Gyurkity Péter

Magasabb órajel helyett új funkciókkal erősíti az Intel

Az Intel szerint hamarosan véget ér az órajel fokozatos növelését előtérbe helyező korszak, amelyet a funkciók sokaságát egyetlen chipben összpontosító fejlesztések érája vált majd fel - erre készülnek fel a cégnél.

A processzorgyártó illetékesei nem véletlenül beszélnek ilyen általános jellegű kérdésekről, hiszen a cég háza táján az utolsó simításokat végzik az idei ISSCC-konferencián esedékes bemutatójukon. Itt a fejlesztési irányelvek főbb pontjairól, új technológiák kidolgozásáról, valamint az ehhez kapcsolódó termékekről beszélnek, majd, ám szerencsére mi már a bemutató előtt megismerhetjük az elképzelés főbb pontjait.

Rögtön az első helyen emelik ki, hogy a system-on-a-chip (SoC) éra a funkciók listájára helyezi majd a hangsúlyt, vagyis egyetlen chipen belül számos új technológia kaphat elhelyezést. Ez lehet CPU vagy GPU, azt azonban rögtön leszögezték, hogy ezúttal nem említik majd a kettő ötvözését, vagyis hiába várnánk a hibrid chipekről szóló újabb részleteket. Az új technológiák között kiemelt szerepet kapnak a vezetéknélküli elérést támogató megoldások, ezeket ugyanis az Intel szintén beemelné az egyes chipekbe, hogy ezzel oldja meg a számos eltérő szabvány jelentette gondokat. A jövőben megjelenő fejlesztések tehát alapesetben támogatnák a Wi-Fi, WiMAX, 3G, illetve Bluetooth platformot, mindenféle külső kiegészítő igénye nélkül.

Ezekkel kapcsolatban a cég több fontos követelményt említ, amelyeknek meg kell majd felelniük: a több eltérő szabványt támogató megoldásoknak illeszkedniük kell több form factorba, illetve a MID-eszközökbe, lehetőleg minél több analóg technológiát digitálisra cserélve le. A felhasználók napjainkban legfeljebb 200 Mbps adatátviteli sebességet érhetnek el, ezt azonban idővel 5 Gbps-ra kell növelni, a "rádióknak" pedig zökkenőmentesen váltani kell tudniuk az egyes szabványok között, anélkül, hogy ebből a felhasználó bármit is észrevenne (a sebesség a kényelem jegyében).

A cég egy másik anyagot is ismertet majd, mégpedig a többmagos chipek esetében használt szenzorokkal kapcsolatban. Több ilyen szenzor alkalmazásával a teljes lapkán pontos hőmérsékleti adatokat kapunk majd, ez pedig nemcsak a hagyományos asztali és mobil chipek esetében jelent majd előnyöket, hanem a háztartásokban fontos szerepet betöltő fejlesztéseknél is, hiszen ezen adatokkal kiegyensúlyozhatjuk a terhelést, ez pedig az élettartam kitolását eredményezi majd.

Az Intel tehát a jövőben a jelenleginél nagyobb hangsúlyt helyez a miniatűr, mobil szegmensbe szánt fejlesztésekre - az elsődleges cél az eltérő technológiák támogatása, a nagyobb kényelmet és sebességet biztosító eszközök révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kel634 #31
  Csak ne kövessék el ugyanazt a hibát mint a Microsoft...
 • gettoharcos2 #30
  még jó hogy nem integráljanak bele a prociba rögtön egy komplett Windowst, abból is mindjárt a 7-es verziót hadd szokja a pancser

  Linuxot még el tudnék viselni... különösen az olyan megoldást, hogy mondjuk az alaplapi BIOS chipben frissíthető a kernel, vagy az oprendszer mag része(i)..
  különösen netbookoknál lenne jó végre egy ilyesmi megoldás

  Azt viszont végképp felejtsék el hogy bevezetnek egy új processzor-szabványt ami totálisan inkompatibilis visszafele eddig bármelyik (x86, 5x86, 6x86, x64 stb..) procival, megmagyarázzák , hogy ez miért lesz majd hűdejó a lúzernak, kiadják egy rakás pénzbe fog kerülni és kezdetben még csak program se lessz rá.. aztán jönnek a reklámhuszárok elkezdik pátyolgatni kijön rá vagy keményen 3 db DirectXtizenf*szomtuggyahanyas játék meg egy Mikroszoft féle operációs rencer (?) aztán már az lesz onnantól a menő, a trendi , meg a p*cs*m

 • Komolytalan #29
  Egy java szervert fejlesztgetek, jelenleg 3-500Mbit/sec amit tud A/V+adat szerverként (szétkapja packetekre, framet dob ha kell, újra összerakja, adatot kinyer, feldolgoz, újat belerak) - szóval nem olyan lassú az. Persze C++ gyorsabb, asm meg még gyorsabb, de én XP alatt lefordítom, linuxos szerverre feltöltöm a fordított kódot, és megy. Ezt mondjuk C++-ban szerintem senki se csinálja meg.
  A java legnagyobb baja szerintem a fatengelyes memória felépítése. Erősen multithread (adja magát, hogy külön szálra rakj sokmindent), de minden közös heapbe kakál, éppen ezért nincs benne tisztességes memória felszabadításra lehetőség (majd ha a gc úgy gondolja, vagy meghívod te kézzel, akkor esetleg lesz valami). Amikor meg több 100 MBytenyi változó jön létre másodpercenként, és kerül feldolgozás után kukába, akkor egyátalán nem mindegy, hogy egy általános, de buta gc takarítja-e a memóriát, vagy normális memória foglalás, és fordított sorrendben felszabadítás van. Jelenleg elég kellemetlen az, hogy gc elindul, egyik szál közben memóriát foglalna, dob egy out of mem exceptiont, gc felszabadít 1 gigát, és a többi szál megy tovább. Ez a megoldás az én olvasatomban a gagyi szinonímája, SUN ide vagy oda.
  Szálanként külön stack kéne, és döntési lehetőség hogy stackbe vagy közös heapbe teszem a változókat. Stacken nem kell gc, szál létrehozásakor lefoglalni a megadott méretet, szál befejezésekor kidobni egyben. A heapen lehet gc, oda memóriaintenzív cuccok úgyse kerülnének, ha normális a programozó.

