Gyurkity Péter

Kalózok segítenek a Windows 7 terjesztésében

A Microsoftnak igencsak meggyűlt a baja a Windows 7 Beta 1 terjesztésével, mivel az órási érdeklődés gyorsan a szerverek összeomlását eredményezte. Sokan a kalózoldalak mintájára a torrent alkalmazását javasolják.

A Windows 7 első bétájának nyilvános megjelenése órási érdeklődést váltott ki a felhasználók részéről, nem véletlenül, hiszen az utóbbi hónapokban szinte kizárólag pozitív hangvételű vélemények jelentek meg az előzetes verziókról. Ezek kiemelték a Vistához viszonyított jobb sebességet, valamint a kisebb gépigényt, egyes tesztelők pedig arról beszéltek, hogy a Beta 1 nemcsak a Vista SP1-hez képest, de a Windows XP SP3-hoz viszonyítva is összeszedettebbnek tűnik. Ez eredményezte a hatalmas igényt, amelyet viszont nem bírtak el a letöltőszerverek.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Microsoft éppen ezért hamarosan kénytelen volt leállítani a Beta 1 terjesztését, a letöltőoldalon pedig a hivatkozásokat felváltotta egy "Hamarosan érkezik!" felirat. Érdekes módon az .iso fájlokat nem vették le, így közvetlen hivatkozások alkalmazásával bárki megkezdhette a letöltést, mi több, a megfelelő címek ismeretében tovább próbálkozhatott az aktiváláshoz szükséges kulcsok megszerzésével. Néhány óra múlva helyreállt a rend, addigra azonban kiderült, hogy a nyilvános előzetes 32 és 64 bites verziójához összesen 5-5 kulcsot adtak ki, tehát az összes felhasználó (kivéve a TechNet és MSDN-előfizetőket) ezen kulcsokat használja.

A szoftvercéget természetesen számos kritika érte a leállás miatt, a felhasználók többsége szerint jobban fel kellett volna készülniük a várható rohamra. Mások kiemelték, hogy a torrent alkalmazása valóságos mentőöv lehetett volna, hiszen ezzel levették volna a legnagyobb terhet a központi szerverekről. Érdemes megjegyezni, hogy a Beta 1 verzió (a 7000-es build) 32 bites változata kínai forrásból, a 64 bites változat pedig az elmúlt héten, egy orosz oldal jóvoltából szivárgott ki, ezeknél pedig a torrentek gyors közlésével kevesebb gond volt a terjesztés korai szakaszában. A megjelenés után sokan még mindig ezen oldalakat használják, így nem véletlen, hogy egyesek a kalózok jelentette segítségről beszélnek.

Ami a bétaverziót illeti, a 7000-es sorozatszámú build ismét jól muzsikál, meglehetősen kevés problémáról számoltak be a tesztelők. Néhány driver ugyan megtagadja a telepítést, esetükben azonban a Vista kompatibilitási beállítások használata általában megkerüli a tiltást. A programoknál egyes vírusirtók (McAfee), valamint a Google Chrome használata ütközik akadályokba (utóbbi szintén megoldható egy speciális paranccsal), míg a Skype esetében a Skype 4 Beta 3 szükségeltetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ilf667 #131
    töröld le, nem lehet
    senkinek sem érdeke hogy használjad, n00b
  • B0nFire #130
    Azonkívül, hogy egyrészt offtopic, másrészt reklám, és úgy egyáltalán megállapíthatatlan, hogy mire való, mitől "informatikai" az az oldal?
  • B0nFire #129
    off:

    "nem vitatkozom veled mi mire való, én videókat vágok flessel és animációkat készítek az Adobe ImageReadyvel" - Gratulálok! Akkor sikerült megtalálnod az adott feladatra a legkevésbé megfelelő szoftvereket. Ha ezzel tényleg tudsz dolgozni, mindenképpen dicséretet érdemelsz. De gondolj bele, mi lenne, ha a videót megpróbálnád Flash helyett mondjuk Adobe Premiere Proval vágni! Sokkal hatékonyabb lenne a munka.

    Más. Én tényleg nem értelek téged. Azok után, amit itt műveltél az utóbbi napokban, még meg mersz rá kérni valakit, hogy segítsen neked azzal kapcsolatban, amit égre-földre agyongyaláztál?! Ez egy kicsit tudathasadásos állapotnak tűnik nekem. Tényleg nem csodálkoznék rajta, ha senki figyelemre sem méltatna, még akkor sem, ha 72-es betűvel írsz, triplán aláhúzva.
  • bloodstorm #128
    Sziasztok van egy jó informatikai oldalam: http://s1.gladiatus.hu/game/c.php?uid=83179
  • 00 Blue 00 #127
    Hát barátom, az ilyeneknek, mind te is ,találták ki a PS és ts-ait.
    Ha nem tudsz úszni, ne mássz fára mert elüt a villamos!! vazze!
    Mellesleg csak megjegyzéskén, a Win7, az eddigi leggyorsabb OS!
  • [HUN]FaTaL #126
    Nincsen neten se driver, de nem is érdekel.
  • mousee #125
    #96
  • vajon kiki #124
    [b]na végre sikerült rácsiholnom a netet a win7-re , és most leírom a helyzetjelentést:

    előszőr is leszőgezem (valamiért nincs rővid ő, a nulla ugyanúgy angol billentyűzet 0-át ír nem rövid őt.. a rövidnek még fejből emléxem az ascii kódjára (148)) :)
    hogy nem áll szándékomban tovább pocskondiázni a Windows 7-et,mert
    ezt már lejjebb megtettem, sőt

    inkább szeretném magamnak és másoknak bemagyarázni, hogy jó ez tulajdonképpen:

    ha:

    1. letiltasz egy rakás sz0rvjászt ami alapba automatikusan indul...
    2. a csilicsáré kinézetet visszaállítod ahol lehet XP-s kinézetre..

    egyébként érdekes módon a Total Commander elindult rajta
    és meglepő módon a windows hálózat valóban kellemes , tűrhető sebességű

    végsősoron vannak fícs0rjei is is, ha nem is sok, de pl:
    a Tablet PC sz0vegbeviteli támogatás pl. elég jó.

    valakitől hallottam, hogy tud olyat a Vistától kezdve a Winfos hogy egyszerre két júzer lehet bejelentkezve: az egyik local, a másik pedig remote... a megfelelő privilégiumok és "beállítások" esetén.. tudna valaki ebben segíteni, mert ha ez tényleg műk0dik , akkor adok még egy esélyt a Win 7-nek és nem t0rl0m le még ma..
  • dav1d #123
    ennyire hülyegyerek legyen valaki...
  • dav1d #122
    kényszeritett valaki?