Berta Sándor

Bezár az Orangemusic

Reményteli sikertörténetnek indult, mégis keserű szájízű bukás lehet a Creative Commons licencű zeneszámokat kínáló portál sorsa. Hivatalossá vált, hogy idén április elsején, alig több mint egy évvel az elindítása után bezárja kapuit az Orangemusic.

Martin Aschauer közölte: "Ahhoz, hogy igazán versenyképessé válhasson a szolgáltatás, sok pénzt és időt kellene befektetnünk. Az Orangemusic azonban jelenleg csupán egy hobbiprojekt, ami iránt sajnos a reklámipar nem igazán érdeklődött." A tavaly februári nyitás óta számos ötlet merült fel, azonban ezeket egyrészt a kis költségvetés, másrészt az elmaradó hirdetési bevételek miatt nem lehetett megvalósítani.

Terv maradt az az adománymodell, amelynek segítségével az oldalon megjelenő művészek bizonyos összegű támogatásokat kaphattak volna az egyes dalaik után. Kiderült ugyanis, hogy egy ilyen rendszer létrehozása és fenntartása túl sokba kerülne. "Ezenkívül sok embert fel kell még világosítani a Creative Commons licencekről. Sok művész ugyanis azt mondta, hogy kész Creative Commons licenc alatt is megjelentetni a műveit, de egyúttal maradna az eddigi kereskedelmi licenceknél is. Egyszerűen nem értették meg, hogy ez nem lehetséges. Lassan mi is megérezzük a gazdasági világválságot. Nehezebbé válnak a másokkal való együttműködések, mivel csökken a cégek marketing költségvetése. Néhány fontos szponzort már elvesztettünk. De nem adom fel, jelenleg is dolgozom egy új rendszeren" - tette hozzá Aschauer.

Az Orange mobilszolgáltató cég máris bejelentkezett az Orangemusic névvel kapcsolatos tulajdon és egyéb jogokért. A fejlesztők búcsúzásképpen egy nagy szabású koncertet szerveznek a bécsi B72 szórakozóhelyre. Az Orangemusic előnye az volt, hogy a zenészek maguk határozhatták meg, hogy mely jogokat tartják meg maguknak és melyekről mondanak le. A rajongók és a hallgatók bármely művet szabadon letölthettek és másolhattak korlátlan számban és alkalommal.

Bizonytalan a Nolabel.at jövője is. Az FM5 Szabad Magazin Egyesület által a fiatal művészek és kulturális közélet támogatására négy évvel ezelőtt létrehozott programnak év végéig van támogatása, az Austro Mechana felé 2009. december 31-ig rendezve is vannak a licencdíjak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #3
    Naná, a Creative Commons olyan nekik, és persze az őket pénzelő kiadóknak, mint MS-nak a Linux... Magyarul a rémálmuk.

    Pedig nem ártana ezt és a hasonló kezdeményezéseket jobban felkarolni, mármint nekünk is, "fogyasztóknak" (pontosabban itt már nem csak bírka pénzköltőként jelenik meg az ember); és itt a zene, mint olyan, sem csak futószalagon készült, eladandó termék, kőkemény üzlet.

    Ha egyszer összejönne a cikkben említett javadalmazás is, vagy hasonló, nos akkor úgy jutnának jövedelemhez a művészek, hogy kimaradnak a zenészektől a jogokat aprópénzért megszerezni próbáló kiadók, a jogvédő ügyvédcsordával együtt, és mindezt - manipuláció és korrupció nélkül - olyan arányban amilyenben valóban kíváncsiak rájuk az emberek. (Persze tudjuk, nem igazán a legszínvonalasabb szokott lenni a legfelkapottabb, de azért annak is megvan a közönsége. Ha nem 1/10 rész jut a művésznek, mint most, az már talán nem is olyan kevés.) Talán kevesebb lenne az olyan zene, amit csak a pénzért csinálnak. (Nahh, asszem már alszom, és álmodom.)
  • szlovákiai hun #2
    Nem lepődnék meg, ha a hárpia jogvédők keze lenne a dologban, hogy ne kössenek szerződést az említett cégek, így sok suskától esnének el ezek a pénz janicsárok.
  • B0nFire #1
    Hát, na ja! Marad a torrent.