Gyurkity Péter

Átveszi a vezetést az online zene

A hagyományos CD-eladások elvesztik túlsúlyukat a zeneiparon belül, az online digitális formátumok pedig előnybe kerülnek az elkövetkező években. 2013-ra alaposan megváltozik az erőegyensúly.

A Jupiter Research most közölt előrejelzésében alapvetően más számokat sorolnak fel, mint a tavaly ilyenkor elkészített korábbi tanulmányban. Egy év alatt ugyanis sok fontos tényezőt figyeltek meg, a megkérdezettek válaszai alapján pedig arra számítanak, hogy a hagyományos CD-eladások a korábban vártnál gyorsabb ütemben szorulnak majd vissza. Az új évtized hajnalán már észrevehető lesz a változás.

A legfontosabb ezek közül a megszokott offline fizikai formátumok visszaszorulása lesz. Jelenleg ezek még 64 százalékos részesedéssel vannak jelen a zeneiparon belül, ha az amerikai bevételeket vesszük alapul, 2013-ra azonban egészen 40 százalékra süllyedhet súlyuk. Az így megüresedő helyet szinte teljes mértékben a digitális zenei formátumok foglalják majd el, részesedésük pedig 5 év múlva eléri majd a 41 százalékot - kicsiny, ám nagyon is fontos előnyt jelent ez, amely előrevetíti a status quo változását. A CD-eladások tehát minden egyes évben nagyjából 9 százalékkal visszaesnek majd, amely gyorsabb visszaszorulást jelent a korábban előrejelzetthez képest.

A stúdiók és kiadók számára ez elsősorban azt jelenti, hogy fel kell készülniük az új korszakra, a közelmúltban megkezdett okos, a digitális platformokat támogató, azokkal együttműködő stratégiát pedig tovább kell folytatniuk, mi több, ki kell terjeszteniük. Ebben nyilván tekintettel kell lenniük arra, hogy a digitális rohamot az iTunes és az Amazonhoz hasonló online boltok vezetik majd, amelyeken keresztül 3,2 milliárd dollár értékben találhatnak gazdára a művek, míg az előfizetéses alapon működő vetélytársak alig 500 milliót kaparhatnak össze. Ez még akkor is nagyon fontos részlet, ha az előfizetések tulajdonosai gyakrabban és többet vásárolnak.

A fájlcserélők órási tömegéről szintén nem feledkezhetünk meg, bár ez a zeneipar számára legfeljebb kedvezőtlen tényezőket jelenthet. A cél itt nyilván minél több felhasználó bevonása a digitális zenei eladásokba, ám arról nem szól a fáma, hogy ez milyen esélyekkel valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kriszwells #17
    "Én pl. vocal trance rajongó vagyok és Magyarországon a stílus tudatosan vissza van fogva (jó, nem annyira mint pl. USA-ban, de azért az mégiscsak 1 másik földrész lol)."
    Ezt miért írtad? Kíváncsi vagyok, hogy egy zenei stílust, itt mondjuk ezt, miért is fogják vissza?
    Én valójában mindenféle zenét meghallgatok, de amit mindíg is szerettem az a disco, techno, trance azt hiszem, remélem jól gondolom, de ezekből is volt pár ami kifejezetten nagy kedvenc volt, sose tudtam pontosan hova tartozik, hogy keressek ilyen zenéket, talán pont ez a vocal trance az amit keresek, meglátjuk, utána nézek.
  • llax #16
    A 128-at bármin lehet hallani... A 2000 Ft-os PC-s aktív hangszórókon is. Talán csak egy 30 éves szovjet Sokol rádión nem lehetne hallani...

    Valójában a 256-320kb/s tömörítés is csak "near cd quality", mint minden veszteségesen tömörített formátum, csak ott az átlag eszközökön nem hallható különbség.

