Berta Sándor

Globális zenei adatbankká válna a Play.fm

Az eddig a DJ-knek és a kluboknak elérhető nonprofit internetes rádió a jövőben nyereségorientált globális zenei rendszerré akar válni. Azonban a jogi helyzet egyáltalán nem tisztázott.

A Play.fm-et 2004 áprilisában alapította Georg Hitzenberger és mára több mint 12 000 DJ-szettjének, rádiós műsorának és élő adásrészletének köszönhetően a világ egyik legátfogóbb zenei adatbankjává vált. A felvételek mindegyike 128 kbps-os minőségben készül. "A Play.fm rendszerében - különböző szervereken - jelenleg mintegy 1,8 terabyte adat található, amelyek biztosítják, hogy a szolgáltatás hatékonyan és az esetleges fennakadások esetén is zökkenőmentesen működjön" - közölte Georg Hitzenberger.

Az adatbázis folyamatosan nő, mert mind a DJ-knek, mind a felhasználóknak óriási igényük van rá egyrészt megjelenési lehetőségként, másrészt online katalógusként. A DJ-k feltölthetik anyagaikat és azokhoz tartozó fájlokat. A lejátszási listákat később bárki módosíthatja, azokat akár a felhasználók is kiegészíthetik, szerkeszthetik. A vezető szerint az egész rádió a wikikhez hasonlóan működik és széleskörű lehetőségeket nyújt az alkotóknak. A művészek például időjelzésekkel láthatják el az anyagaikat, amelyeknek köszönhetően könnyebben megállapítható, hogy egy számon belül hol kezdődik egy új rész és ezt a hallgatók is azonnal észrevehetik.

S hogy mik a jövőbeni tervek? Nos, Hitzenberger elmondta, hogy új ötleteket akarnak kipróbálni, jobban koncentrálnának a web 2.0-s alkalmazásokra és nyereségessé tennék a vállalkozást. Az oldalt jelenleg havonta 60 000-en látogatják, az öttagú csapat ezt a számot jelentősen növelni akarja. "Azt reméljük, hogy a látogatók száma gyorsan fog emelkedni, mert így nagyobb hirdetési kampányokat kezdhetünk el" - nyilatkozta a rádió alapítója.

Elképzelésekből nincs hiány. Az egyik ötlet szerint globális hálózatot hoznának létre, amely külföldi klubokból állna és amelyek műsorait a rádió rendszeresen a programjára tűzné. Az első szórakozóhelyekkel már meg is kezdődtek a tárgyalások. Az együttműködés megvalósulásáig a még nagyobb ismertséget akár az egyszerű felhasználók is biztosíthatják. Ehhez elegendő csak átküldeni az ismerőseiknek a közösségi portálokon a Play.fm linkjét. Egy másik elképzelés a Play.fm iPhone-os változatának kifejlesztését célozza, de felmerült az a lehetőség is, hogy létrehoznak egy WLAN rádiós szoftvert. Utóbbi esetében a felhasználók a lejátszási listákat egyetlen gombnyomással exportálhatnak a WLAN-rádiókhoz és így a kedvenc számaikat bárhol hallgathatnák.

A legnagyobb problémát jelenleg a tisztázatlan jogi helyzet jelenti. A jogalkotók ugyanis nem hoztak világos szabályokat az online rádiókra vonatkozóan. "Sok kiadóval kapcsolatban vagyunk, de nem tárgyalhatunk a világ összes kiadójával. Remélem, hogy hamarosan kialakul a szükséges törvényi háttér" - ecsetelte a pillanatnyi szituációt a Play.fm vezetője. A mostani úgynevezett Metashop-rendszer automatikusan azokba az online boltokba irányítja a felhasználókat, ahol az adatbázisban kiválasztott anyagok digitális másolásvédelem nélküli MP3-as vagy WAV formátumú változatai megvásárolhatók. A jelenlegi partnerek között van a Discogs, a SoulSeduction, a DJTunes és a Finetunes. Hamarosan megköthetik az együttműködési megállapodást a Beatport és a Juno Downloads oldalakkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #4
    Feltalálták a cuesheetet.
  • falconmaster #3
    Owned...
  • Devon Májsz #2
    Szerintem a mixeknél azokra a részekre gondolnak ezzel, ahol az új szám kezdődik.
  • B0nFire #1
    "A művészek például időjelzésekkel láthatják el az anyagaikat, amelyeknek köszönhetően könnyebben megállapítható, hogy egy számon belül hol kezdődik egy új rész és ezt a hallgatók is azonnal észrevehetik."

    Ez odabasz!!! Mi az, hogy "egy számon belül új rész" kezdődik??? Megváltozik a hang magassága, esetleg a sebessége, és különböző magasságú és sebességű hangok váltogatják egymást??? Ezt dallamnak hívják, és a zene fő alkotóeleme kellene hogy legyen. A másik a ritmus. Ha az egyik vagy a másik hiányzik, nem beszélhetünk zenéről, aki pedig ezt "szerezte", azt nem titulálhatjuk művésznek. Ahogy az egyszeri ember (jóapám) mondta mindig: Ha elég paszulyt eszek, elfingom a Nemzeti Himnuszt is, de az azért mégsem zene.

    Miért kell azt megjelölni, ha új riff következik egy számban? Aki nem süket, hallja, aki pedig az, úgysem hallgat zenét. De besírok az ilyen bulvár fogalmazványokon.