  Zárt szabványok meg monnyanak le.
 • gettoharcos2 #28
  pont ezért óvom én a jónépet az előreintegrált zárt forráskódú szar szabványoktól amikről csak a jóég tudja mikor élnek vele vissza a hátad mögött:

  Intel jön most a processzorával, a Microsoft a Win7-es csodájával és egytől egyik tele lesznek integrálva trójai megfigyelőrendszerekkel, kiskapukkal, meg még talán gyárkapukkal is,amiket csak a vak nem lát, mint pl. a Vista UAC-ja és az XP-ben a SYSTEM-ként való beloggolás lehetősége.
 • gettoharcos2 #27
  hogy mást ne mondjak

  http://pcforum.hu/hirek/11171/Matol+torhetok+a+biztonsagosnak+hitt+Wi-Fi+halozatok+is.html

  Pontosan az ilyen szabványködösítések miatt tették SZÁNDÉKOSAN törhetővé a WPA és a WPA2 szabványokon belül a PSK és TKIP kulcsolásokat, már eleve a tervezéskor.. az ilyen globálcionista titkosszolgálatos görények

  Persze évekkel később kiderült, hogy törhetők és, mint a Rodolfó bácsi : figyeld a kezem, mert csalok...

  na pont ezért mondom én, hogy ott az AES, ami FULL nyílt forráskódú, tehát full szájbarágósan dokumentált (pl. neten), nincs Rodolfőbácsi, meg nem csalás, ámítás, meg rizsa, meg melléködösítés pl. ha rákeresel googliban hogy mi az a tököm az a PSK, meg a TKIP...;, hanem a WPA2 +AES és egy jó hosszú kóddal, máig nem törhető és sem a közel , sem a távoljövőben SENKI, nem is fogja megtörni.
 • psishock #26
  öhát tudod, hogy ez nem működik így. Wifi és blútút több ketyerében is van szerte a világon, mobilokban, munkagépekben és ezek ugyanígy a szabványos frekvenciákat kell, hogy használják ha kommunikálni szeretnének 1mással. Namármost, ha az intel elkezd valami kigondolt szabvány szerint gyártani csippeket amik semmivel sem kompatibilisek saját magukon kívül, akkor a kutya se tudja őket semmire sem használni. Nem éppen fényes üzleti fogás lenne a bevételeket nézve sztem.
 • gettoharcos2 #25
  "a vezetéknélküli elérést támogató megoldások, ezeket ugyanis az Intel szintén beemelné az egyes chipekbe, hogy ezzel oldja meg a számos eltérő szabvány jelentette gondokat"

  miféle eltérésről csúsztatnak itt éppen irdatlan nagyot? tudtommal egy WiFi szabvány van a 802.11x ezen belül is az a/b/g kompatibilis egymással és én még nem nagyon láttam volna hogy ezen belül ne működött volna eszköz egymással együtt TÖKÉLETESEN... de neeem intelnek ez kevés és a jól bevált szabványok helyett most éppen monopolizálni akarja a saját SZAR, globálcionista diktatúra által megrendelt szabványát, amelyet csak ők tudnak megfigyelni bármikor bárhonnan bárkit, akinek a jövőben ilyen vezetéknélküli megoldása lesz.
 • psishock #24
  Igen, a gyengén megírt vsti-k elmaradnak minőségben a professzionális hardware-s szintetizátoroktól, de én professzionális vsti-ket haszálok és több (befutott) embert is ismerek akik nagyrész vagy kizárólag csak vsti ket használnak pont a flexibilitásuk és a könnyű kezelhezőségük miatt. A végeredmény magáért beszél általában (ha gondolod cserélhetünk is pár munkát), de gyakorlatilag nincs különbség hangzásban manapság már egy jól megírt vsti és a hardware között, és az előbbiből annyit nyit az ember 1x-re meg amennyit a gépe elbir, míg hardware-ból csak 1 van és max kirendereléssel tudja megoldani ha több helyen szeretné megszólaltatni. Hozzá kell még tennem, hogy természetesen mint ahogy a hardware is, magus a vsti-k is nagyon szépen fejlődnek az idő múlásával, de a vsti-knél még jó pont, hogy az új funkciók 1update segítségével elérhetőek, még ugye a hardware adott és nehezebb dolga van az embernek ha újítani szeretne.
 • gettoharcos2 #23
  a funkciókat kenjék a hajukra . különösen, ha nem kompatibilis leaglább 110%-ig visszafele a régebbi processzorokkal (x86)
 • eax #22
  "a java nem azért lassabb mert multiplatform hanem azért mert interpretálva soronként hajtja végig a kódot"

  Fogalom nelkul.