Berta Sándor

Leveleket szkenneltet a lengyel titkosszolgálat

Siemens készülékeket vásárol a lengyel posta, hogy eleget tudjon tenni a lengyel titkosszolgálat (ABW) kérésének. A Dziennik című napilap tudósítása szerint a berendezések képesek a borítékokon szereplő minden információ automatikus beszkennelésére. A megszerzett adatokat a posta rendszere ezután az ABW-nek továbbítja.

A készülékeket a posta a titkosszolgálat ajánlására vásárolja meg, és képesek nemcsak a leveleken szereplő címek, illetve nevek elmentésére, valamint a kézzel írt szövegek esetében a grafológiai elemzés elvégzésére is. Így könnyebben azonosítható a küldemény címzettje. A helyi emberi jogi szervezetek felháborodva fogadták a hírt. Jelenleg ilyen intelligens szkennelő rendszer - kísérleti jelleggel - egyedül Poznan városában működik és ezt terjesztenék ki egész Lengyelország területére.

A berendezések beszerzésére idén májusban írtak ki pályázatot, a háttéranyagból kiderült, hogy a lengyel posta átszámítva összesen 66,7 millió eurót (250 millió zloty) szán a beszerzésre. A Dziennik most azt állította, hogy az ABW igyekszik befolyásolni a tender végkimenetelét, és azt szeretné, hogy a Siemens legyen a befutó. A német vállalat végső sikere mellett szól az is, hogy Poznanban 2003 óta szintén az ő rendszerüket alkalmazzák. Ez már akkoriban is nagy feltűnést keltett, mivel a német gépek 30 százalékkal drágábbak például a japán modelleknél. Igaz, utóbbiak nem alkalmasak grafológiai elemzések elvégzésére.

"Az elképzelés sérti az alapvető emberi jogokat és alkotmányellenes. Egy borítékon szereplő minden adat a levéltitok védelme alá esik és a lengyel posta ráadásul egy közhivatal" - nyilatkozta Adam Bondar, a Helsinki Bizottság lengyel részlegének titkára. Mieczyslaw Tarnowski, az ABW helyettes vezetője ugyanakkor visszautasította a törvénytelenség vádját. Szerinte a borítékok beszkennelése önmagában nem sérti a levéltitkot, mivel a nevek és a címek csak arra kellenek, hogy összehasonlítsák őket a telefonelőfizetői adatbázisokban található információkkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #12
    A nagy demokratikus eu tagállamok lassan lekörözik a ruszkikat és a kínaiakat is a nagy megfigyelési mizériájukkal. Franciák, németek, lengyelek...stb...szépen sorban minden állam meg akar figyelni mindent és mindenkit.

    Az infó hatalom, ez kb olyan, mintha az iwiwen ráklikkelnének valakire és megnéznék kit ismer. Mert ugye, akinek az ember levelet ír, azt valószínűleg ismeri. Pl ha X ember levelet ír Y-nak, közben Y nyíltan kritizálja a kormányt (pl GY** takarodj, stb.), akkor előveszik Y-ont a biztonságiak és megmondják neki, ha nem fogja be, akkor X balesetet szenved, stb...
  • immovable #11
    ki az aki manapság kézzel ír levelet és egyáltalán a hagyományos postán adja fel?

    rengeteg hivatal (gépelt, de postán továbbított), rengeteg ember, rengeteg okos ember. sztem aki csoró és szerencsétlen itt az te vagy, nem a levél feladói. ;)

    érdekes, hogy mindehol igyekszel magad beégetni. jól megy. :)
  • endrev #10
    Már megint a bepróbálkozik a Nagy Testvér... :S

    Mikor szoknak már le erről a bolondériáról? Miért kell állandóan az alapvető emberi szabadságunkat kóstolgatni?!
  • vajon kiki #9
    én inkább megettem volna a helyében
  • pasi29uk #8
    Mostantól késni fognak a hagyományos levelek is, ha kifagy a windóz szkennelés közben
    Haverom feladott egy Balatonszeletet hagyományos levélben, és kivitte a posta :)
  • tomcat1 #7
    "Az elképzelés sérti az alapvető emberi jogokat és alkotmányellenes. Egy borítékon szereplő minden adat a levéltitok védelme alá esik és a lengyel posta ráadásul egy közhivatal"

    vicces, egy titkosszolgálatot hol érint :) magasról pottyantják le :)
  • vajon kiki #6
  • moikboy #5
    "66,7 millió eurót (250 millió zloty)"

    kösz, hogy átváltottátok zloty-ra, így máris könnyeb viszonyítani ;)
  • Cobra. #4
    Ezért problémázni, mert a postán rögzítik elektronikusan a levelek címzettjeit és feladóit. Úgy csinálnak, mintha idáig magától ment volna el a levél a címre és egy ember se olvasta volna el mi van rajta.
  • Narxis #3
    A te leveleidet is szkennelik!