Gyurkity Péter

Hat változatban érkezik a Windows 7

Egyre-másra futnak be a hírek az új operációs rendszerről - ezúttal azt tudtuk meg, hogy a Microsoft hat különböző változatot készít, vagyis meghiúsultak az egyszerűsítésben reménykedők álmai.

Azt mindenki jól tudja, hogy a Vista finoman szólva vegyes fogadtatásban részesült. Ennek okait már számos alkalommal kitárgyaltuk, azt sem feledhetjük el azonban, hogy a vásárlók egy részét a választható változatok nagy száma is zavarta - az XP esetében megszokott Home és Pro verzió helyett immár öt különböző szerepkörre felkészített példány közül választhattunk - kivéve ha a frissen vásárolt konfigurációval eleve megkaptuk valamelyik változatot.

A friss hírek szerint ez a Windows 7 esetében sem változik, ezúttal 6 eltérő példányt kapunk, amelyek Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, illetve Ultimate néven érkeznek. Igaz, az első kettő változat kizárólag a fejlődő piacokon lesz elérhető (Aero felület, domén támogatás, live bélyegképek, ICS, illetve számos egyéb funkció hiánya mellett), így számunkra marad négy verzió, amelyek közül a Home Premium és a Professional a mainstream piacot hivatott meghódítani, az Enterprise és az Ultimate pedig a számos példányt vásárló vállalatok, illetve a minden létező funkcióra igényt tartó vásárlók számára készül.

A Home Premium nem kínál különösebb meglepetést, ez nagyjából ugyanazon funkciókat foglalja magában, mint a Vista esetében. A Pro ennek egyfajta kiterjesztése, amellyel már csatlakozhatunk doménekhez is (az otthon többnyire használt Workgroup helyett), emellett pedig a távoli elérés, a fájlok titkosításához használt EFS, a Mobility Center, illetve az Offline Folder opció sem hiányzik. Az Enterprise minden funkciót tartalmaz, ez azonban kizárólag a nagyvállalatok által használt volume licensing opciót kínálja a vásárláskor, vagyis csak azok szerezhetik be, akik egyszerre sok példányra tartanak igényt. Az Ultimate ennek ellentéte, hiszen akár magánszemélyek is megvásárolhatják, amennyiben valóban szükségesnek érzik az összes funkció támogatását.

A szoftvercég ezekben a napokban azon fáradozik, hogy minél több hardvergyártó támogatását elnyerje az új operációs rendszerben használatos Device Stage opció esetében. A különböző hordozható eszközök ugyanis ennek révén mind megjelennének az asztalon, mégpedig speciális opciókkal - már amennyiben az adott megoldás gyártója hajlandó időben elkészíteni a szükséges szoftveres meghajtókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #52
    http://index.hu/tech/szoftver/win040209/

    itt láttam egy részletesebb leírást a 6 változatról és eléggé felkavarodott a gyomrom, főleg a Starter Editiontól, amely max. 3 alkalmazást tud egyszerre futtatni

    A két másik kedvenc cikkem a :

    "A cégeknek már nem kell a Vista" ( http://index.hu/tech/szoftver/jntk090204 )

    és a

    "Magyarországon megbukott a Windows Vista" ( http://nettrend.hu/technika/magyarorszagon-megbukott-a-windows-vista )

    Ehhez már csak annyit tennék hozzá a Windows 7 , Windows Vista alapú lesz és nincs több kérdésem tisztel bíróság !
  • Roli012 #51
    az aláírásodhoz szeretném hozzáfűzni hogy téged szerintem átb@sztak.

    amúgy meg linux és kész
  • gettoharcos2 #50
    nincs kizárva, hogy elfut rajta , de csak ha min. 2 giga rammal, és 6 gigaherces procival rendelkezel
  • BB7 #49
    Ugye a Win7re hiba nélkül felkúszik a TOR? Mert addig fel se rakom!
  • nickwearby #48
    az én igényeimnek tökig elég az XP....
  • A1274815 #47
    Home Basic
  • hottold #46
    Az én igényeimnek nincs megfelelő verzió:

    nekem van : a neve: Windows XP

  • Turdus #45
    Az én igényeimnek nincs megfelelő verzió:
    1) nem kell a csilivili
    2) stabil, kis erőforrásigényű mag
    3) megbízható, stabil user-level utilityk

    Ezt melyik nyújtja a 6 közül? (utility-ken olyanokat értek, mint pl a route, a nagy programok persze bugosak, ezt már megszoktuk).
  • Turdus #44
    "nem a csatorna fizet a szolgáltatónak"
    Téves. Abban igazad van, hogy Te is fizetsz érte, de a csatorna is jó sok nullás összeget perkál egy bizonyos Antenna Hungária nevű cégnek, hogy sugározzák az adását (ebbe beletartozik minden, tv, rádió stb. csatorna). Ezért ellenzik annyira az iptv-t, és ezért nyomatják annyira a szolgáltatók: ott nincs műsorszórási díj.
  • DjDano #43
    Persze hogy nem lehet testre szabni, mert már testre van szabva... Mindenki tudja mik az igényei és azt a verziót választja ami a legjobban megfelel neki!