Gyurkity Péter

Mégis módosulnak a Windows 7 UAC-beállításai

A Microsoft eleinte nem tartotta szükségesnek a január végén jelzett potenciális biztonsági rés javítását, azóta azonban meggondolták magukat. Az újabb béta kiszivárgása előtt megerősítették, hogy módosítják az opciót.

Január utolsó napjaiban mi is beszámoltunk a hírről, miszerint külső fejlesztők egy nagyon egyszerűen kihasználható résre bukkantak a Windows 7 előzetesében, mégpedig a felhasználók biztonságát növelni hivatott UAC rendszerében. Ez már korábban is nagy fejtörést okozott a szoftvercégnek, hiszen a Vista részeként megjelenő újítás igencsak irritálónak bizonyult a felhasználók nagy többsége számára. Valahogy nem sikerült megtalálni az arany középutat, amely a Linux esetében éppen megfelelő módon kéri az adminisztrátori jogosultságok igazolását a rendszerbeállítások módosítása esetén.


A Windows 7 esetében több, egyszerűen kiválasztható beállítással igyekeztek orvosolni ezt, most azonban kiderült, hogy ősrégi VBScript programokkal módosíthatjuk ezen beállításokat, anélkül, hogy a rendszer ez ellen bármit is tenne. Egy rövid szkripttel tehát simán kikapcsolható a védelmi opció, ezt követően pedig szabadon garázdálkodhatunk a rendszerben (amennyiben persze belépünk az adminisztrátori jogkörrel rendelkező felhasználóval). A hír pikantériája az volt, hogy a Microsoft jelezte: nem tartják fontosnak a rés betömését, számukra így is tökéletesen megfelel a megoldás.

Azóta azonban egy blogbejegyzésben megerősítették, hogy mégis kijavítják az UAC-t, mégpedig egy kivétel közbeiktatásával. Ez azt jelenti, hogy az alapértelmezett beállítás nem változik, viszont az UAC-opciók módosításához mindenképpen szükség lesz a felhasználói interakcióra. Ezzel megoldottnak tekinthető az ügy, az újítás pedig az ígéretek szerint a megjelenésre elméletileg kész (RC) változatban lesz elsőként elérhető.


A napokban egyébként egy újabb bétaváltozat szivárgott ki, mégpedig 7022-es verziószámmal. Ezt ugyan megelőzte a build 7025 felbukkanása a különböző torrentoldalakon, ez utóbbi azonban hamisítványnak bizonyult, míg a 7022 a jelek szerint nagyon is valódi. Egyes értesülések szerint időközben a 7035 is elkészült ez azonban egyelőre csak házon belül elérhető - mindez azért fontos, mert korábban arról beszéltek Redmondban, hogy a 7015 feletti verziószámok már az RC-változat érkezését jelzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #61
    miért tömnék be a rést? akkor nem kapnának a cionista diktatúráktól, a nagyorrú , népsanyargató, megvágott levágnivalójú, nagyorrú államoktól, pártoktól anyagi támogatást a világméretű trójai megfigyelőrendszer kidolgozásáért
  • NintendoGC #60
    Igen.. ő az... mindannyiunk nagy kedvence... vajon kiki van vagy 3-4 nickneve itt az SG-n!
  • phoenix1 #59
    Idézet: "Microsoft jelezte: nem tartják fontosnak a rés betömését, számukra így is tökéletesen megfelel a megoldás."

    Tényleg? Akkor jó; nem azért mert az UAC miatt cseréltem volna Vistára vagy Windows 7-re, de inkább maradok az XP-nél. De nem is igazán ez a lényeg, hanem, hogy milyen lazán veszik, ez már pénzre megy nálunk nagyon látni.
  • A1274815 #58
    Nem a mostani cikkére vonatkozott, hanem általában nem nevezhető objektívnek a Windowsos cikkei. Most már jobban értem miért.
  • gettoharcos2 #57
    ki lehet ez a híres vajon kiki ?
  • FlyingV #56
    bocsánat, ezt nagyon elírtam!

    Úgy értettem, hogy mivel Mac OS X felhasználó, ezért a Windowson kívül plusz egy rendszerrel bizonyosan vannak tapasztalatai és mivel ő írta ezt a cikket, valószínűleg behatóbban tanulmányozta a Win7-et :) És ezért írtam utána, hogy mivel te nem használtál valszeg OS X-et, ezért lehet esetleg objektívabb a véleménye..

    Nintendo: ő lenne vajon kiki? A fene :(
  • NintendoGC #55
    feancba= francba
  • NintendoGC #54
    gettoharcos2 / vajon kiki menj már a feancba innen bakker!

    Nem látod, hogy senki sem kíváncsi rád te nagyokos!
  • FlyingV #53
    te nagyon égeted itt magad, ugye tisztában vagy vele?
  • FlyingV #52
    Ha te furcsának tartod azt, hogy Veled ellentétben egy többet tapasztalt ember (Mac OS X felhasználó, gondolom Te nem az vagy) ír egy feltehetően objektívabb véleményt Arról meg nem a cikkíró tehet, hogy a Leo jobb, mint a Windowsok és ha ez kiérződik a cikkből, teljesen természetes, még ha meg is bántja a pici puha lelkedet


    gettoharcos2: javaslom, hogy térj vissza egy általános suliba szövegértést tanulni.