USA így akarja megakadályozni, hogy gyanús személyek érkezhessenek Ausztriából.

A kérés ellen leginkább az Osztrák Kancellári Hivatal Alkotmányvédelmi Szolgálata tiltakozik. Az Osztrák Adatvédelmi Tanács már tavaly ősszel óva intette a döntéshozókat attól, hogy részt vegyenek egy ilyen feltételekkel megvalósuló együttműködésben. Az indoklás szerint az Európai Tanács minden, a rendőrségi adatbázisokban szereplő személynek biztosít jogi védelmi lehetőséget, ami viszont a tengerentúlon nem valósul meg. Tisztázatlan, hogy az Egyesült Államokba kerülő osztrák személyi adatcsomagokat mely amerikai hatóságok miként és milyen célokra használnák fel. Csak azt lehet tudni, hogy az adatokat 99 évig (!) őriznék meg.

Az amerikai fél tisztában volt az osztrák ellenkezéssel. Nem véletlen, hogy Stewart Baker belbiztonsági államtitkár és az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori magas rangú vezetője már tavaly december 31-én levelet a washingtoni osztrák nagykövetségnek, amelyben tájékoztatta Ausztriát arról, hogy legkésőbb 2009 végéig a folyamat pozitív irányú lezárását várja el. Az amerikai elképzelések szerint az adatcsere két szinten valósulna meg. Az első lenne a TSC-hez való adattovábbítás a feltételezett terroristák esetében, míg a másik esetben a rendőrség kapná meg az információkat. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közölte: 25 állam működik együtt az Egyesült Államokkal, de ezen országok neve titkos.

Az adatvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy mivel jelenleg a rendszer automatikusan eltárol minden keresést, így később olyan állampolgárok is előkerülhetnek, akiket nem gyanúsítottak semmivel. Az amerikai hatóságok pedig könnyen azt hihetik, hogy az illetővel kapcsolatos keresésekre azért került sor, mert gyanús személy.

Ausztria április végéig válaszol a levélre. A különböző hivatalok (szövetségi kancellária, belügy-, külügy-, igazságügyi, védelmi és pénzügyminisztérium) szorosan egyeztetnek a kérdésben. Az elsődleges cél az, hogy az osztrák állampolgárok a jövőben is "kényelmesen és - amennyire csak lehet - biztonságosan" utazhassanak az Egyesült Államokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jonah #9
    hogy mennyire kiadjuk(ják) az adatokat arra éles bizonyítéknak vélem azt, hogy a magyarországi rendőrség az FBI-al közösen hajt végre akciókat.... kérdem én mit keres egy külföldi civil egy magyarországi rendőrségi akcióban végrehajtó közegként ?
    Mindezen felül pedig kívánom azt, hogy azt aki kitalálta ezt, hogy márpedig mindenki adja át nekik az adatokat, a tulajdon gyereke lőjje hátba a nagy USA-ban ahol több lőfegyver van polgári kézen mint a jugoszláv polgárháborúban összesen.
    Ja és mégvalami. A szitu kb. olyan, mintha én elkezdenék a te zsebedben turkálni, hogy ott mi van felírva. Amúgy pedig a magyar alkotmánnyal is ellentétes az adatok ilyen mértékű kiszolgáltatása, mert személyes adatokról van szó. Ja és persze van egy adatvédelmi törvényünk is, amely szerint a titokgazdának garantálni kell a titoknyilvántartás célját, azt más célra nem használatja fel. Ez a USA esetében nem hogy kérdéses, egyenesen nem így van. Ja és persze az adatvédelmi törvény szerint: függelen adatrendszereket nem lehet semmilyen módon összeötni, de ez amúgyis az alkotmány szellemével ellentétes (merthogy ezt is innen vezeti le a tv. készítője).
  • jozing #8
    sztem meg olyan mindegy mit ad ki és mit nem. az interpol meg ilyenek úgyis azt tudnak meg akiről amit akarnak. meg a titkos szolgálatok. inkább az hogy zsarolnak. az nem szimpi.

    amúgy a google is simán tárol a júzerekről infót.
  • Troppauer #7
    Fasszopó amcsik.
  • galocza #6
    nem is értem, miért örvend az usa közutálatnak.
  • Solten #5
    Magyarorszagnak is azt kovetni kene a peldat.

    "Az együttműködés hátterében természetesen a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc állna."

    Terrorizmus elleni harc... ez annyira szanalmas...
  • nickwearby #4
    ennek fényében édekes dolog, hogy MO pont a vízummentesség felé halad...
    vagy már van is? nem tudom követni....
  • okosan gyerekek #3
    Feri, nem fogtok jól járni, ha kiderül, hogy a személyes adatainkkal nyaljátok a nagy testvér valagát... meglátjátok...
    (Lehet küldeni a hsz-et az USA-ba, ez már talán a fentebb említett kategória határait gázolja... :) )
  • aneurysm #2
    A Brazilok meg ujjlenyomatot vesznek minden beutazó amerikaitól.
  • Amergin #1
    Vajon a magyarországi gyarmat hatóságai mennyire "működnek együtt" ezen a téren amerikai barátainkkal? Remélem minden szükséges információval ellátják őket a magyar állampolgárokról...persze csakis és kitárólag a terrorizmus elleni szent háború miatt szükséges ez.
    Nyilvánvalóan az információáramlás kölcsönös és a magyarországi hatóságok is DNS-mintákat tárolhatnak az ide érkező amerikaiakról, amelyet 99 évre megőrízhetnek...