Gyurkity Péter

Perrel tiltaná le az Intel az nVidia chipkészleteit

A processzorgyártónak nem tetszik, hogy az nVidia folytatja a Nehalem chipekkel kompatibilis lapkakészletek fejlesztését. Attól félnek, hogy ezek megjelenése további térvesztést eredményez számukra.

A Wall Street Journal elsőként számolt be a hírről, miszerint az Intel a bírósághoz fordult a további fejlesztések leállítása, megtiltása érdekében. Arra hivatkoznak, hogy a két cég között 2004 óta érvényben lévő licencmegállapodás erre nem jogosítja fel az nVidiát - valójában inkább az piszkálja a csőrüket, hogy utóbbi cég termékei saját fejlesztéseik elől veszik el a piaci lehetőségeket.

Az Intel számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a Core chipekhez korábban megjelent külső chipkészletek több partnerük, így például az Apple esetében is, saját termékeik elől happolták el a megállapodásokat. A MacBook családon belül például az Intel chipkészleteit az nVidia MCP79 váltotta fel, amely az integrált GeForce 9400M révén némileg jobb teljesítményt nyújtott elődeinél. Az Intel ennek persze nem örült, hiszen ezzel saját esélyeiket rontották, a most benyújtott beadvánnyal pedig azt szeretnék elérni, hogy ez ne ismétlődhessen meg a jövőben.

A perben kiemelik, hogy az új Nehalem generáció példányai már beépített memóriavezérlővel érkeznek, ami azt jelenti, hogy a eredeti licencmegállapodás érvénye lejárt, hiszen abban semmi nem utal ilyen chipek alkalmazására. Innentől kezdve a bíróság feladata eldönteni, hogy a szerződés mennyiben értelmezhető az új chipekre - az Intel számára kedvező döntés azt jelentené, hogy az nVidia kénytelen lenne leállni az új lapkakészletek fejlesztésével, átadva ezzel a terepet az Intelnek.

Utóbbi egyébként azt reméli, hogy a lépés nem akadályozza majd az együttműködést az nVidiával az egyéb területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #13
  Nem az erkölcsről volt szó, hanem teljesen egyértelmű jogi tényállásokról.

  A kecskét sem erkölcsi megfontolásból nem engedjük be a káposzta-raktárba.
 • VoneOut #12
  Szerintem pereljenek be minden más céget aki a piacukat veszélyezteti! Sőt, utána már nem is kell semmit fejleszteniük...csak árat is emeljenek mellé mert azt úgy illik.

 • FlyingV #11
  azt hiszem, a mai világban teljesen értelmetlen (SAJNOS) erkölcsi jellegű dolgokon vitázni..


  az Intel amúgy csak időt akar húzni és egy kicsit megszorongatni az nVidiát. Konkrétan van 1-2 pletyka, mely szerint az nVidia leállt a diszkrét grafikus kártyák fejlesztésével. Ezt bizonyítHATja a sorozatos átnevezősdi is például, megpróbálnak minél többet eladni a már megjelenésekor is csöppet elavult megoldásaikból, kihúzva ezzel a stragétiával a következő stratégiai állomásig. És ez a mostani feltételezés szerint az lenne, hogy a szutykok (ájdontlájkenvídia) a legnagyobb titokban GPGPU/SoC megoldáson dolgoznak gőzerővel! Elsőre fura kijelentés. Másodjára is. Harmadjára meg rögöni lehet rajta. Merthogy ehhez kellene egy x86-os license, igaz? És azt mikor fogja eladni nekik az intel? Meg mennyiért? Igen ám, de egy ideje szólnak pletykák arról, hogy az nVidia a VIA-val építgetne szorosabb kapcsolatot. Megvenni nem fogják őket, mert attól az x86 license nem száll rájuk. Viszont van egy érdekes lehetőség: az nVidia ugyan nem kapar az x86-ért, viszont VIA-s mérnökök segítségével fejlesztenek egy (x86-ra épülő) platformot, amely lényegében az nV-nél készül, de mivel VIA név alatt/a VIA-n keresztül adják ki, így nem sértenek meg semmilyen megállapodást/törvényt.

  Én várom a fejleményeket. Aztán lehet, hogy igazából ilyen hordozható rezsón dolgoznak, amely alapja két GForce kártya SLi-be kötve, referenciahűtéssel :))

  Ha nagy hülyeségeket írtam, kéretik javítani, jelen állás szerint én ilyen infokról tudok :)

  Ó és amúgy portfólióm 1-2%-a lassan nV részvény, nagy rizikó, de ha fennáll ez a lehetőség, akkro jó kis megtérülés lehet belőle :P
 • dez #10
  Akkor a legközelebbi betörőt is várd tárt karokkal, hiszen miért kellene pont őt diszkriminálni, amikor a többiek is csak ugyanazt csinálnák...

  Mellesleg, az sem mindegy, hogy mit csinálnának, és mit csinálnak. Most épp az Intel van olyan helyzetben, hogy megtehet ezt-azt. A versenyjogi törvények célja nem a jónak v. rossznak titulálás, hanem a helyzettel visszaélés megakadályozása.
 • who am I 7 #9
  remélem bukják a gec*be..mondjuk intelem van proc+deszka :D
 • Sanyix #8
  nem feltétlenül azért perel mert jobbat csinálnának, hanem inkább az olcsóság miatt. Mivel a szaros x58-at eladják jól a gyártási költség 40x-ért, az nvidia meg pofátlanul elkezd versenyezni, és csak 20x-os áron adja, akkor meg ki venné a szaros x58-at ha megkapja ugyanazt vagy jobbat olcsóbban? Az intel verseny korlátozással le akar húzni egy rakás pénzt a vásárlókról, és most perli az nv-t, mert az keresztbe tudna ennek tenni :)
 • who am I 7 #7
  Ugyan, miért ne tehetné meg?Diktatúra van?Főleg, ha jobbat csinál...Az nvidia se pereli be azért az AMD mert gyorsabb kártyákat csinál.Mert itt konkrétan erről a nevetséges vádról van szó.Vicces vagy
 • Zombee #6
  Inkább azon háborodhatna fel az Intel, hogy az integrált videóvezérlőik soha kalap szart nem érnek. Emlékszem, mikor már bőven a DirectX9 korszak derekán DX7-es chipeket integráltak mindenhova, míg az nvidia az éppen aktuális fejlesztéseket.
  Egyébként nem hiszem, hogy az nvidia ügyvédei ne ismernék jól a licenszmegállapodást, szerintem egyszerűen csak megijedt az Intel, hogy jobb az ellenfél megoldása, és így próbál tenni ellene valamit, mert nyilván normális integrált VGA-t nem képesek csinálni (az elmúlt bő fél évtized legalábbis ezt mutatja).
  Én mondjuk leszarom, az integrált vga engem nem érint az asztali gépben, laptopban meg édes mindegy, csak legyen dedikált videómemóriája, a többi nem számít.
 • Garrett27 #5
  Ez a cikk az Intelről és követeléseiről szól. De ha akarod, felsorolhatod az összes multit, nehogy álszentnek tituláljanak...
 • digital #4
  De érdekes módon az Intel sértheti versenytársa érdekeit, amikor az neki megfelel (ugyebár a sokat hallott botrányokra gondolok), de ha az ő bőrükre megy, azt már nem szabad...
  Nem mintha az ámd-nél, vagy bármely profit orientált cégnél nem így lenne...
  Ne legyünk már álszentek/naivak a köbön.