Berta Sándor

A felhasználói szokásokat is tárolnák Németországban

Az adatvédelmi szakemberek és a felhasználók máris tiltakoznak Wolfgang Schäuble német belügyminiszter legújabb elképzelése ellen.

A politikus azt szeretné elérni, hogy az egyes oldalak üzemeltetői őrizzék meg a látogatóik internetezési szokásaira vonatkozó információkat és ezeket - kérésre - osszák meg a hatóságokkal. A portálok az adatokat külön bírósági engedély nélkül is kötelesek lennének kiadni. Már készül a javaslathoz kapcsolatos törvénytervezet.

"Schäuble miniszter úr legújabb ötlete jóval túlmutat a mostani hagyományos távközlési adattároláson" - jelentette ki Marcus Cheperu, a Távközlési Adattárolási Munkakör (AK Vorrat) munkatársa. "A dokumentumnak ez a része egy nagy pofon mindazok számára, akik a jelenleginél erősebb adat- és személyiségi jogi védelemért harcolnak. Ezzel az előterjesztéssel Schäuble úr és az egész német kormány nyíltan megcáfolja a tavaly hangoztatott célját, miszerint javítani akarnak az állampolgárok és az online felhasználók adatainak védelmén és hogy a jövőben támogatják az adattakarékosság elvét" - hangsúlyozta Michael Ebeling, az AK Vorrat másik tagja.

"Kiderült, hogy a miniszter nem csak azt akarja tudni, hogy mikor milyen internetes címet látogatunk meg, hanem azt is, hogy ott mit csinálunk. Legközelebb minden bizonnyal arra lesz kíváncsi és azt akarja majd eltároltatni, hogy mit beszélünk egy kávézóban vagy hogy mit nézünk a televízióban. Ez elképesztő. Ráadásul az egészet egy jogszabálytervezetben rejtették el" - tette hozzá Ralf Bendrath, az Új Médiák Hálózata nevű civil szervezet aktivistája.

A szervezet az idén január 14-én elkészült, a szövetségi információstechnikai biztonság erősítéséről szóló törvény tervezetében találta meg a rendszerre való utalásokat. Ezek értelmében a Google, az Amazon vagy például a közösségi oldalak kötelesek lennének a felhasználói szokások megfigyelésére, feljegyzésére. Az indoklás: így kiszűrhetők az esetleges "(viselkedési) zavarok".

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a honlapok működtetői és rajtuk keresztül az állam, az emberek minden egyes egérkattintásáról, mentéséről, olvasásáról vagy más online tevékenységéről (fórumbejegyzések, chatelések, megrendelések stb.) tudomást szerezne. Az információkat egyaránt megkaphatnák a szövetségi rendőrség, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA), a titkosszolgálatok és a szórakoztatóipar, valamint az utóbbi érdekeit védő szervezetek. Mindehhez bírói engedély nem szükséges és nem lenne olyan korlátozó kitétel sem, mint például hogy az információk csak súlyos bűncselekmények esetén adhatók ki és használhatók fel.

Az AK Vorrat felszólította a német parlamentet, a Bundesratot és a német kormányt, hogy töröljék a törvénytervezetből az ominózus részeket. A szervezet egyúttal azt kéri a felhasználóktól, hogy minden lehetséges módon és fórumon tiltakozzanak az elképzelés ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #11
    https://torproject.org
  • jaspercry #10
    NO COMMENT
  • AgentKis #9
    "Ilyen világba gyereket világrahozni?"

    Azért vannak akiknek vastagon megéri...
    http://kuruc.info/r/35/33699/
    Na őket nem fogják a neten megfigyelni, a szokásaikat felmérni meg ilyenek...
  • AgentKis #8
    Majd az E-otthonokban Többek között ezért nem lesz olyanom sosem...
  • kvp #7
    Mondjuk magyarorszagon most is tarolasra kerul minden adat, tehat nem csak az oldal cime, de minden egyes tranzakcio, pl. ennek a post-nak az adat mezoi is. A gond csak az, hogy tul sok az adat, tul bonyolult es tul valtozatos formatumu az automata elemzeshez es tul keves embert tudnak raallitani a feladatra. Igy hiaba van tarolva, csak akkor nezik meg ha utolag valakinek eszebe jut, hogy az adott ember internetes forgalmat meg kellene nezni, vagy elore kiszurtak az illetot. Az eddigi megbizasok egy automata adatelemzo rendszer letrehozasara sikertelenek voltak, pedig jopar magyar mi szakerto dolgozik jelenleg is a teman... (mondjuk a gond az, hogy adaptiv mi nelkul tisztan szakertoi adatbazissal nem fognak messze jutni :-))))) )
  • [HUN]FaTaL #6
    Fantasztikus. Azt nem akarják letárolni hogy hány órakor járok sz*rni? Várom már a határozatot hogy csak reggel 4 és 8 között lehet wcre menni, valamint pontban 9 óra 13 perc 38 másodperckor kezdhetünk reggelizni. Az ilyen GYP-st miért nem "löki" ki legalább a politika?
  • NintendoGC #5
    Igen Amergin! Nekem is eszembe ötlött ez a fantasztikus idézet a Matrixból... mellesleg döbbenet, hogy mennyire komoly és egyáltalán nem agyament/elképzelhetetlen dolgok vannak a Matrix filmekben!
  • Amergin #4
    "Megálltál-e már valaha megcsodálni, megbámulni zseniális szépségét? Emberek milliárdjai élik le az életüket öntudatlan..." - Smith ügynök mondja a Matrixban.
    Abban a hitben éltek, hogy "demokráciában" élünk?
    Tévedtek.
  • Frayer #3
    Milyen világ alakul ki a szemünk láttára?
    Miért nem öli meg a rohadás az ilyen trollkodó gyépéseket?

    Ilyen világba gyereket világrahozni?
  • hdo #2
    Ez a "na majd én megmutatom, hogy ki a 'hátrányos helyzetű'" tipikus 'gyépés' viselkedés. És még mielőtt mindenki kurvaanyázna, én is kerekesszékes vagyok, mint ez a nyomorék a cikkben!