Gyurkity Péter

Nem lesz több Windows 7 béta

Miközben elkészült a Vista SP2 utolsó előtti előzete, a Microsoft jelezte, hogy valóban nem lesz több bétaváltozat a Windows 7 esetében. Külső fejlesztők egyszerűen kihasználható hibára bukkantak az új szoftverben.

A szoftvercég a napokban küldte ki a körlevelet a kiválasztott tesztelőknek, miszerint elkészült a Vista második javítócsomagjának úgynevezett RC-Escrow változata, amely a fejlesztés leállását, pontosabban annak befejezését jelenti. Innentől kezdve a maradék hibák kijavítására koncentrálnak, vagyis egyre közelebb kerülünk az SP2 hivatalos megjelenéséig. Ennél azonban valószínűleg fontosabb az új operációs rendszer menetrendje, amelyet szintén megerősítettek a vállalat részéről.

Steven Sinofsky, a Windows és Windows Live Engineering Group vezetéséért felelős alelnök egy blogbejegyzésben ismételte meg a korábbi kijelentéseket, miszerint nem várható egy második béta megjelenése. Ehelyett rögtön a Release Candidate verzió érkezésére számíthatunk, igaz azt ezúttal sem kötötte az orrunkra, hogy erre pontosan mikor kerülhet majd sor. Kifejtette viszont, hogy jelenleg a visszajelzéseket dolgozzák fel, és igyekeznek egy olyan útitervvel előállni, amely lehetővé teszi a lehető legjobb állapotban lévő változatok megjelenését - minimális számú hibával. Emellett természetesen a sebességen is szeretnének javítani, amely a nyilvános béta esetében némileg romlott a korábbi előzetesekhez képest.

A Windows 7 esetében eközben egy érdekes hibára hívta fel a figyelmet egy külső fejlesztő, amelyet ráadásul igen könnyen kihasználhatunk. Azt már szinte mindenki tudja, hogy a Vista esetében igencsak idegesítőre sikeredett UAC az új szoftverben részletesen állítható lesz, alapesetben pedig csak akkor zavar felugró ablakokkal, ha külső programok próbálnak változtatni a fontos rendszerbeállításokon. Ezt azonban most megkerülhetjük, a Windows 7 alatt ugyanis egy régóta ismert és használt VBScript segítségével kikapcsolhatjuk az UAC-t, majd pedig újraindíthatjuk a rendszert, hogy érvényt szerezzünk a változtatásnak.

A szkript futtatása ugyanis megtéveszti a rendszert, amely közvetlen felhasználói bevitelnek véli az ily módon végrehajtott utasításokat - ez pedig alapesetben nem ütközik korlátokba. A Microsoft jelezte, hogy nem tartja komoly hibának a jelenséget, így nem várható javítás a végleges változatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SityiSXT #121
    Talán nem xarnak rá, csak mondjuk egy Acitve Directory domain-t egyszerűbb és könnyebb üzemeltetni, mint egy Linuxos hálót. Biztosan nem tudom, mert ilyen irányű Linuxos tapasztalataim nincsenek, de az MS egy remek, rugalmas és biztonságos rendszert alkotott az Active Directory-val.
  • SityiSXT #120
    Amit meg te csinálsz, az meg kimeríti a rágalmazás fogalmát. Megint megkérdem: mi haszna volna egy totálisan ellenőrzött számítógéphálózatot létrehoznia egy pusztán üzleti vállalkozásnak?
  • hottold #119
    Pontosan így van. A Microsoft, olyan akár a keresztapa: mindenki tudja, hogy vaj van a füle mögött, de bizonyítéka senkinek sincs rá, ha figyeltél volna, amiket írok , azért, mert gyárilag minden integrált troyan INAKTÍV állapotban van, és később sem a Microsoft, hanem a lame júzer aktíválja be saját magának harmadik fél által megírtnak feltüntetett populáris programokkal.

