Berta Sándor

Új év új problémák a távközlési adattárolásban

Németországban január elsején lépett volna hatályba a távközlési adattárolásról szóló törvény egyik fejezete, azonban a gyakorlati megvalósítást számos probléma hátráltatja.

A német internetszolgáltatóknak hivatalosan január elsejétől tárolniuk kell az ügyfeleik IP-címein kívül az e-mail adataikat is. A cégek szerint azonban ez jelenleg szinte megvalósíthatatlan feladat. Az információk megőrzése egyrészt hatalmas összegekbe kerülne, másrészt nincs egy megfelelő technikai útmutató, amely választ adna a különböző felmerülő kérdésekre. "Ugyan tudjuk, hogy mit kell tárolnunk, de arról már fogalmunk sincs, hogy ezt miként tegyük. Ennek ellenére át fogjuk ültetni a gyakorlatba a törvény előírásait" - közölte Andreas Maurer, az 1&1 szóvivője.

Az ügyben illetékes Szövetségi Hálózatfelügyeletnek a távközlési adattárolás technikai megvalósítására vonatkozó anyaga tavaly februári keltezésű, így érthető a vállalatok felháborodása. Nem csak egy vitatott megoldást kell alkalmazniuk, de a jogalkotók még a szükséges feltételeket sem biztosítják az előírások végrehajtásához. A megőrzött információk között kell(ene) lennie egyébként a felhasználók e-mail és IP-címének, az elektronikus postafiókra és a forgalomra, például az e-mailek küldésének és fogadásának pontos dátumára és időpontjára vonatkozó adatoknak. Ezeket egészítik ki az internetszolgáltatói információk és a világhálón eltöltött idő. A telefonforgalmi információkat a cégeknek már egy éve - hat hónapon keresztül - tárolniuk kell és azokat a súlyos bűncselekmények esetében ki kell adniuk a hatóságoknak.

"Elképesztő méretű és mennyiségű információ gyűlik össze. Csak nálunk naponta több mint 3 millió DSL-forgalmi adatot és havonta 5 milliárd e-mailt raktározunk el" - tette hozzá Maurer. A szakember elmondta, hogy az előírások teljesítéséhez különleges hardvereket kellett beszerezniük és együtt kell működniük számos szoftvercéggel. Ügyelniük kell az eredeti fájlok és a másolatok naprakészen és szinkronban tartására, ami technikailag egyáltalán nem egy egyszerű feladat. Csak az 1&1-nél több mint egymillió eurót fordítottak a távközlési adattárolás miatt szükséges beszerzésekre.

Michael Rotert, az eco gazdasági szövetség elnöke az összes szolgáltató fejlesztési költségeit 332 millió euróra becsülte. Ráadásul bizonytalan, hogy marad-e a rendszer, hiszen számos beadvány a német alkotmánybíróság előtt van. Így könnyen lehet, hogy a cégek több száz millió eurót fizettek ki a semmire. A német állam csak akkor fizet pénzt, hogy ha egy bűncselekmény miatt szükség van egy tárolt adatra.
A Szövetségi Hálózatfelügyelet illetékesei jelezték, hogy már készül egy friss útmutató, azonban kérdéses, hogy ez mikor jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • totya4 #1
    Szegények, totális állami ellenőrzés és az a bajuk hogy sok az adat... a terrorista úgyis rányom valami titkosítást a levélre amit míg világ a világ nem fejtenek vissza... akkor meg mire fel ez a nagy ellenőrzés eszméletlen kiadási költséggel, amit végül is a mi, azaz az adófizetők fizetünk? Inkább a közbiztonsággal kéne foglalkozni első körben, hogy az ember nyugodtan kimehessen az utcára. Jó, olvastam hogy a hír a németekről szól, de ami rossz, az nálunk is biztos megjelenik :)