Berta Sándor

Új bevételi forrásokat keres a zeneipar

A vasárnap Cannes-ban kezdődő MIDEM zenei kiállítás egyik legfontosabb témája az új bevételi lehetőségek meghatározása lesz.

A rendezvényen több mint 85 ország képviselői, zenészek, kiadók és a szakemberek tanácskoznak majd arról, hogy milyen módon juthatna még több bevételhez a zeneipar. Az egyik fórum mottója stílusosan "Hol a pénz?", és a rövid kérdés nyugodtan lehetne az egész esemény mottója is. Abban egyetértenek a piaci szereplők, hogy jelenleg a legnagyobb problémát a gazdasági világválság, a zenei fájlcserélés és a kiadók csökkenő befolyása jelentik. A szakértők abban egyetértenek, hogy a megoldás kézenfekvő: az internet. Vagyis erősíteni kell az online eladásokat, új terjesztési módszereket kell kidolgozni és az előadóknak új kapcsolatot kell kiépíteniük a rajongókkal.

Az idei MIDEM tiszteletbeli vendége az az Oroszország lesz, ahol a zeneiparban mintha minden a világ többi részén tapasztaltakkal ellentétes módon történne. Oroszországban ugyanis évente 10 százalékkal nőnek a másutt drasztikus mértékben csökkenő zenei CD-eladások és az online terjesztés is egyre meghatározóbb a piacon.

Az alternatív elképzelésekre jó példa a NoMajorMusik, amely lehetővé akarja tenni a felhasználók számára, hogy akár anyagilag is támogassák kedvenc zenekaruk vagy énekesük legújabb lemezének elkészítését. A költségekből részt vállaló rajongók természetesen a későbbi bevételekből is részesednek. A nagy kiadók továbbra sem túlzottan fogékonyak az új ötletekre. A többségük a perek és a digitális másolásvédelem feladása után ragaszkodik ahhoz, hogy az internetszolgáltatók keményen lépjenek fel a sok zenei fájlt vagy albumot letöltő személyekkel szemben és blokkolják vagy szüntessék meg az illetők internethozzáféréseit.

Emellett a témák között szerepelnek a közösségi portálok és a mobil készülékek jelentette új zeneterjesztési lehetőségek, az új fajta hirdetési megoldások kidolgozása, illetve a zeneszámok és akár a teljes albumok integrálása a számítógépes és videojátékokba. Szintén szóba kerülnek majd az esetleges újabb zenei játékok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #19
    Eszem ágában sincs a DJ féle lemezjátszást előadásnak nevezni. Sőt. Csak figyelmesen kell olvasni a soraim között is.
  • enginer #18
    "A Beatles óta egy cseppet változott a technika:-) Ma már minden további nélkül elő tudnák adni élőben is."

    Ha azt előadásnak nevezed, hogy egy DJ felrakja a lemezt és bólogat hozzá, akkor igazad van. :D
    Akkoriban ez még nem volt divat.
    A koncert látogató közönség valahogy nem favorizálja a playback "művészeket" és talán ezért lett egy időben a "unplugged" akkora divat!
  • B0nFire #17
    Nézd meg ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=H0LVnayxqNg
    Itt fent ugyanez az úriember mutat be egy VST hangszert különböző stílusokban: etnikai ütőhangszerek, full orkeszter, vagy az általad oly sokra tartott elektronikus DJ stílusban. Amint mondtam, ember+hangszer kell az előadáshoz, és természetesen nem árt kihasználni a modern technikát. Ma a számítógép úgy hozzátartozik egy zenéhez, mint bármilyen más hangszer. Ezzel nincs is gond. Csak meg kell tanulni hangszeren játszani, és zenélni kell, nem pedig összelopkodott loopokból összelopkodott programmal gyártani a szemetet.
  • B0nFire #16
    A Beatles óta egy cseppet változott a technika:-) Ma már minden további nélkül elő tudnák adni élőben is.

    Ferrer: szerintem egyikünk csúnya nagy tévedés áldozata. Az általad belinkelt emberkék milyen hangszeren játszanak, és miért nem lehet előadni élőben? Mindent elő lehet adni, csak megfelelő számú ember kell hozzá. Tudod ezt hívják "zenekarnak". Aki meg egyedül játszik, az a szólista, de mivelhogy egy hegedűszólót baromi unalmas lenne 3 és fél órán át hallgatni, általában a szólistákat is kíséri egy kísérőzenekar.

    Vagy csak vess egy pillantást erre. Ők ketten bármit elő tudnak adni. Ismétlem: bármit. Volt hozzájuk szerencsém élőben is Budapesten jó néhány évvel ezelőtt.
    http://www.youtube.com/watch?v=8vI_oYfeAZ8
  • enginer #15
    Asszem talán a borsörmester megjelenésekor jelentette be a Beatles, hogy ezt már nem tudják élőben előadni és nem is koncerteztek többet.
    Szinte minden dalukat sorozatos rájátszásokkal, bonyolult hangszereléssel és effektekkel készítették, amit koncerten nem tudtak volna előadni.
  • Ferrer #14
    http://www.di.fm/
    Az oldal első részében található stílusokból kb. egyiket sem.
  • cateran #13
    hehe tenyleg..mely zenei stilus az, melyet nem olyan konnyu eloben tolni? Avass be pajtas...
  • B0nFire #12
    Ferrer. Én meg annyira szeretem, amikor az SG fórumot egyesek csak arra használják, hogy másokkal személyeskedjenek, ha már a témához érdemben nem tudnak hozzászólni.

    Sajnos nem tudom, milyen zenei stílusról beszélsz. Mi az amit nem lehet előadni élőben? Talán az elektronikus zenére gondolsz? Mi van Jean Michel Jarre-ral, vagy Vangelissel? Ők élőben nyomják, és nem lehet rájuk fogni, hogy - szavaiddal élve - "idióta metálosok" lennének. Sajnos én őskövület vagyok, és még megragadtam az ember+hangszer=zene képletnél. Ezt - bármilyen műfaj is legyen - elő lehet adni élőben. De remélem te tudsz ilyet mondani, ha már felhoztad a témát. Kíváncsian várom.
  • Ferrer #11
    Bonfaar,
    Ha te aktív zenész voltál, akkor biztos tudod, hogy vannak zenei stílusok, amiket nem lehet csak úgy eljátszani élőben. De az is lehet, hogy ezeket te nem tartod művészetnek, mert pl. idióta metálos vagy. Nem tudom.
    A másik, hogy ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy a grafikusok álljanak ki az utcára graffitiket festeni, és talán majd *egyszer* felfigyel rájuk valaki (valszeg senki)

    A zene ma egy termék, amit el kell adni. Ha nem tetszik, lehet menni hobbizenélni, nem ugyanarról szól a kettő.

    Amúgy úgy szeretem, amikor ilyen SG-s híreknél az emberek tucatnyi mentséget hoznak fel a lopásaikra.
  • Balintos #10
    Koncertezni kell. Ez nagy probléma azoknak a SZTÁRoknak akik számítógépes utómunkák nélkül halgathatatlanok.