    Jobb stúdiókban már régen nem 44KHz/16bit-el dolgoznak, így az igényesebb ZENEMŰVEKET netes terjesztésnél nem lenne gond jobb minőségben is kiadni... Egynyári popslágereknek jó a 192-256kb/s MP3 is (főleg csak "háttérzajként" hallgatva), vérpistikéknek jó a 64-128kb/s MP3 is.

    A jobb minőséget lemezen kiadva (DVD-A, SACD) akkora üzletet akartat csinálni (árak, haszon), hogy gyakorlatilag belebuktak, mert még a megcélzott körökben sem terjedt el a várt mértékben. Sem a lejátszók, sem a lemezek. Netes terjesztéssel talán változhatna a helyzet.
  • tmisi #15
    Most miért baj hogy CD-t vesz? Legalább fizet érte és támogatja az előadót. Persze ezt MP3 esetén is lehet, ha fizetős oldalról, online zeneáruházból tölt az ember.
  • Zolka #14
    Hol van az a szép lány, aki a cikkhez tartozó pici képen volt? Csak azért klikkeltem rá, hogy majd látom nagyban... most átverve érzem magam. :-S
  • Atisz #13
    Igen, már a 192 is nagyon jó. Az lenne ugyebár a "near cd quality"...

    Azért a 128-at ki lehet hallani :/
  • vajon kiki #12
    128 kb/s fölött nincs nagyon kevés zenén lehet hallani a tömörítést és nagyon jó fül kell hozzá

    96-128 kb/s-nél sem rossz még a minőség .. 192 kb/s pedig még mindig jó tömörítési arány.... szoval érdemes 96-192 kb/s-ig tömöríteni mindent.
  • Atisz #11
    Háát ahhoz hogy a 320kb/s-es mp3 és a CD között hangsúlyosabb különbséget érezzen valaki, elég vájtfülűnek kell lenni...
    Én inkább a felvétel minőségét és a CD "tisztánszólását" állítottam volna párhuzamba. Mindenesetre az mp3 mellett szól, hogy sok olyan zenét csak így tud megszerezni a többség (nem akartam azt mondani hogy mindenki :P), ami egyébként elérhetetlen. Én pl. vocal trance rajongó vagyok és Magyarországon a stílus tudatosan vissza van fogva (jó, nem annyira mint pl. USA-ban, de azért az mégiscsak 1 másik földrész lol).
    Tehát vagy kell fejleszteni az elosztást és nem csak kommersz meg divatzenékkel szédíteni a népet, vagy szépen csendben maradni és elviselni ahogy töltögetnek az emberek...
  • gosub #10
    A stúdiókban is át kéne térni az mp3ra, felesleges az a parasztvakitó 24bit. Meg a mikrofonokra is érvényes ez, minek félmillát költeni rá mikor 5-6000ért kiváló Hamát lehet kapni amin tök jól szól a Jung-csang zongora a Dyras mp3 lejátszón! A tv-nél is megy a nyálverés, pedig a legtöbb embernek elég lenne a HD Ready matrica és valójában felinterpolált youtube videó. És a vizet meg nem is tudom minek tisztítják? Nem vájt szájúak nem is éreznék a különbséget! :-))
  • FoodLFG #9
    Egy jó dal mp3-ban is jó dal marad.
    Persze sohasem árt, ha ennél jobb minőségű az anyag. :)
  • macleod2005 #8
    kedves who am I 7, tisztában vagyok a cd-működésével, az arra felvett audioanyaggal stb-vel... viszont én nem műanyag dobozból hallgatom a zenét, és igen, vagyok akkora "barom" hogy megveszek egy cd-t hogyha tetszik... Mellesleg van bakelot lejátszóm is, csak tudod, azon nem lehet megszerezni minden számot ami érdekel....
    Mellesleg légyszives fejtsd ki, hogy hol írtam hogy a cd tökéletes??? azt írtam hogy fényévekkel jobb mint az mp3... először tanulj meg olvasni, mielött le "pöts" özöl valakit, te pöts......