Berta Sándor

Keresettek az interneten a bakelitlemezek

Még mindig nagy értéknek számítanak a régi hanglemezeknek, így nem véletlen, hogy virágzik az online bakelitkereskedelem. Pont a mostani gazdasági világválság idején az emberek keresik az értékálló befektetéseket. Nos, ilyen termék lehet egy régi fekete korong.

Sokan már az '90-es években, a CD elterjedésekor azt jósolták, hogy gyorsan eltűnnek majd a piacról a bakelitkiadványok. Ez azonban nem következett be. Számos helyen lehet még ma is kapni hanglemezeket és ezeket bizony nem csak a DJ-k vásárolják, hanem a kurióziumokra vágyó felhasználók is. A legkeresettebbeknek az első kiadások és a ritka darabok számítanak, amelyek gyakran cserélnek gazdát komoly összegekért az internetes aukciós portálokon. A bakelitművek értékéből az sem von le semmit, hogy a digitális média minősége jobb, a kereslet folyamatosan nő a régi kiadványok iránt.

"Ugyan a piac állandóan változik, de a bakelitlemezek mégsem tűntek el. Naponta találkozom olyan esetekkel, amikor az emberek pusztán anyagi, értékállósági szempontokból vesznek ritka korongokat. Ez a jelenség azonban nem csak a mostani válságra vezethető vissza. Egy ritka ABBA-lemez értéke ugyanannyi, mint egy limitált példányszámban piacra dobott dance-korongé" - hangsúlyozta Gerd Thorsch, egy szakmai honlap ügyvezető igazgatója. Oldala lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy eladják a bakelitlemezeiket vagy újakat vásároljanak. A gyűjtők pedig igazi gyöngyszemekre bukkanhatnak.

A piaci árakat viszont nem csak a gazdasági világválság és a kereslet határozza meg, hanem iránymutatók lehetnek a most áprilisban Utrecht városában tartott legnagyobb európai bakelitvásár árkategóriái is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Molnibalage #29
  Cooledit Pro 2 félprofi? Akkor mi a profi? Az egy nagyon komoly cucc szerinem.
 • Daza500 #28
  Egyszerűbb, ha 12"-esnek hívod vagy LP-nek, a kicsit meg 7"-esnek.
 • Eloldeszka #27
  Ezt még írja be valaki ötször légyszíves, annyira jó olvasni eddig is nyilvánvaló dolgokról.
 • Alvarez999 #26
  Az átlagember sok egyéb között sem lát különbséget, ám ez nem ok arra, hogy én vagy te se lássuk a különbséget. Avagy a Windowst neked is a Word jelenti, az Internetet az IE, a Linuxot meg a KDE?
 • Ferrer #25
  Kit érdekel?
  A guargumi sem gumiból van.
 • mad mind #24
  Ugyan nem probléma, csak az emberek megszokták, hogy bakelitnek nevezzék. Ez olyan mint a black hat, white hat hacker, az átlagembernek nincs különbség.
 • dara #23
  Akkor alap kellene hogy legyen az is, hogy nem létezik bakelitlemez. Mert ugye még véletlenül sem bakelitből van...
 • Alvarez999 #22
  A zajszűrés mindig kétélű fegyver, mert még nem találták fel azt a szűrőt, amely egy frekvenciatartományból csak a zajt szűri ki, miközben a zenét változatlanul meghagyja. A zaj alapvetően véletlen jellege miatt ez nem is igen lehetséges. A Cool Edit is csak azt teszi, hogy a megállapítja a zaj spektrumát és ezután adott szélességű és jóságú lyukszűrőt ereszt a hangra. Szerencsés esetben a zaj spektruma nagyon elkülönül a zenéétől, ekkor nincs nagy baj, különben azonban... Ismerem, anno én is kipróbáltam, aztán nem használtam. Ez amúgy is ízlés dolga, akit nagyon zavar a zaj, az nyilván inkább fogja használni.

  A pattogást én is kézzel szoktam kiszedni, csak hát ez nagyon időtrabló eljárás. A programra csak a keresést szoktam bízni.

  Régebben archiváltam magamnak pár féltett LP-met, azoknál kizárólag a nagyobb pattogásokat szedtem ki kézzel (ill. úgy-ahogy kompenzáltam a DC-offsetnek a lemez hullámosságából adódó, lassú periódusú változását), minden egyéb zajszűréstől tartózkodtam. Ennek oka az volt, hogy a lehető legkevésbé akartam belenyúlni magába a zenébe.
 • Alvarez999 #21
  Akkor nevess csak, mert én pl. mindig vinylt mondok, még rövidebb is egy szótaggal. Mi a szokatlan abban, ha az ember a dolgokat a nevükön nevezi?
 • Eloldeszka #20
  És te egy beszélgetésben kajak vinilt mondasz bakelit helyett? na ne nevettes!