Gyurkity Péter

Ingyen is hozzájuthatunk majd a Windows 7-hez

Részletek jelentek meg az interneten arról, hogy a Vistát használók mely csoportjai juthatnak majd hozzá az új operációs rendszerhez ingyen, avagy minimális összegért. A Windows 7 még idén elkészülhet.

Emlékezhetünk arra, hogy az első hírek felbukkanásától kezdve kérdéses volt a megjelenés éve, egyes források rögtön 2009-et emlegettek, mások viszont kitartottak amellett, hogy erre 2010 előtt semmiképpen sem kerül majd sor. A vita alapja a Microsoft korábbi kijelentése, miszerint a Vista elérhetővé válása után pontosan három évvel érkezik majd az utód, ami azért zavarhatja össze az érdeklődőket, mert a nagyvállalatoknak, illetve az otthoni felhasználóknak szánt változatok 3 hónapos eltéréssel futottak be 2006 őszén, illetve 2007 elején.

Most azonban a Cnet kínai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy még idén biztosan elkészül a szoftver, jóllehet a januári CES alatt Bill Veghte alelnök is megjegyezte, hogy a 2010-re történő csúszás még mindig bekövetkezhet. A jelek szerint azonban erre mégsem kerül sor, hiszen a szoftvercég partnerei szerint minden a tervezettnek megfelelően halad, az útitervben egyelőre nincsenek komoly csúszások. Akik pedig idén a Vista egyes változatait választják, akik később minimális összegért, vagy akár teljesen ingyen frissíthetik majd operációs rendszerüket.

A most közölt részletes program szerint ugyanis aki július 1. után szerzi majd be a Vistát egy újonnan vásárolt konfigurációval együtt, az január 31-ig ingyen válthat majd az új szoftverre. Maga a program jövő áprilisig tart, a dátumok azonban bármikor változhatnak, hiszen arról továbbra sincs végleges döntés, hogy a Windows 7 pontosan mikor is jelenik majd meg. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a fenti feltételek teljesítése esetén nem kell újra jelentős összeget kiadnunk a szoftverért.

Más források szerint ingyenes váltásról szó sincs, a Microsoft azonban mindössze 50 dollárt kérne el a frissítésért. Az XP esetében közvetlen Upgrade megoldásról nincs szó, itt a teljes újratelepítés lenne az egyetlen megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #86
    éppen hogy nem említettem.
  • NEXUS6 #85
    Hát igen, módjával kell csinálni. Van ami ugye nem is lesz hajlandó települni/elindulni. D azért ha tudja az ember, hogy mire kell neki, és asszerint ügyködik rajta, akkor nem fog azon bánkódni, hogy esetleg valamelyik beépített játék esetleg nem akar műxeni.:)))
  • tarBubbles #84
    Nem lesz semmiféle bug...
  • gettoharcos2 #83
    viszont te is tudod, ha nekiesel és szétflexeled, akkor még a gyárinál is több bug keletkezik benne, és a bugok hatványozottan elkezdenek megszaporodni , csőstöl jönnek , meg családostul, mint a rendes bogarak..
  • Doktor Kotász #82
    Te most pont amellett kardoskodsz, amiről az előbb mi beszéltünk, te meg az ellenkezőjéről.
  • Doktor Kotász #81
    Sajnos igen. :-(
  • Doktor Kotász #80
    Hát igen.
    Aki kicsit is utána nézett a gép felépítésének, az tudta, hogy a Kickstart nem egy BIOS. :-) Ha jól emlékszem, a CLI (parancsori ablak) előjött egy üres lemezre is. Sőt, ez futtatta le a LoadWB parancsot is, meg a startuosequencet.
    Tehát azért logikával is rálehetett jönni, hogy van ott valami az OS-ből is.
    Persze, aki csak berakta a Setlers vagy a Mario lemezt, az ilyenekre nem figyelt fel. :-)
  • dez #79
    (Ja, azt mondanom sem kell, hogy azok a bizonyos parancsok multitaszkban futottak.)
  • dez #78
    Egyébként csak nem innen álmondtad ezt:
    "Vegiggondoltam es igen lehetseges es valoszinuleg dos-os com file lesz assembly-ben irva. Anno en is csinaltam 512 byte-ban (egy bootsector merete) operacios rendszer szeruseget egy versenyre. (realtime multitaszk kezeles, szoveges konzol, szabvany fuggvenykonyvtar /fork(), exit(), getc(), putc(), stb./, minimalista shell, egy hello world program, stb.) Megnyertem. :-)"

    Vagy csak véletlen lenne, hogy az említett Amigás bootblok is 512 byte? :)
  • dez #77
    A "hülyeség" jelző nem a floppyt tartó kézre vonatkozott, hiszen az közismert. Hanem arra, hogy a teljes operációs rendszer a floppyn(/vinyón) volt, mivel az továbbra sem igaz. Éppen ellenkezőleg, az alaprendszer, és még pár dolog a ROM-ban volt. A Workbench lényegében egy alkalmazás.

    Szóval nalátod.

    Az initrd-s hasonlat már közelebb áll a valósághoz. Kévéve, hogy az nem tartalmazza a kernel image-t. És hozzátéve, hogy akár egy teljes alaprendszert is tartalmazhet.

    Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "grafikus alrendszer szervere". A ROM-ban volt a graphics.library is, ami az alapvető grafikai funkciókat tartalmazta. Továbbá az intuition.library is, ami meg az GUI kezelés fontosabb funkcióit. Meg még néhány ezt kiegészítő library.

    A bootolható üres floppy-n nem volt más, mint egy kis bootblokk, ami megnyitott néhány libraryt (amik ilyenkor a ramba kerülnek), és azokban meghívott náhány függvényt. Utána ki is vehetted. És ez elég volt ahhoz, hogy ott legyen előtted egy screenen egy zoomolható ablakban a CLI (Command Line Interface), természetesen ez is a ROM-ból. Ha beírtál valamit, azt máris kereste az aktuális root dirben... Na pl. ezek a parancsok (amik az AmigaDOS részét képezték) voltak lemezen.

    Az általad idézett szöveg nem tudom, honnan származik, de téves a "BIOS" betűszó (Basic Input/Output System) használata. Téged is jól félrevezetett.

    Egyébként amúgy sem érdemes ezen lovagolni, hiszen egy PC is "haszontalan" valamilyen háttértár nélkül.