Berta Sándor

Távközlési adattárolás - már új törvény készül

Az Európai Bíróság (EuGH) döntése számos országban új helyzetet teremtett. Nyugati szomszédunknál már dolgoznak az új jogszabályon.

A távközlési adattárolás végére évek után került pont az EuGH mostani határozatával. A testület jogerős ítéletében február 10-én mondta ki, hogy "az adatmegőrzésről szóló irányelv megfelelő jogalapon alapul". Vagyis a bíróság elutasította Írország beadványát.

Az ítélet kihirdetése után Doris Bures osztrák gazdasági miniszter azonnal felkérte a Bécsi Egyetem Ludwig Boltzmann Emberi jogi Intézetét (BIM), hogy dolgozzon ki egy új távközlési adattárolási törvényt. "Még nem kaptuk meg a felkérést és meg kell beszélnünk a minisztériummal azt is, hogy miként nézzen ki majd a dokumentum, milyen pontokat tartalmazzon. Mivel a jogszabály nem csak a gazdasági, hanem az igazságügyi és a belügyi szaktárca területét is érinti, ezért egyeztetnünk kell a kérdésben. Ráadásul a döntés kihat a büntetőeljárási szabályokra, valamint a rendőrségi és az adatvédelmi törvényre."

"Ugyan az internetszolgáltatókat valóban kötelezni lehet az adatok tárolására, azonban számos kérdés továbbra is nyitott maradt. A legfontosabb, hogy mennyi ideig őrizzék meg a cégek az információkat. Ezenkívül meg kell várnunk a kérdésben az osztrák alkotmánybíróság döntését is és figyelembe kell vennünk az Európai Emberi jogi Konvenciót, az Európai Emberi jogi Bíróság állásfoglalásait, az Európai Unió adatvédelmi irányelveit, az Európai Tanács Adatvédelmi Konvencióját és az osztrák adatvédelmi törvényt" - jelentette ki Hannes Tretter professzor, a BIM vezetője.

A szakember elmondta, hogy az Európai Bizottság március 15-ig kötelezte a tagállamokat az adattárolás bevezetésére, ezt a határidőt Ausztria semmiképpen sem fogja tudni betartani. Ettől függetlenül nem tartanak retorziótól. "Nagyon nagy veszélye van annak, hogy az adatokkal később visszaélhetnek és hogy azok alapján valakivel szemben előítéleteket fogalmaznak meg. Éppen ezért mindent el fogunk követni az adatok megfelelő védelemére. Ettől függetlenül komoly aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy ez a szabályozás képes lesz-e a kitűzött célok megvalósítására és hogy nem alkotmányellenes-e. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a nemzetközi terrorizmus és a szervezett bűnözés teljesen más kommunikációs csatornákat használ" - tette hozzá Hannes Tretter.

"A szervezetünk álláspontja nem változott ebben a kérdésben. Továbbra is kétségbe vonjuk az irányelv hasznosságát" - szögezte le Hannes Wildberger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára. Az ISPA egyébként már 2007 januárjában tiltakozott az adattárolás ellen és Roland Türke, az ISPA elnöke az irányelvet technikailag "teljesen hülyeségnek" nevezte. Az Európai Unió igazságügyi miniszterei 2006 februárjában szavazták meg az egységes távközlési adattárolásról szóló tervezetet, a vita azóta húzódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #3
    Tok jo, hogy egy gazdasagi valsag kozepen ilyenre szorjak a penzt. Gratulalok!
  • kvp #2
    Ma magyarorszagon jelenleg mindent tarolnak, ha nem tul hosszu ideig is. Ez sokkal egyszerubb, mint kivalogatni a forgalombol az erdekes adatokat. Az egyetlen elteres, hogy a tarolast az allam vegzi, tehat a szolgaltatokat senki nem kerdezi meg viszont ez nekik penzbe sem kerul, mivel mindent az allam fizet. Az eu tobbi resze meg le van maradva, ellenben az usa rendelkezik egy ugyanilyen rendszerrel, csak valami alkotmanyossagi problema miatt nem hasznaljak teljes kapacitason. A magyar alkotmanyban nincs benne a megfigyeles tiltasa, csak biroi engedelyhez vagy miniszteri hatarozathoz van kotve. Az itthon tapasztalt ellenzeki tevekenysegek miatt ez a hatarozat mar par eve minden allampolgarra ki van terjesztve. A filozofia az, hogy sokkal egyszerubb utolag kivalogatni mi kell, mint elore tudni ki lesz kesobb gyanus.
  • Tetsuo #1
    Ehhez bezzeg senki.. mert nem windoz v xbox attack