Gyurkity Péter

Több opcionális programmal érkezik a Windows 7

A tesztelőknek már korábban szemet szúrt, hogy a legújabb előzetesben immár az Internet Explorer is "kikapcsolható". A Microsoft ezután jelezte, hogy több fontos komponens esetében is ezt a megoldást választották.

Arról mi is beszámoltunk a héten, hogy a Windows 7 build 7048 esetében egy érdekes opcióra bukkantak az azt letöltő felhasználók. Kiderült, hogy a szoftvercég elszánta magát a lépésre, és lehetővé tették a beépített böngésző eltávolítását, amely azonban csak a hivatkozásokra, valamint magára az indítófájlra vonatkozik - a fontos komponenseket és egyéb tartozékokat nem pucolhatjuk le a rendszerből, amely azonban egyáltalán nem hátrány.

Klikk ide! Egy pénteken megjelent hivatalos blogbejegyzésből viszont azt is megtudhattuk, hogy a Microsoft nemcsak a böngésző, hanem számos egyéb, korábban az operációs rendszer szerves részeként érkező program esetében is alkalmazza majd a megoldást. A végleges verzióban tehát az Internet Explorer 8 mellett (többek között) a Windows Media Player, a DVD Maker, a Windows Media Center, az XPS technológia, valamint számos egyéb alkalmazás is eltávolítható lesz, azt viszont (a felhasználói visszajelzésekre hivatkozva) nem teszik lehetővé, hogy magukat az állományokat is mellőzzük a feltelepített rendszerből.

A megoldás egészen pontosan az alábbiak szerint működik: az eltávolítást követően az indítófájlok, valamint az operációs rendszerben található, az adott programra mutató összes hivatkozás eltűnik, a program összes állománya azonban marad a merevlemezen. Az egyetlen változás ezek esetében, hogy a rendszer indulásakor ezen fájlokat nem tölti be a Windows 7, így egyrészt gyorsul a bootidő, másrészt pedig rögtön kisebb felületet nyújtunk az esetleges internetes támadóknak, akik a beépített alkalmazások sebezhetőségeit igyekeznek kihasználni. Mivel az állományokat nem törli le a rendszer, így továbbra sem lesz szükségünk a telepítő DVD-re, amennyiben mégis igénybe szeretnénk venni az eltávolított alkalmazások szolgáltatásait.

Az Internet Explorerrel elindult megoldás tehát mostantól kezdve a hivatalos politika része Redmondban - azt az újságírói érdeklődésekre sem árulták el, hogy a lépésben mennyire játszottak szerepet a különböző trösztellenes vizsgálatok és eljárások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #162
    linuxban a kedvencem mikor megmondja hogy jaj hiba van megakarod javítsam vagy tökölsz vele te? nyomsz egy i és kész vége megvan :D

    vagy más esetben, hogy valami gáz van de próbáld meg terminálban ezt a parancsot. beírod és működik minden, vagy kapsz több infót mi pontosan a baj.
  • lami321 #161
    Lehet erosen tulzonak tunik. De hogy evekkel ezelott el hagytam a windows es el kezdtem a doglokkal komolyan foglalkozni. Es hogy mostmar muszaly neha hasznalni, vagy irni ra ezt azt. hat halal. Nem is magaval a windowsal van bajom mert hat jo egy csekely kepessegu operacios rendszer es kesz. Hanem az M$ nek a mentalitasaval. Mar az is haladas lenne ha az M$ technetes dolgokat hozza csomagolnak a oprendszerhez... Mert a legtobb pistike nem is ismeri azokat az eszkozoket. Evekig nem birtak be pakolni a xp telepitobe par sata drivert.. helyette csinalja az egyszeri felhasznalo, hat ez aztan felhasznalo barat...
    Igaz Linuxon el kenyelmesedik az ember. Ha valami kidoba egy hiba uzenetet akkor vagy egybol latszik rajta hogy merre micsoda, vagy par sorban le irja mi lehet a gond hol merre indulj el. esetleg mit csinalj. Azutan latni ujra windwosban hogy 8499-es hiba keresse fel a rendszer gazdat! Ez felhasznalo barat? Na meg folyton feltalaljak a spanyol viaszt, de minden trivialis szoftver szabadalmukon lovagolnak... Meg azon a rakas sz@ron nem tudom mit lovagolnak reg meg kellett volna nyitni a forras kodokat. Jah de akkor 2 nap mulva a legujabb virusok lepnek el a felhasznalokat:D De szerintem rohaly hogy sulyos tiz ezer forintokert - jolvan elhiszem sokaknak jol megy de nekem nincs keret ilyen hulyesegekre mint Windows, MS office, etc... - meg kapod a program leforditott binarisat egy adott architekturahoz optimalizalva...En Tamogatom a Microsoftot es remelem minnel dragabban fogja adni ezeket a selejtes termekeket, es jol meg tomi a zsebeit. Es tenyleg remelem valahogy eleri hogy kotelezo legyen meg vasarolni a szoftvereket. Bar az nem all erdekeben mert tomegesen partolanak el az otthoni felhasznalok... Es ha mar a munkahelyen sem visitana a titkarno mert otthon is a pingvines hulyeseget kell hasznalni es van rajta sokkal jobb jatek mint a pasziansz... El jonne az M$ vege:D:D:D:D:D:D:D:D
  • balee66 #160
    A két bekezdést úgy akarod beállítani, mintha az első a második következménye lenne (ok-okozat), pedig egyáltalán nincs így.
    Hidd el, ha a Linux elterjedtsége akkora lenne mint a Windowsé, ugyanannyi vírus lenne Linuxra is.
  • Palinko #159
    a hackerek igen is fejleszthetnek op rendszert, és nem szükségszerű számítógéppel bűnözniük tudod válaszd ki a kakukktojást, white hat, red hat, black hat :D

    a wikipédiáról:
    "A Hacker kifejezés alatt olyan számítástechnikai szakembert értünk, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus avagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri. Ezek a szakemberek a számítástechnika egy vagy több ágát rendkívül magas szinten művelik, nagyon gyakran ők azok, akik „létrehozzák” azokat az eljárásokat amik alapján a számítógépek vagy a hálózatok működnek.