    Ezt úgy hívják a bíróságon, hogy alapos gyanú, ami miatt ha hivatalosan elítélni nem is lehet, de pontosan emiatt a gyanú miatt nem használják sokan, nem használják bizonyos emberek konkrétan, és emiatt a gyanú miatt nem terjedt el a Viszta sem.
  • NEXUS6 #118
    A M$ üzletpolitikája elég jól működik, ugye. Lehet, hogy a bigbrádör címre is pályáznak, de a pénzt egyelőre jobban szeretik. Rajtuk kívül nem sok cég tud önálló OS kiadásból megélni, ráadásul extra profitot termelni. Ezért ők is szinte mindent megtesznek. Valszeg van is egy olyan jelszavuk, hogy ha "ingyenes" vindózt használ a júzer még az is jobb, mintha nem vindózt használ.
    Így aztán a nagy dirrel dúrral behirdetett szuperbiztos onlány akármilyen regisztrációs eljárások a végére mindíg felhígulnak. Pláne látva például a most is kiadott nyílt bétákat. Ezek azért jelentősen befolyásolják a biztonság kérdését is, hiszen egy olyan OS, aminek jelentős előnye származik a zárt kódjából, gyakorlatilag a megjelenés elött már ott van a malware gyártóknál, és a kiadással együtt meg is érkezhet az első vírus is.

    Másrészt soxor ment a riogatás, hogy milyen xar a biztonsági helyzet a neten, főleg a windóz miatt. De valójában ez is azt szolgálja, hogy az emberek félelmét kihasználva bizonyos cégek előnyre tegyenek szert.

    A Linux pl. lehet akármilyen biztonságos, de igazából ebből nem fog tudni előnyt kovácsolni. Mert a veszély nem abszolút, és a kockázat egy átlag vindózzal némi okossággal is elfogadható szintűre mérsékelhető, ráadásul az egyéb hátrányait is nagyban kompenzálják a előnyei.

    A windóz rengeteg biztonsági, jogosultsági opcióval rendelkezik, mégha valszeg tényleg a Linux komolyabb ilyen szempontból. Más kérdés, hogy ezekre a legtöbb cégnél eleve xarnak.
  • SityiSXT #117
    hottold, te nem vagy semmi. Ha ez a Systemes hülyeséged igaz volna, egy gép sem lenne biztonságban az interneten kezdve a Vérpistikék gaming PC-jétől kezdve a nagyvállalatok, bankok meg a frászkarika tudja még nagyvállalati hálózatáig. Hogyhogy erről az exploitról senki sem tud, csak te? Az még nem bizonyít semmit, hogy lokálisan be tudsz jelentkezni systemként. Ha ugyanezt megteszed egy távoli géppel... na az már bizonyíték lenne.
  • hottold #116
    rögtön gondoltam, hogy a valós tényállást ilyen egyszerűen megpróbálod majd félvállról venni, csakhogy van egy apró bökkenő: a felhasználók akik ezt a fórumot végigolvassák, talán nem fogják majd ennyire félvállról venni (hacsak már eddig nem foglalkoztak e kérdéskörrel mélyrehatóbban) és pontosan emiatt nem fognak továbbá semmilyen Windows-t se használni, de legalábbis biztos hogy nem a legújabbakat... mert mint mondottam volt: félnek tőle mint b*zi, mint a melegp*nától.
  • WoodrowWilson #115
    Eddig csak sejthettük, hogy elmebeteg vagy, de most már bizonyítékunk is van. Csak nem értem mért engedik netezni a betegeket a diliházban.
  • hottold #114
    jha hogy nincs időd ?
    hát ha nem érsz rá , akkor talán hajolj közelebb
  • hottold #113
    éppen ellenkezőleg, a SYSTEM az NTAuthority csoport tagja, amely NEM local szintű felhasználó csoportfiók... már csak a nevéből adódan SEM, mivel MINDEN gépen byte-ról byte-ra ugyanaz a csoport és a júzer neve (és a kódja is).
  • mrzool #112
    Az általad felsorolt dolgok egy valódi szakértő szemében egyértelművé teszik a hozzá nem értésed. Leállhatnék most pontról-pontra megcáfolni, de annál értékesebb az időm.

    Ha erre a féltudásodra és totális félreértelmezésedre vered, akkor hajrá. Én kiszállok ezen szellemi maszturbációdból.