MTI

A U2 új lemeze a kiadók félelmeinek iskolapéldája

A U2 napokban megjelelő albuma jól illusztrálja a válságban lévő lemezipar félelmeit és reményeit, amely egyrészt a kalózkodással néz farkasszemet, másrészt a kereskedelmi kínálat változatosabbá tételével igyekszik növelni eladásait.

Az Island/Universal gondozásában megjelenő No Line On The Horizon című lemez pénteken kerül a boltokba Franciaországban és Izlandon, Bono és együttese szülőhazájában, hétfőn a világ más részein, kedden pedig Észak-Amerikában. Az idei év egyik legjobban várt korongjának számító album azonban kalózkiadásban már napok óta elérhető a fájlmegosztókon. Márpedig az Universal számos óvintézkedést tett a lemez megjelenése előtt. Az albumot nem küldték el az újságíróknak, akik csak lemezboltokban hallgathattak bele, és csak néhány nappal a megjelenés előtt kapták meg. A meghallgatásokat is szigorú biztonsági intézkedések kísérték: január végén Párizsban az újságíróknak előbb le kellett adniuk a megőrzőbe mobiltelefonjukat, kabátjukat és táskájukat.

A lemezkiadóknak a kalózkodás megakadályozását célzó erőfeszítései azonban gyakran csak annyit érnek, mintha gyűszűvel akarták volna a Titanicból a vizet kimerni. A Forbes magazin szerint most az Universal tulajdonában lévő egyik ausztráliai portál a vétkes a kiszivárgásban: az internetes oldal a megjelenés előtt mintegy tíz nappal két órán át fizetős letöltésre kínálta fel az albumot, amíg rá nem jött a tévedésére. Az U2-rajongók fórumain az internetezők egyenesen azzal vádolták meg az Universalt, hogy saját maga szervezte meg a kiszivárogtatást, hogy így reklámozza az albumot, amely megjelenésekor úgyis a lemezkalózok áldozata lett volna. A dalok ugyanis csak részei az együttes és a kiadó kínálatának.


A No Line On The Horizon öt különböző formátumban (és áron) jelenik meg: standard CD-n, film megtekintését is lehetővé tévő digipack változatban, CD-t is tartalmazó magazin és egy 64 oldalas folyóirat formájában, CD-t, DVD-t, könyvet és posztert tartalmazó "box" formátumban és vinillemezen. Az album piacra dobásának kereskedelmi stratégiája híven tükrözi a hanglemezipar azon szándékát, hogy a választék bővítésével védje ki a CD-forgalmazás súlyos válságát.

A Nine Inch Nails amerikai együttes például a honlapján különböző formátumokban kínálta - lemezkiadó közreműködése nélkül megjelentetett - legutóbbi albumát: a 36 szám közül kilenc ingyen letölthető volt, mind a 36-ért 5 dollárt kértek, 10 dollárt kóstált egy dupla CD, 75-be került egy rövidített Deluxe DVD és 300 dollárba egy teljes, dedikált Deluxe DVD változat. A MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásáron ismertetett egyik tanulmány szerint az együttes egy hét alatt 1,6 millió dolláros bevételre tett szert a lemezzel, amely az Amazon internetes áruház letöltéseinek élére került 2008-ban. Ez az elv a kalózletöltések ellenére érvényes lehet az U2 albumára is. "Az, hogy letöltöttem az albumot, még nem ok arra, hogy ne vegyem meg 50 euróért a lemezt is" - írta egy francia rajongó az egyik U2-s fórumon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hol9672 #19
  Jellegtelen, unalmas zene ez. Szitúgy nem értem a Coldplay sikerét, mert az is olyat játszik.
 • FoodLFG #18
 • qwas #17
  Igy mar jobban hangzik. Akkor megsem nalam volt a hiba csak nem kapcsoltam be a "hibajavitast". Nem szeretem a U2-t csak szemet szurt ez ott fennt.
 • Molnibalage #16
  Az az egyetlen ami megvan és talán van rajta 3 jó szám...
 • Sanyix #15
  "a boltokba Franciaországban, Izlandon, és Bono együttese szülőhazájában,..."

  így kellett volna.
 • Sanyix #14
  azt akarta írni, csak rossz helyre tette az ést, és a vesszőt.
 • qwas #13
  "a boltokba Franciaországban és Izlandon, Bono és együttese szülőhazájában, ..."
  A U2 Ir zenekar Dublinbol nem pedig Izlandi, bar lehet csak az en szovegertesemmel van baj :).
 • asdasdasd #12
  Ez az album elég szar lett.
  Kellene valami Joshua tree féle lemez már...
 • traveller #11
  robertone összefoglalta a lényeget kb erre gondoltam
 • roliika #10
  Ez a linkelt zene...valami rettenet. Bár annak idején Björköt is vették. :D