    A szó eredeti jelentésében olyan nagy tudású szakembert jelentett, aki szakmáját lelkesedésből is űzte, akár „művészi” gondossággal; számos való történetet és „legendát” találunk a hackerekről, akik lehetetlennek látszó dolgokat voltak képesek előhozni egy-egy eszközből.

    A számítástechnika és a hálózatok elterjedésével, illetve a hálózati elérés akadémiai (tudományos) használata helyett megjelenő kereskedelmi szolgáltatás jellegű változásával a nagy szaktudással rendelkező emberek összetétele is megváltozott. A nagy tudású szakember mélyen ismeri a számítástechnikai rendszereket, ezáltal képes lehet egy adott rendszerbe „betörni” (azt illetéktelenül használni), avagy amennyiben valamilyen motiváció hatására cselekszik, képes onnan információt a saját maga vagy mások számára eltulajdonítani. Ezek a szakemberek gyakorlatilag a számítástechnika egy adott vagy több részének rendkívül magas szintjén vannak, amelyet folyamatos önképzéssel arra a szintre fejlesztenek, amikor már önmaguk fedezik fel az adott biztonsági réseket egy adott operációs rendszeren,- avagy az interneten meglévő kommunikációs szabályrendszerek, protokollok mechanizmusának biztonsági hibáira jönnek rá."

  • MiZY #158
    Segitek! :)

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hacker
  • MiZY #157
    Nezz utana surgosen, hogy mi a hacker szo jelentese! :)
  • FefeeX #156
    már a neved is megmondja a frankót, de a hejes... bocsánat, a helyesírásod is hagy némi kívánnivalót maga után. Amúgy nem beszélsz annyira hülyeségeket, csak Te meg másik oldalról esel erős túlzásokba.

    Érdekes a "komolyabb" egyetemek közül soknál Windows XP az oprendszer, és Server2008 a szerver rendszer, ahogy rengeteg multinál is... Pedig dolgoztam már 1-2nél... Emellett van még párról infóm. Minden esetre amit írsz tény, nem a linuxtól lesz biztonságos a rendszer, hanem attól, hogy valaki ésszel használja-e. Amennyiben sok éve vírusirtó nélkül és tűzfal nélkül használja a wint, de nem nézeget "olyan" oldalakat, nem tölt le "olyan" fájlokat, és nincs rendszergazdai jogosultságokkal bejelentkezve, szinte már védett is a legtöbb dologgal szemben. (Emellett azért vicces az a kijelentés hogy "még egy darabbal sem volt dolguk", nyilván víruskereső nélkül tudna róla ha vírus lenne a gépén )

    A hackerek meg általában nem szoktak rendszert fejleszteni
  • lami321 #155
    folytatasa:
    3, Mindenki tesz a velemenyetekre, mert valahogy azok a hackerek velemenye mervado akik atlatjak es nap mint nap foglalkoznak fejelsztik a rendszert.
  • lami321 #154
    Sokan hangoztatjak ezt az egysegesedik a linux... Nem fogjatok fel hogy 1, a linux kelloen el terjedt, mert szanalmas peldaitok nem terjed tul az idiota felhasznalo dolgokon arrol nem tehetek. De komolyabb helyeken, normalis egyetemeken, vagy csak ahol szukseg van nagy rendelekezesre allasra, stabilitasra, rugalmassagra a windows alkalmazasa meg csak viccnek sem merul fel.
    2, senki nem akrja hogy te is linuxot/solarist/bsdt/etc.. hasznalj mert attol hogy linux/solaris/bsd/etc... nem lessz biztonsagos hanem attol lessz csak biztonsagos hogy te tudod hogy mit csinalsz. Nem ugy mint a windows felhasznalok azon alfaja akik mondjak hogy ok mar 3 eve virusirto nelkul hasznaljak a gepet es meg egy darabbal sem volt dolguk!...
  • Palinko #153
    2 lépcső már megvan, sok ország használja a linuxot, európában még scak kóstolgassák de ha jó visszajelzések jönnek az robbanhat is...

    a cégek a 2. lépcső ott is egyre népszerűbb, mert vannak olyan helyek ahol nem kelleneke speciális dolgok.

    az oktatás is lassan jön, hogy ne csak infó egyetemen legyen róla szó, hanem általános suliban is (ez tanárfüggő vannak helyek ahol már oktatják)

    szóval nem robbanás lesz ne is várd, de egyre komolyabban kell venni, és nem azért növekedett a tábor mert több gépet vettke. az ubuntui.hu ra pár hónap alatt 1000 ről 5000 re nőtt a regisztráltak száma, most nem is tudom hogy hol tartanak de ha érdekel megkérdezem, ez azért elég meggyőző sztem.