Berta Sándor

A németek korlátozták a távközlési adatok továbbadását

Részben helyt adott a távközlési adattárolási törvény egyes passzusait támadó civil beadványnak a német alkotmánybíróság elsőfokú tanácsa. A döntés legfontosabb eleme, hogy a testület erősen korlátozta a tárolt telekommunikációs adatoknak a rendőrség vagy a titkosszolgálatok számára történő továbbadását.

Az indoklás szerint az információkat csak akkor hívhatná le a rendőrség és a titkosszolgálatok, hogy ha súlyos, élet- vagy államellenes, esetleg egyének szabadságát veszélyeztető bűncselekmény elkövetését akarják megakadályozni, illetve hogy ha ilyen támadásról konkrét információk vannak a birtokukban. Az ítélet azt jelenti, hogy a német kormány a kérdésben nyolc hónapon belül immár második alkalommal szenvedett vereséget és egyben veszélybe került a távközlési adattárolás jövője is. Az alkotmánybíróság a határozatával egyúttal azonnal hatályon kívül helyezte a bajorországi és a thüringiai rendőrségi törvényt.

Németországban a cégeket idén január elsejétől kötelezi a törvény a forgalmi adatok fél éven át való megőrzésére. A német alkotmánybíróság már márciusban korlátozta a jogszabály alkalmazását, amikor úgy ítélte meg, hogy az információk megőrzése, illetve továbbadása csak súlyos bűncselekmények felderítése esetén valósulhat meg. A mostani döntés gyakorlatilag a korábbi határozatot erősítette meg, igaz akkor az alkotmánybíróság kikötötte, hogy a német kormány és a parlament köteles visszaállítani a jogszabály elfogadása előtti állapotot.

"Az alkotmánybíróság csak nagyon ritkán szokta megtiltani a törvények alkalmazását vagy hatályon kívül helyezni egyes részeiket. Éppen ezért jó kilátásaink vannak és komoly esélyünk lehet arra, hogy később az egész telekommunikációs adattárolást alkotmányellenesnek fogják nyilvánítani" - reagált a bejelentésre Max Stadler, az FDP politikusa. A több mint 34 000 állampolgár támogató aláírásával ellátott beadványt benyújtó Adattárolási Munkakör (AK Vorrat) nevű civil szervezet szintén üdvözölte az ítéletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #1
    a nagy büdös heizet azonban az , hogy akárhogy erőlködnek ilyen rendszerek mellett senkit sem tudnak megfigyelni, már csak technikailag SEM.